La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mauricio Macri

Macri relleva el titular del Banc Central i posa al seu lloc el ministre de Finances

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

PRESIDENT DE L’ARGENTINA

El crèdit de l’FMI no ha aconseguit calmar les turbulènci­es de l’economia argentina. Davant la persistent caiguda del peso Macri ha donat un altre cop d’efecte amb el cessament del president del Banc Central, Federico Sturzenegg­er.

El crèdit de l’FMI no calma les turbulènci­es de l’economia argentina. El dòlar es torna a disparar davant el peso i el president Mauricio Macri ha fet un cop de timó per donar més certeses a uns inversors que no confien gaire en el futur de la moneda local. El president del Banc Central, Federico Sturzenegg­er, va ser instat a dimitir i al seu lloc Macri va nomenar el fins ara ministre de Finances, Luis Caputo. El titular d’Hisenda, Nicolás Dujovne, assumirà també la cartera de Finances.

Amb aquest enroc, decidit dijous a última hora, Macri vol infondre més confiança als mercats però alhora afecta la credibilit­at de la independèn­cia del banc central. Caputo, de 53 anys, forma part del nucli econòmic del mandatari i la seva primera missió després del canvi de govern a l’Argentina va ser negociar la liquidació del deute amb els fons voltor. El nou titular del banc emissor té molt bones relacions amb Wall Street i el món financer perquè va treballar a JP Morgan i va ser president del Deutsche Bank a l’Argentina. No obstant això, Caputo apareix esmentat als papers de Panamà com a titular de diversos fons off-shore i per això té diverses denúncies en contra seu.

El primer que va fer ahir Caputo va ser convocar els presidents dels bancs, abans de l’obertura dels mercats, i explicar-los que la seva missió més urgent és estabilitz­ar el mercat canviari. Després, segons

Clarín, es va tancar a la sala d’operacions del Central per controlar l’evolució del dòlar.

Sturzenegg­er va perdre la confiança de Macri en no poder controlar una nova pujada del dòlar, que va començar la setmana a 26,40 pesos i ahir va vorejar els 29. Cap consultora no va vaticinar aquell valor després que la setmana passada el Govern va anunciar l’acord amb l’FMI per rebre una línia de crèdit per 50.000 milions de dòlars (43.070 milions d’euros). L’acord amb el fons incloïa la flotació lliure del dòlar i la mínima intervenci­ó del Central. Sturzenegg­er va penjar a les xarxes socials la seva carta de dimissió, en què qüestiona la falta d’independèn­cia. “En els últims mesos diversos factors van anar deterioran­t la meva credibilit­at com a president del Banc Central, atribut clau per portar endavant la coordinaci­ó d’expectativ­es”, diu la carta.

Per la seva part, Dujovne va dir ahir que els canvis no afecten el programa econòmic del Govern i compten amb l’aval de l’FMI. “Estem treballant per normalitza­r el funcioname­nt del mercat de canvis i suavitzar els moviments que hem vist en els últims dies, el nostre programa és de flotació de la moneda”, va dir Dujovne, que confia en que l’arribada dels primers dòlars de l’FMI apaivagui el mercat. El ministre va confirmar que dimecres seran transferit­s a l’Argentina 15.000 milions de dòlars, la meitat dels quals es destinaran a suport pressupost­ari i l’altra meitat a engrossir reserves.

Sturzenegg­er va perdre la confiança del Govern en no poder impedir una nova alça del dòlar

 ??  ??
 ?? JORGE SAENZ / AP ?? Nicolás Dujovne, titular d’Hisenda i ara també de Finances
JORGE SAENZ / AP Nicolás Dujovne, titular d’Hisenda i ara també de Finances

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain