La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sanitat tornarà a ser universal en sis setmanes

oeL’Executiu inicia el procés per donar assistènci­a també als sensepaper­s oeUn decret derogarà el del 2012, que exigeix afiliació a la Seguretat Social

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Dit i fet. Les primeres paraules de Carmen Montón després de rebre la cartera ministeria­l van ser per anunciar la restitució de la sanitat universal, que el govern de Mariano Rajoy va retallar el 2012. Era el primer punt del seu full de ruta, i ahir va rebre l’aval de tot l’Executiu. El Consell de Ministres va aprovar que es posi en marxa el procés per tornar el dret a la protecció integral de la salut a totes les persones que visquin a Espanya, al marge de la seva situació legal. És a dir, fins i tot als immigrants sense papers, que n’han estat exclosos des del 2012. El termini perquè això sigui una realitat s’estima en unes sis setmanes per dur a terme el procés “dialogat”, segons la ministra portaveu, Isabel Celaá, en què participar­an les comunitats i les entitats sanitàries i socials, que fa anys que demanen la universali­tat sanitària per solidarita­t, equitat i, especialme­nt, salut pública (control de les malalties). A aquest mes i mig s’hi han de sumar els 30 dies de convalidac­ió al Congrés del nou reial decret.

El modus operandi serà el següent: primer, la convocatòr­ia de la comissió delegada del Consell Interterri­torial del Sistema Nacional de Salut, que es farà dimecres que ve, 20 de juny, i que té un únic punt a l’ordre del dia, universali­tat en el Sistema Nacional de Salut. Aquesta trobada serà preparatòr­ia de la reunió del ple del Consell Interterri­torial, previst per a finals d’aquest mes.

Paral·lelament es faran trobades amb els agents socials, entitats de la societat civil, moviment associatiu, societats científiqu­es i profession­als implicats en la defensa del dret a la salut com a part del procés dialogat destinat a tornar la cobertura sanitària normalitza­da a totes les persones que viuen a Espanya. Per tant, es recuperarà el model que va posar en marxa Ernest Lluch com a ministre de Sanitat el 1986.

Fruit d’aquest diàleg serà la tramitació d’un reial decret que garantirà la cobertura sanitària universal i que deroga l’anterior, del 2012, elaborat per l’exministra

La nova normativa tornarà el sistema sanitari al model creat per Ernest Lluch el 1986

Ana Mato i que va posar fi a la universali­tat perquè va vincular l’assistènci­a amb l’afiliació de la Seguretat Social.

Aquest decret va ser venut per l’exministra com una mesura d’estalvi en plena crisi econòmica. Uns 1. 500 milions d’euros, va indicar. El problema va ser que aquest estalvi no es va demostrar mai i que la retirada de la sanitat, malgrat que al principi es va apuntar que es dirigia gairebé exclusivam­ent als europeus que venien a Espanya a fer-se intervenci­ons que als seus països no estaven cobertes (o estaven mal cobertes), es va centrar, de fet, en els immigrants sense papers. Malgrat que hi havia excepcions, imposades per la mateixa ONU, com era l’atenció a nens, embarassad­es i assistènci­a d’urgència, fins i tot aquests col·lectius van tenir seriosos problemes i alguns van quedar desatesos, tal com van denunciar reiterades vegades les oenagés. Es calcula que unes 800.000 persones van perdre el dret a ser assistides.

La notícia del ràpid retorn a un sistema de salut públic universal i gratuït va ser acollida amb alegria tant per les oenagés d’atenció als immigrants com pel sector sanitari, tant per metges i infermers com per les societats científiqu­es, que no han parat, aquests sis anys, de demanar la restitució del dret. Perquè, tal com van indicar en reiterades ocasions, aquesta mesura no estalviava diners (és molt més cara l’assistènci­a en urgència que l’atenció primària), suposava deixar a l’estacada els més vulnerable­s i (aquí van fer un gran recalcamen­t) comportava un greu risc per a la salut del conjunt de la població perquè no es podien controlar les malalties contagiose­s i la vacunació general.

Aquests arguments, especialme­nt l’últim, va portar la majoria de les comunitats (incloent-n’hi algunes del PP) a buscar fórmules alternativ­es per eludir el compliment d’un decret que anava contra un col·lectiu desprotegi­t. Perquè de l’altre a què es referia Mato (condemnada fa poc com a partícip a títol lucratiu de la trama Gürtel), els europeus amb recursos, no se’n va tornar a saber res més.

El Col·legi Oficial de Metges, el Consell General d’Infermeria, el Defensor del Poble, els sindicats i, especialme­nt, les oenagés, com Médicos del Mundo, van mostrar la seva satisfacci­ó per la iniciativa del Govern de Sánchez. Ara cal posar fi al copagament farmacèuti­c, va indicar el Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, que creu que el següent objectiu és derogar el copagament farmacèuti­c als pensionist­es. Aquest és el segon objectiu de la ministra Carmen Montón.

 ?? EMILIO NARANJO / EFE ?? La ministra d’Educació i portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, a la roda de premsa en què va anunciar l’acord del Consell de Ministres
EMILIO NARANJO / EFE La ministra d’Educació i portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, a la roda de premsa en què va anunciar l’acord del Consell de Ministres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain