La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Estat presta 7.500 milions per a l’extra de les pensions

L’Executiu torna a recórrer a un préstec i decideix no tocar l’escurada ‘guardiola’

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Els desequilib­ris de la caixa de la Seguretat Social no entenen de canvis de govern. Com ja havia fet l’exministra Fátima Báñez, la nova responsabl­e de Treball, Magdalena Valerio, ha recorregut a 7.500 milions d’euros prestats pel Tresor Públic per poder fer front a bona part de la paga de juliol dels pensionist­es. A diferència d’ocasions similars en els últims anys, l’Executiu no farà servir l’escurat fons de reserva de la Seguretat Social. La denominada guardiola de les pensions conserva poc més de 8.000 milions d’euros, molt lluny dels 66.815 milions acumulats el 2011, precisamen­t per haver hagut d’anar compensant els compromiso­s de pagament de les prestacion­s mentre les cotitzacio­ns queien amb força.

Segons va recordar ahir la ministra portaveu, Isabel Celaá, l’abonament a les gairebé 9,6 milions de pensions de la paga ordinària de juliol així com l’extra d’estiu suposa un desemborsa­ment global de 17.727 milions d’euros. Celaá va explicar que els 7.500 milions d’euros formen part d’un préstec de 10.192 milions concedits per l’Estat a la Seguretat Social i recollit en la pròrroga dels pressupost­os del 2017. Per tant, és la mateixa xifra que en l’exercici anterior, quan es va esgotar tot l’import entre juny i desembre –i amb el mateix objectiu d’abonar les pagues extraordin­àries– a l’utilitzar 4.206 milions i 5.986 milions, respectiva­ment. A més, van retirar 3.514 milions del fons de reserva a l’estiu i 3.586 milions més a finals d’any.

Davant la progressiv­a reducció de la guardiola de les pensions, l’any passat l’anterior govern es va inclinar per injectar recursos a la Seguretat Social mitjançant un préstec, un instrument que ja s’havia utilitzat a mitjans dels noranta i que li donava l’oportunita­t de no ser els responsabl­es d’esgotar el fons de reserva. Els comptes estableixe­n que aquesta línia de crèdit no té interessos i hauria de cancel·lar-se, a tot estirar, el 2028.

D’altra banda, si s’aproven definitiva­ment els pressupost­os per a aquest any, ara al Senat, la quantitat del préstec fixat en els nous comptes ascendirà a 15.524 milions. És a dir, un 50% superior al previst inicialmen­t per al 2017. Aquesta quantia més important permet continuar cobrint la insuficièn­cia dels ingressos per cotitzacio­ns a la Seguretat Social, al marge de la guardiola de les pensions. El 2012 el govern de Mariano Rajoy va disposar per primera vegada del fons de reserva i no van deixar de fer-ho fins a finals de l’any passat, quan amb prou feines quedaven recursos per cobrir els desequilib­ris entre ingressos i despeses de la Seguretat Social d’una altra paga extraordin­ària. Fa sis anys van retirar-ne 7.000 milions, una xifra molt similar a la del 2017, encara que amb la diferència que l’economia havia estat creixent durant quatre anys seguits.

Els nous pressupost­os preveuen tancar la Seguretat Social amb un dèficit de gairebé 17.000 milions d’euros, a l’esperar un increment anual de les cotitzacio­ns del 5,4% però que va quedar en un 3,7%.

Sobre els necessaris canvis en els ingressos per al sistema, Valerio va explicar aquesta setmana que són partidaris d’alleujar el pes de la despesa que no té a veure amb les pensions contributi­ves, passant a finançar-les amb càrrec als pressupost­os. La nova ministra va reconèixer a més que tornar a la revaloritz­ació de les pensions tenint com a referència l’IPC ha d’implicar també una pujada en els ingressos tributaris, ja sigui amb impostos nous o amb una pujada dels tipus d’alguns ja existents.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, dimecres passat
CHEMA MOYA / EFE La ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, dimecres passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain