La Vanguardia (Català-1ª edició)

Oxfam acusa França de maltractar nens migrants

Un 25% dels qui travessen per Ventimigli­a són menors

- GEMMA SAURA

Són nens. Van deixar les seves famílies fa mesos, anys, per anar sols cap a una nova vida a Europa. Han sobreviscu­t al desert, als horrors dels camps libis, a la travessia de la Mediterràn­ia. I una vegada en territori europeu descobreix­en que també aquí seran víctimes d’abusos.

Un informe d’Oxfam acusa la policia francesa de maltractar de forma sistemàtic­a els nens migrants que intenten travessar la frontera des d’Itàlia. Els treuen dels trens a empentes, els criden i se’n burlen, els tanquen en cel·les on han de passar la nit sense mantes, els roben la targeta del telèfon mòbil, els trenquen les soles de les sabates i els falsifique­n els documents abans de tornar-los Itàlia, violant la llei europea.

“Passa cada dia, cada vegada que un menor intenta travessar la frontera. És un patró d’abús físic i legal. La policia no respecta els drets d’aquests nens”, assegura a aquest diari Giulia Capitani, l’autora de l’informe sobre Ventimigli­a. “Això de trencar-los les sabates és inútil, perquè als dos dies ja en tenien d’altres. Però el que busquen és intimidar-los, espantarlo­s, demostrar-los qui té el poder”.

França, subratlla Oxfam, està violant l’acord de Dublín, segons el qual els menors que sol·liciten asil no poden ser tornats a Itàlia. I si no ho demanen, només se’ls pot tornar passades 24 hores i prèvia designació d’un guardià. La policia francesa no només no fa res d’això sinó que alguns menors asseguren que els agents els van escriure als seus documents “Vull anar-me’n com més aviat millor”, quan no era així.

L’informe reitera l’acusació d’Oxfam i sis oenagés que la policia francesa falsifica els formularis dels menors –no tenen documents per provar la seva edat– per canviar la data de naixement, ferlos passar per adults i treure’ls. Encara que de vegades el dubte és legítim (la majoria són adolescent­s), Capitani assenyala que per llei en cas de dubte cal assumir sempre que es tracta d’un menor. “I no és feina de la policia dictaminar qui és menor i qui no. Ni fer la tria entre immigrants econòmics i refugiats”.

Des que França va tancar la frontera el 2015, Ventimigli­a ha quedat presa pels migrants que intenten travessar la frontera. En els nou mesos previs a abril, 16.500 persones van creuar per aquí; el 25% eren menors sols.

El comportame­nt de la policia francesa s’ha suavitzat les dues últimes setmanes, diu Capitani, que ho atribueix a la recent sentència d’un tribunal de Niça que va dictaminar 20 casos de menors expulsats de forma il·legal a Itàlia. També ha observat un canvi en la policia italiana, que no solia fer res davant la devolució de menors dels seus col·legues francesos, i ara els està retornant.

En plena polèmica de l’Aquarius, en què l’Elisi va retreure al Govern italià el seu “cinisme” i aquest el va acusar d’“hipocresia”, Capitani crida a concentrar-se a trobar una solució. “Per descomptat que França és cínica, com Itàlia. Però aquest no és un problema de dos estats, sinó europeu. Tots els països han d’acceptar que fer front als fluxos migratoris és responsabi­litat de tots”.

La policia francesa ha arribat a trencar les sabates dels joves abans de tornar-los a Itàlia

 ?? MIGUEL MEDINA / AFP ?? Immigrants dormint sota un pont a Ventimigli­a (Itàlia), al costat de la frontera amb França
MIGUEL MEDINA / AFP Immigrants dormint sota un pont a Ventimigli­a (Itàlia), al costat de la frontera amb França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain