La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques a l’ANC per la llista d’empreses afins

Rebuig a afavorir societats “compromese­s amb la república”

- Barcelona

La intenció de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de potenciar i afavorir les empreses que mostren el seu “compromís amb la república” va recollir tot un reguitzell d’opinions contrariad­es. I encara més si la iniciativa, en fase d’estudi, s’acaba concretant en una relació de companyies consultabl­es a través d’una pàgina web –tal com pretenen algunes territoria­ls de l’entitat–, totes alternativ­es a les grans empreses de l’Ibex 35.

L’ANC va assegurar, un cop publicada la iniciativa ahir a La Vanguardia, que la creació d’aquesta llista és una proposta de les seves bases, però que a la reunió mantinguda pel secretaria­t nacional de l’associació a Caldes de Malavella de dissabte passat no es va concretar aquest extrem i que tot està a les beceroles: “Només és un plantejame­nt que ja veurem, fins i tot, si s’acaba portant a terme”. Més tard va reaccionar per Twitter, on va afirmar que l’entitat aposta per una economia no subjecta a pressions polítiques, a boicots ni a comportame­nts lobbistes, alhora que replicava que les llistes “les creen els poders politicoec­onòmics de l’Estat espanyol” i que les pateix “la societat catalana”.

En tot cas, cap dels grups parlamenta­ris que es van pronunciar sobre la campanya que insta la ciutadania a un “consum responsabl­e amb la república” s’hi va mostrar d’acord. Tampoc el president de la Generalita­t, Quim Torra, que durant una intervenci­ó seva en un fòrum empresaria­l a la Seu d’Urgell va opinar –malgrat que va dir que no sabia si aquesta llista existeix– que totes les empreses que treballen a Catalunya són empreses catalanes. “Els dono tot el suport”, va afegir. El president del Parlament, Roger Torrent, s’hi va referir en una línia semblant a La Sexta, i va manifestar que està en contra que es faci qualsevol tipus de llista.

Potser Eduard Pujol, portaveu adjunt de Junts per Catalunya, va ser qui va mirar d’esquivar més la qüestió. A la pregunta de si donava suport a la proposta de l’Assemblea, primer va respondre a la contra: “L’actuació del Govern espanyol, amb la complicita­t d’un determinat establishm­ent a Catalunya, de permetre que empreses

L’Assemblea assegura que les llistes les creen “els poders polítics i econòmics” de l’Estat

que són aquí poguessin marxar per la porta del darrere un divendres cap al tard [...] això sí que és censurable”. Tot seguit, però, va assegurar que “cal sumar, sumar i sumar empreses” per enfortir l’economia catalana.

Més contundent va ser Ciutadans. El seu portaveu adjunt, Fernando de Páramo, va acusar l’ANC de voler fer una llista d’empreses que “porten o no el llaç groc”. Igualment, va recriminar a l’entitat que presideix Elisenda Paluzie que no miri de convèncer, a parer seu, totes aquelles empreses que van situar la seva seu social fora de Catalunya a partir de l’octubre de l’any passat: “Mentre que Ciutadans proposa que tornin les empreses que se’n van anar per culpa del procés, d’altres proposen fer llistes de bones i males empreses”.

Aquest últim pensament el comparteix la diputada del PSC Alícia Romero. La responsabl­e econòmica del grup parlamenta­ri va subratllar que “justament, el que el país no necessita és anar assenyalan­t ni empreses ni persones afins a un objectiu. No és el més adequat. Fer llistes de bons i dolents ja ho havíem deixat enrere i ara toca abaixar la tensió i obrir el diàleg”.

La diputada de Catalunya en Comú Susana Segovia també es va mostrar contrariad­a. Pels comuns, cal lluitar perquè les empreses es bolquin a fer front a la precarieta­t laboral, i va comminar l’ANC a centrar-se en aquesta tasca. Segovia va fer notar que no és una bona idea “posar etiquetes a qui està a favor o no” de la independèn­cia.

Amb tot, la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, i el diputat del subgrup del PP al Parlament Santi Rodríguez van anar més enllà i hi van implicar tant el Govern espanyol com el català. “El separatism­e assenyala amb llistes de bones o males empreses segons el seu suport al cop. Mentrestan­t, [Pedro] Sánchez no dona la cara ni respon a preguntes en dues setmanes. Milions de catalans necessitem protecció del Govern central, no pas ser moneda de canvi per ser a la Moncloa”, va arribar a assegurar Arrimadas.

Rodríguez, per la seva banda, va exigir a la consellera d’Empresa, Maria Àngels Chacón que es desmarqués d’una hipotètica llista d’empreses afins a l’independen­tisme.

Torra afirma que no està al cas de la iniciativa, però dona suport a tots els empresaris

 ?? MERCÈ GILI ?? Quim Torra durant la seva intervenci­ó ahir a la inauguraci­ó de la Trobada Empresaria­l al Pirineu
MERCÈ GILI Quim Torra durant la seva intervenci­ó ahir a la inauguraci­ó de la Trobada Empresaria­l al Pirineu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain