La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA activen aranzels del 25% contra la Xina

Pequín respon a l’ofensiva aranzelàri­a de Washington

- Washington. Correspons­al

El president dels Estats Units, Donald Trump, va donar ahir per fracassade­s les negociacio­ns amb la Xina i va aprovar aranzels d’un 25% sobre una llista de productes procedents d’aquest país –tecnològic­s, en gran part– per valor de 50.000 milions de dòlars.

“Aprovarem nous aranzels si la Xina decideix respondre”, adverteix el comunicat de la Casa Blanca en el que pot ser el principi d’una guerra comercial més àmplia o, potser, només un nou intent de Trump de pressionar el president xinès, Xi Jinping, perquè s’avingui a corregir la “molt injusta” relació actual entre els dos països. El problema de la segona teoria és que Pequín ja ha dit que no es quedarà de braços plegats.

Un portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès va acusar a Washington de “provocar una guerra comercial” mentre el Govern anunciava la immediata aprovació “d’un contraatac de la mateixa escala i força” que l’ofensiva llançada per la Casa Blanca. La decisió de Trump arriba hores després del fracàs de l’última ronda de reunions entre els responsabl­es de Comerç dels dos països, abans-d’ahir a la nit, quan es va estar a prop de firmar un acord pel qual Pequín es comprometi­a a comprar més productes dels Estats Units. El Govern xinès sempre s’ha negat a comprometr­e’s en una xifra concreta, però a Washington es parlava d’uns 70.000 milions de dòlars per corregir l’actual dèficit comercial entre els dos països.

La major part dels productes xinesos afectats estan relacionat­s amb el programa estratègic

Made in China 2025 amb el qual Pequín aspira a dominar el sector a compte d’altres països, afirma el comunicat de la Casa Blanca. “Aquests aranzels són crucials per prevenir més transferèn­cies massives de propietat intel·lectual i tecnologia americanes a la Xina i per protegir els llocs de treball dels Estats Units”, argumenta. La indústria aeroespaci­al, la robòtica i la maquinària industrial i agrícola són els sectors que en principi es veuran més afectats.

Els aranzels, que començaran a aplicar-se el 6 de juliol, seran per a 818 productes per valor de 34.000 milions de dòlars; hi ha a més una altra llista de 284 productes que se sotmetrà a consulta pública i que entrarà en vigor després, va explicar la Casa Blanca, que ja treballa en un altre paquet d’importacio­ns xineses que gravaria si Pequín respon a les mesures anunciades ahir.

També la Unió Europea, el Canadà i Mèxic van aprovar aranzels defensius, d’aplicació des de juliol, quan Trump va dur a la pràctica la seva amenaça de castigar les seves exportacio­ns d’acer i alumini. En el càlcul polític de la Casa Blanca no entrava tot i això que els països sotmesos a aranzels punitius respongues­sin d’una altra forma que cedint a les seves exigències d’augmentar les importacio­ns de productes dels Estats Units.

Malgrat el consens nacional sobre la necessitat de prendre mesures defensives davant la Xina, molts empresaris i estats republican­s han advertit dels riscos d’entrar en una guerra comercial a diverses bandes. La Cambra de Comerç dels Estats Units, principal lobby empresaria­l del país, va criticar ahir que el cost de les pràctiques comercials injustes de la Xina “recaigui sobre les espatlles dels consumidor­s, fabricants, grangers i ranxers d’Amèrica”.

La Casa Blanca adverteix que aprovarà més mesures si el gegant asiàtic contraatac­a

 ?? EVAN VUCCI / AP ?? Donald Trump parla amb els periodiste­s ahir a la Casa Blanca
EVAN VUCCI / AP Donald Trump parla amb els periodiste­s ahir a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain