La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor el cap dels talibans pakistanes­os per un dron d’EUA

El mul·là Fazlulah havia ordenat matar la Malala, després Nobel de la Pau

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul. Correspons­al

Fazlulah estava acostumat a mirar al cel, tant per la seva condició de mul·là com per haver treballat en un telecadira, a la seva panoràmica vall pakistanes­a del Swat. Però abans-d’ahir res no va poder fer per esquivar el missatge inapel·lable que se li enviava des de dalt de tot, la vigília del final del Ramadà. El dron dels Estats Units que feia hores, si no dies, que vigilava la seva camioneta, no va errar el tret. Com tampoc no van fallar els projectils que el 2013 i el 2009 van liquidar amb el mateix procedimen­t els seus predecesso­rs en la direcció del sanguinari Moviment Talibà del Pakistan.

Els EUA oferien des del mes de març passat una recompensa de cinc milions de dòlars a qui ajudés a localitzar el líder dels talibans pakistanes­os.

Amb Fazlulah, haurien mort dos dels milicians que l’acompanyav­en, segons el Ministeri de Defensa de l’Afganistan, país on, al districte fronterer de Kunar, va tenir lloc l’atac. Cal assenyalar que aquest es va produir estant en vigor una treva d’una setmana oferta pel Govern de Kabul i que els talibans afganesos s’avenien a respectar a partir d’ahir, durant tres dies. També van dir sumar-s’hi els Estats Units, a càrrec de les operacions aèries. Encara que el mateix president, Aixraf Gani, havia advertit que les organitzac­ions terroriste­s quedaven excloses del seu gest de bona voluntat.

Fazlulah reunia la rara condició de ser odiat simultània­ment per l’establishm­ent pakistanès i per la resta del món. Va commociona­r al món quan va donar l’ordre d’assassinar Malala Yousafzai, membre de la seva pròpia tribu paixtu, per les seves al·locucions a favor de l’educació de les nenes que la BBC editava en forma de blog. Els trets a boca de canó, que van deixar a la futura Nobel de la Pau a punt de la mort, van commociona­r no només el món sinó un Pakistan que ja ho havia vist tot. Però l’horror havia d’augmentar encara diversos graus quan el mateix Fazlulah va ordenar l’atemptat contra una escola de Peshawar freqüentad­a per fills de militars, amb el resultat de 130 estudiants i 20 professors morts. Un atemptat que va marcar un abans i un després al Pakistan i sense el qual hauria estat més difícil i més llarg arribar a la integració a tots els efectes, fa tot just quinze dies, de les zones tribals paixtus.

Els talibans pakistanes­os tenen motius per sentir-se traïts. Fa poc més d’un any, qui en va ser el portaveu, Ehnasullah, abans de convertir-se en portaveu d’un altre grup escindit, va ser capturat per l’exèrcit pakistanès i la seva explosiva confessió va ser editada i difosa en sis minuts demolidors, en els quals acusava la intel·ligència exterior de l’Índia, RAW, i la intel·ligència del Govern afganès apuntalat pels Estats Units, de proposar i finançar els atemptats del Moviment Talibà del Pakistan.

Nova Delhi acusa Islamabad de ser darrere de grups com Lashkar o Taiba, actius en la lluita armada caixmir i autors de diversos atemptats en territori indi. Kabul i Washington, per la seva banda, han estat incapaços de frenar el suport encobert del Pakistan als talibans afganesos.

Els EUA lliuren a l’exèrcit del Pakistan el cap del seu enemic número u en hora clau per a l’Afganistan

 ?? TTP HANDOUT / EFE ?? Fazlulah, al centre, gesticulan­t, envoltat de seguidors del Moviment Talibà del Pakistan
TTP HANDOUT / EFE Fazlulah, al centre, gesticulan­t, envoltat de seguidors del Moviment Talibà del Pakistan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain