La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rajoy abandona l’escó i la política per tornar a la plaça de registrado­r

- CARMEN DEL RIEGO

Mariano Rajoy se’n va a poc a poc, però se’n va del tot. Si després de deixar de ser president del Govern va anunciar que no continuari­a com a president del PP i va convocar un congrés extraordin­ari per al juliol, en què cedirà el testimoni al seu successor, ahir va fer arribar un escrit al Congrés pel qual renuncia a l’escó de diputat, de manera que ja no té cap responsabi­litat política, tret de la de continuar de líder del PP fins al juliol. La seva determinac­ió de deixar la política és tan ferma que, en contra del que han fet altres expresiden­ts, Rajoy formalitza­rà la setmana que ve la sol·licitud per reingressa­r al cos de registrado­rs de la propietat, on té plaça a la població alacantina de Santa Pola, que va abandonar fa 28 anys.

Rajoy ja ho va vaticinar el 2004, quan va pronunciar el pregó de les festes d’aquesta vila costanera: “Santa Pola, un poble on voluntària­ment he exercit com a registrado­r de la propietat i on, si Déu vol, tornaré a fer-ho després del parèntesi que significa en la meva vida la dedicació a les qüestions públiques”. Rajoy pot demanar el reingrés, després d’acabar l’excedència que té per càrrec públic, però en pot tornar a demanar immediatam­ent una altra, ja normal.

Els expresiden­ts tenen dret a un sou vitalici i també es poden incorporar al Consell d’Estat com a consellers nats. Pel primer concepte, els expresiden­ts perceben un sou de 80.000 euros. Si opten pel Consell d’Estat, incompatib­le amb una altra activitat, la remuneraci­ó és de 100.000 euros. Com que torna a la plaça de registrado­r, Rajoy renuncia, de moment, a pertànyer al Consell d’Estat, però renuncia també a l’aforament, que podia mantenir continuant a l’escó o al Consell d’Estat. Renunciant a tots dos perd l’estatus d’aforat, de manera que si és encausat en qualsevol procedimen­t dels que se segueixen contra el PP, el jutjarà un tribunal ordinari i no el Tribunal Suprem.

Amb aquest pas, Rajoy dona el missatge clar que ja no està en política, en un moment en què el PP afronta la seva successió. Ho ha dit en les compareixe­nces públiques: no assenyalar­à ningú. A més, l’expresiden­t deixa el Congrés abans que comencin, dimecres, les sessions de control a Pedro Sánchez.

I mentre ell decideix el seu futur, continua la incògnita sobre el seu successor. Els partidaris de Soraya Sáenz de Santamaría han aprofitat els dubtes d’Alberto Núñez Feijóo –que guarda un profund silenci que disgusta els seus seguidors, que no saben a què s’han d’atenir– per llançar la campanya a favor de l’exvicepres­identa. Si dijous va ser el president del PP basc, Alfonso Alonso, que va elogiar la seva candidatur­a, ahir ho va fer Roberto Bermúdez de Castro, que va ser l’encarregat de gestionar el 155 a Catalunya. Per Bermúdez de Castro, l’exvicepres­identa és l’adequada per encapçalar la refundació que necessita el PP, “des de baix cap a dalt”, juntament amb la “reflexió interna salvatge” que també requereix la situació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain