La Vanguardia (Català-1ª edició)

Paul Manafort

- Washington. Correspons­al

EXCAP DE CAMPANYA DE TRUMP

Una jutgessa dels EUA ha ordenat l’ingrés en presó preventiva de Paul Manafort, excap de campanya de Donald Trump, per haver contactat i intentat manipular testimonis perquè mentissin en el cas Russiagate.

Una jutgessa federal va ordenar ahir l’entrada en presó preventiva de l’advocat i empresari Paul Manafort, excap de campanya de Donald Trump durant les eleccions del 2016. “Ha traït la confiança que vam dipositar en vostè fa sis mesos”, li va dir la jutgessa, Amy Berman Jackson.

Manafort es trobava en règim d’arrest domiciliar­i a Virgínia, monitorat amb un braçalet, en espera de judici, beneficis que li van ser revocats ahir després que el fiscal especial, Robert Mueller, l’acusés de contactar i intentar manipular testimonis perquè mentissin.

Ell i el seu assistent, Konstantin Kilimnik, també investigat, van enviar missatges a diverses persones relacionad­es amb el cas amb la pretensió que diguessin que no havia fet mai tasques de lobby per a polítics ucraïnesos prorussos als Estats Units, com sostenen els fiscals, sinó només a Europa.

Manafort és una peça clau de la investigac­ió sobre la trama russa en aquelles eleccions. Alguns dels seus col·laboradors s’han declarat culpables dels càrrecs de què se’ls acusa i estan col·laborant amb la justícia. Manafort no. Ahir va tornar a declarar-se no culpable dels càrrecs que pesen contra ell, que inclouen conspiraci­ó, blanqueig de diner, frau fiscal i obstrucció a la justícia. Al final de l’audiència, va ser detingut fins que se celebrin els judicis que té pendents. El primer se celebrarà a finals de juliol a Virgínia i el segon, a la capital federal a mitjans de setembre, només sis setmanes abans de les eleccions legislativ­es.

La investigac­ió continua però ara per ara cap dels càrrecs contra Manafort no es refereixen directamen­t a la finalitat de la investigac­ió –si la campanya de Trump va acceptar ajuda russa en les eleccions del 2016–, sinó que tenen a veure amb delictes relacionat­s amb la seva activitat profession­al a part. Manafort, associat a Trump des de fa 30 anys, va treballar cinc mesos com a president de la seva campanya presidenci­al però va haver de dimitir a l’agost del 2016 quan es va saber que havia defensat interessos prorussos sense donar-se d’alta com a agent estranger. Després es va saber que també havia treballat per a un milionari rus que volia millorar la imatge de Vladímir Putin.

Trump va criticar ahir la decisió de la jutgessa de revocar la llibertat vigilada a Manafort, va restar importànci­a a la seva relació laboral amb ell rebaixant falsament el temps que va treballar a la seva campanya i destacant que, anteriorme­nt, havia representa­t polítics com Ronald Reagan o Bob Dole. “No sabia que Manafort fos el cap de la màfia. Què passa amb Comey, Hillary la corrupta i tots els altres? És molt injust!”, va tuitejar després de conèixer-se la notícia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain