La Vanguardia (Català-1ª edició)

La casa encantada de Nixon

- RAFAEL RAMOS Los Angeles. Enviat Especial

Richard Nixon no va tenir mai gaire facilitat per dir la veritat , ja fos parlant sobre el Watergate, la guerra del Vietnam, el suport a Pinochet o el finançamen­t de la fabulosa mansió que va comprar a l’Orange County de Califòrnia, feu de milionaris i republican­s, que era en realitat casa seva i on va començar la carrera com a congressis­ta. Tenia dues cases blanques: la del número 1400 de l’avinguda Pennsilvàn­ia de Washington i la del número 4100 de la Calle Isabella (escrit així, en castellà) de San Clemente.

A la Casa Blanca de debò hi va fer els seus tripijocs, que el van obligar a dimitir el 1974 per evitar un impeachmen­t (l’únic president nord-americà que ha patit una humiliació com aquesta, en espera del que passi amb Trump). A la de l’Oest, que va batejar com la Casa Pacífica, hi va rebre el líder rus Leonid Bréjnev i el president sud-vietnamita Nguyen Van Thieu. Frank Sinatra i John Wayne, molt bons amics, eren convidats habituals. I a Henry Kissinger li va oferir el càrrec de secretari d’Estat al costat de la piscina, prenent una pinya colada cadascú.

Cinc anys després de la dimissió, Nixon es va traslladar a Manhattan per ser més a prop dels fills, i va vendre La Casa Pacífica a Gavin Herbert, executiu retirat de la indústria farmacèuti­ca, que havia donat suport a les seves campanyes polítiques i l’està intentant vendre des del 2015. No ho aconseguei­x, diuen els agents immobiliar­is, perquè en demana massa. I també, diuen els superstici­osos, perquè a dins resideix encara el fantasma del 37è president dels Estats Units.

Si Pablo Iglesias i Irene Montero han estat crucificat­s per la premsa de dretes per la compra d’un xalet de 600.000 euros, l’assumpte és un ximpleria en comparació amb les especulaci­ons immobiliàr­ies del protagonis­ta del Watergate, per a qui la Casa Blanca, ja fos la de Washington o la de Califòrnia, va ser sempre el seu cortijo. Nascut a Yorba Linda, Orange County, sempre hi va voler tenir una gran mansió, i va fer realitat el seu somni el 1969, tot just assolir la presidènci­a. En el seu moment va declarar que n’havia pagat cent mil dòlars, i firmat una hipoteca per 240.000 més, però investigac­ions posteriors d’un fiscal especial van revelar que la realitat era més tèrbola, i que amics i socis polítics li van prestar a interès nominal 450.000 dòlars perquè adquirís l’habitatge i els seus terrenys, i al cap de poc temps van comprar 12.000 hectàrees més al costat, el control de les quals van deixar en mans del president. També va utilitzar indegudame­nt 66.000 dòlars de diners governamen­tals per efectuar reformes que haurien d’haver anat a càrrec seu.

Aquestes irregulari­tats van passar gairebé desaperceb­udes en comparació amb el Watergate, la mare de tots els escàndols polítics, fins i tot ara. Però semblen ser un factor a l’hora de vendre La Casa Pacífica, que fa tres anys es va posar al mercat per 75 milions de dòlars, es va retirar posteriorm­ent per falta d’ofertes, i ara ha tornat a sortir per 63,5 milions, un descompte substancia­l. L’habitatge, dalt d’un penyasegat, és el que a Califòrnia es diu d’“estil espanyol”, amb arcs i teulada de teules, i unes vistes espectacul­ars al Pacífic, i es lloga a estudis de cinema per al rodatge de pel·lícules. A només vuit quilòmetre­s l’expresiden­t va demanar la mà de la seva esposa Pat en un vell Oldsmobile. En ella Nixon hi passava temporades de fins a un mes seguit, hi rebia els ministres, als directors de la CIA i el Consell Nacional de Seguretat, els generals del Pentàgon i dignataris estrangers. Arribava en helicòpter des de l’aeroport de Los Angeles o d’Orange County, i l’últim tram el recorria en un carretó de golf. Els hotels dels voltants s’omplien de periodiste­s, guardaespa­tlles, agents del servei secret i funcionari­s, per a desesperac­ió dels turistes que volien visitar Disneylànd­ia.

Al final Nixon no va caure perquè els seus lampistes entressin a les oficines del Partit Demòcrata a l’edifici Watergate, sinó per negar-ho, obstruir la justícia i mentir al poble nord-americà. Però la seva famosa confessió al periodista anglès David Frost no es va gravar a La Casa Pacífica, sinó en un annex per a convidats amb millor cobertura. I menys història.

La mansió de l’expresiden­t a Orange County fa tres anys que està a la venda però ningú no la vol comprar Frank Sinatra i John Wayne hi anaven molt, i Kissinger va ser nomenat al costat de la piscina

 ?? YURYI ABRAMOCHKI­N / AFP ?? La Casa Blanca de l’Oest El president Nixon va rebre a ‘La Casa Pacífica’, com la va batejar, el líder rus Leonid
Brejnev el 1973
YURYI ABRAMOCHKI­N / AFP La Casa Blanca de l’Oest El president Nixon va rebre a ‘La Casa Pacífica’, com la va batejar, el líder rus Leonid Brejnev el 1973

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain