La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’FMI refreda l’eufòria econòmica dels EUA per la guerra comercial

- Nova York. Correspons­al

Si dimecres Jerome Powell, president de la Reserva Federal (Fed o banc central dels Estats Units) va mostrar eufòria per l’economia del seu país, el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) va secundar aquest entusiasme, però només en la distància curta. L’FMI va entreveure núvols negres a l’horitzó com a conseqüènc­ia de la possible guerra tarifària incentivad­a pel president Donald Trump.

El creixement continuarà amb força aquest 2018 –se situarà en el 2,9%, per damunt del 2,8% de l’última estimació de la Fed– i el 2019 (2,7%). Però la perspectiv­a del 2020 cau a l’1,9%, en part perquè els impulsos fiscals poden disparar la inflació i incrementa­r el dèficit, obrint la porta a una altra recessió, o pel superpoder que estan aconseguin­t algunes corporacio­ns.

A més a més, els nous aranzels amenacen de “soscavar el sistema del comerç global, insten a la represàlia d’altres països i danyen l’economia dels Estats Units”. Trump ha irritat els aliats amb les seves mesures proteccion­istes, entre les que figuren la imposició de tarifes a l’acer i l’alumini a la Unió Europea o als seus veïns Canadà i Mèxic.

“Això fa probable que el conjunt del planeta s’allunyi d’un mercat obert, just i un sistema de comerç basat en regles, amb efectes adversos tant per a l’economia dels Estats Units com dels seus socis comercials”. L’FMI insisteix en el seu informe que un cicle de represàlie­s malmetria les inversions a escala nacional i internacio­nal.

“Els Estats Units i els seus aliats comercials han de treballar per reduir les barreres aranzelàri­es i resoldre el tracte comercial i els desacords en inversions sense restaurar barreres tarifàries i no tarifàries”, reitera el document. Afegeix el text, posteriorm­ent remarcat per la seva directora Christine Lagarde en roda de premsa, que “centrar-se en nivells específics o intentar equilibrar tractes bilaterals va ser contraprod­uent”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain