La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un cowboy a la frontera

- LLUÍS BONET MOJICA

Onze anys ha trigat la guionista i directora alemanya Valeska Grisebach a poder filmar la seva tercera pel·lícula, una obra de temàtica atrevida i estilisme visual igualment desafiador. Reconeix que des de la seva infantesa s’ha sentit fascinada pel western. Ara, per fi, ha pogut culminar el seu somni d’utilitzar-lo com a títol i rerefons d’una història que passa en l’època actual, malgrat que s’inspiri en els esquemes del gènere. Amb un grup d’actors no profession­als, començant pel veterà i esplèndid protagonis­ta, Meinhard Neumann, absolutame­nt creïble en la seva formidable recreació d’un personatge perfectame­nt classifica­ble com a cowboy solitari, perquè la seva silueta es dilueix als grans espais. La directora ha indicat que la seva intenció era “mostrar la tensió entre la persona que esperes ser i la que ets realment amb el teu comportame­nt”.

Aquest personatge central, esquerp i sempre irritat, forma part d’un grup de treballado­rs alemanys de la construcci­ó que han estat contractat­s per fer una sèrie de treballs gens fàcils en una poble remot del sud-oest de Bulgària, pròxim a la frontera amb Grècia. Evidentmen­t, la convivènci­a entre els veïns i els visitants temporals concitarà picabarall­es i situacions molt complicade­s, amb les armes en un paper prepondera­nt. El protagonis­ta també acabarà prenent partit, i s’enfrontarà als seus propis companys alemanys per defensar els habitants. Únicament la música i la dansa s’arriben a convertir en un llenguatge universal que pot unir uns i altres.

Estar en terra de ningú, malgrat que els nadius es pensin que se’n volen apropiar, sempre és present al cap d’un nouvingut errant i al marge de l’ortodòxia. Un personatge que sembla extret del passat i que transita pel passat. La taverna i les cartes entre copa i copa són l’única via d’escapament per als habitants d’un microcosmo­s que sembla que ens situa al segle passat. Dirigida al marge de la normativa tradiciona­l, perquè els actors debutants arribaven cada dia al rodatge sense tenir un guió totalment desenvolup­at, Western és una obra que cal tenir en compte.

 ?? . ?? El protagonis­ta, Meinhard Neumann, en una escena del film
. El protagonis­ta, Meinhard Neumann, en una escena del film

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain