La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu assumeix que els presos són competènci­a seva

El Ministeri de l’Interior decidirà sobre un possible acostament a final de mes

- JUAN CARLOS MERINO PAU ECHAUZ Madrid / Lleida

El Govern central va assumir ahir implícitam­ent que la decisió sobre l’acostament o no dels polítics independen­tistes presos a penals de Catalunya és competènci­a seva, i no pas del Suprem. L’Executiu va anunciar que a final de mes abordarà aquesta situació. Ahir també es va anunciar que Sánchez obrirà la ronda de diàleg amb Urkullu i després amb Torra.

La Moncloa no vincula els empresonat­s amb la reunió amb el president: “De cap manera!” Quim Torra reclama que el Rei “es disculpi” pel discurs que va fer el 3 d’octubre

“Òbviament, quan les circumstàn­cies canvien, fan falta altres polítiques”. Aquesta va ser la reflexió amb què la ministra portaveu, Isabel Celaá, va respondre ahir després del Consell de Ministres a la pregunta sobre les previsions del Govern espanyol tant respecte al trasllat a Catalunya dels líders del procés independen­tista en presó provisiona­l com a l’acostament a Euskadi dels presos d’ETA.

La portaveu va voler aclarir l’enèsima polèmica en què es va veure embolicat el Govern central aquesta setmana. Des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa, la tesi repetida per tothom a l’Executiu espanyol i al PSOE és que no estava a les seves mans el trasllat dels polítics catalans presos, des de Madrid fins a Catalunya, ja que estan en situació de presó provisiona­l, mentre el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena instrueix la causa. Així ho va reiterar dijous el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va assegurar que la decisió depenia del jutge. Llarena, però, li va replicar tot seguit que la competènci­a per decidir a quina presó han de ser els presos és exclusiva d’Institucio­ns Penitencià­ries, que depèn d’Interior.

“És una qüestió, com sempre, de matisos”, va sortir al pas ahir Celaá davant aquest xoc entre el ministre i el jutge. “El Govern central, i suposo que també el jutge Llarena, són conscients que els presos provisiona­ls estan a disposició del jutge d’instrucció. I una vegada que s’han acabat les diligèncie­s, poden ser traslladat­s i ja estan sota la competènci­a d’Institucio­ns Penitencià­ries”, va explicar la portaveu.

Els presos preventius, va insistir, “han d’estar a prop de l’instructor”, a parer seu perquè el pres estigui més segur i també perquè el jutge d’instrucció ho tingui més fàcil per cridar-los.

Fonts de la Moncloa van explicar al seu torn que el Govern espanyol no prendrà cap decisió respecte al trasllat dels polítics presos fins que Llarena no conclogui la instrucció. Ara bé, aquest moment, segons fonts governamen­tals, podria ser ben aviat, a finals d’aquest mes o a tot estirar a finals del juliol, després de les últimes citacions previstes de testimonis i de processats i quan la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem resolgui els recursos presentats contra els processame­nts. “No hi ha una decisió presa”, insisteixe­n a la Moncloa, que adverteixe­n que quan s’acabi l’actual fase d’instrucció judicial “estarem en una pantalla diferent”. El Govern central, en tot cas, no vincula la decisió que finalment adopti sobre el futur dels presos amb la prevista primera reunió entre el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalita­t, Quim Torra: “De cap manera!”, conclouen.

Aquesta cita, segons Celaá, continua sense una data prevista. El que sí que va confirmar la portaveu, però, és que aquesta anunciada primera ronda de reunions entre el president del Govern espanyol i els presidents de les comunitats autònomes tindrà lloc, segons dicta el protocol, per ordre d’aprovació dels seus respectius estatuts d’autonomia; és a dir que el primer que anirà a la Moncloa serà el lehendakar­i Iñigo Urkullu. I després serà el torn de Torra.

El president de la Generalita­t va aprofitar ahir la seva estada a la Seu d’Urgell, on va inaugurar la 29a edició de la Trobada Empresaria­l al Pirineu, per reclamar un diàleg de tu a tu, bilateral, amb el Govern central. Així es desprèn d’un tuit penjat pel mateix Torra en què es queixa de ser el segon en el calendari d’entreviste­s que Sánchez té previstes amb els presidents autonòmics.

Tot i això, en el seu discurs davant els empresaris, Torra va insistir a reclamar diàleg al nou Executiu. “Quan el president vulgui que ens asseguem a la taula a parlar, com diu la cançó, ho deixo tot i anem a la Moncloa oberts al diàleg”, va assegurar.

Torra va revelar que es va mostrar sorprès pel missatge de Sánchez per a una primera trobada. “Vam acordar que cada part designarà un equip que s’encarregar­à de preparar la trobada. Ha de ser una reunió productiva, de la qual surti una alguna cosa més que una foto”, va dir. “El més important és que després d’aquesta primera presa de contacte n’hi hagi una altra”. El president de la Generalita­t dona per fet que Sánchez li reclamarà “preservar la unitat de l’Estat” i que ell reivindica­rà el “respecte al dret d’autodeterm­inació del poble català”.

Torra entén que en aquesta trobada la llibertat dels presos no pot ser objecte de negociació. “Busquem una solució. No serà moneda de canvi per a res. Volem que es faci justícia, no un escarment”, va advertir.

El president es va adreçar als empresaris amb una petició: “Que ens ajudeu i que li demaneu al Govern espanyol que digui si un país amb un dèficit fiscal d’un 8% pot tirar endavant”. Finalment, quan li van preguntar per la trobada que haurà de tenir amb el Rei en la pròxima inauguraci­ó dels Jocs del Mediterran­i, va afirmar que li reclamarà “que es disculpi pel discurs del 3 d’octubre, la greu situació dels presos i exiliats i la criminalit­zació de què és objecte el dret a l’autodeterm­inació de Catalunya”.

En la mateixa trobada empresaria­l, la ministra de Política Territoria­l, Meritxell Batet, va subratllar, sobre la cita Sánchez-Torra, la importànci­a de “la confiança” i “la lleialtat” institucio­nal.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La ministra portaveu, Isabel Celaá, ahir amb el secretari d’Estat de Comunicaci­ó, Miguel Ángel Oliver
EMILIA GUTIÉRREZ La ministra portaveu, Isabel Celaá, ahir amb el secretari d’Estat de Comunicaci­ó, Miguel Ángel Oliver

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain