La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El diàleg requereix temps i generosita­t”

- ISABEL GARCIA PAGAN Jordi Cuixart, president d’Òmnium

Jordi Cuixart fa vuit mesos que és a la presó de Soto del Real acusat de rebel·lió. Tanmateix, avui serà reelegit president d’Òmnium. Compta amb Marcel Mauri com a referent de l’entitat a l’exterior. Ha respost per escrit a les preguntes de La Vanguardia.

Com es pot recosir la societat catalana?

És una tasca individual i col·lectiva i en els dos casos demana molta empatia i voluntat de compartir, sense apriorisme­s de cap mena. Des d’Òmnium ens interessa molt més sumar que caure en el terreny dels retrets.

Òmnium manté contactes amb els comuns i el PSC...

Òmnium té l’obligació de parlar amb tots els demòcrates sempre que rebutgin la violència. Els comuns no són cap apèndix, són una part molt important del sobiranism­e, com el PSC ho és del catalanism­e. Som fidels als valors republican­s per així tenir ben present la importànci­a de preservar els grans consensos de país, com el model d’escola catalana, l’ús de la llengua, etcètera…, acords en què el PSC té un paper cabdal.

L’independen­tisme s’ha de mantenir en la unilateral­itat o cal eixamplar la base?

Nosaltres sempre hem treballat per generar consensos i enfortirlo­s. Si tinguéssim una posició sobre aquest fet ja no podríem jugar aquest paper de punt de trobada. Nosaltres no parlem d’eixamplar, sinó de compartir.

El president Torra no hi renuncia. I vostè?

Mai renunciaré a cap via democràtic­a i pacífica per construir la república. El dret a l’autodeterm­inació és un dret universal reconegut per les Nacions Unides. Soc a la presó pel fet de ser el president d’Òmnium, el meu compromís amb la societat catalana és tan humil com insubornab­le.

Hi pot haver independèn­cia amb menys d’un 50% de vots?

Tu pots proclamar el que vulguis, però per fer efectiva aquesta decisió cal molta convicció i un reconeixem­ent de la legitimita­t del resultat, i no parlo a escala internacio­nal, que també, sinó sobretot dins del país. Per mi el percentatg­e importantí­ssim és el de la població catalana que vol celebrar un referèndum vinculant, i aquest sabem que supera de llarg el 75% dels catalans i catalanes.

El referèndum ja es va fer? La república es va proclamar?

Sí. Com també és cert que la violència d’Estat va impedir que es votés amb normalitat, i la repressió fa que tinguem centenars de persones perseguide­s judicialme­nt, nou presos polítics i set polítics a l’exili. Tot i així, vam fer un pas de gegant i ara som en un punt de no retorn. Mai més res tornarà a ser igual que abans de l’1-O.

Quin ha de ser el paper de les entitats en la nova etapa?

Continuare­m defensant la democràcia per damunt de tot. Som davant d’un Estat que reprimeix les llibertats més fonamental­s.

El seu paper és pressionar el Govern des del carrer?

Seguirem fent el que hem fet sempre i des d’on calgui, que no és altra cosa que enfortir la cohesió social, treballar per la llengua i la cultura catalanes i defensar sense matisos els drets i llibertats individual­s i col·lectius.

L’independen­tisme havia de donar suport a la moció de censura contra Rajoy gratis?

La xacra de la corrupció ens afecta a tots. Per tant, no hi ha res gratuït. Dit això, tant de bo amb el nou Govern espanyol s’aturin els atacs a la democràcia i a les llibertats. Per tant, hem de ser tan optimistes com perseveran­ts. Diàleg, negociació i acords, aquesta és la tasca dels polítics i personalme­nt entenc que demana temps, així com generosita­t i sentit d’Estat.

Creu que amb Pedro Sánchez hi ha una nova oportunita­t en la relació entre Catalunya i Espanya?

Aquesta relació té un problema polític i els problemes polítics es resolen fent política, no amb presó, exili o cops de porra. Del nou Govern (central) espero que respectin les normes bàsiques de la democràcia i que vetlli per una independèn­cia real dels poders de l’Estat. No vull fer retrets personals. Oberts al diàleg sempre, però caldran acords i valentia i generosita­t per part de tothom, sense condicions ni renúncies democràtiq­ues.

L’acostament dels presos a Catalunya, l’alliberame­nt o canvis en l’actuació de la Fiscalia han d’estar sobre la taula de negociació entre Torra i Sánchez?

Sempre he defensat que cal treure el procedimen­t judicial de qualsevol prioritat de la negociació. El que sigui bo per a Catalunya i la resolució del conflicte, ho serà per als presos. A l’inrevés no tinc la certesa que podríem dir el mateix, sinó tot el contrari.

Llavors?

No és un qüestió de negociació, és una qüestió de justícia, i la nova fiscal general de l’Estat té l’obligació de vetllar pels nostres drets. El meu fill petit té un any i dos mesos, ja ha fet més de 35.000 km per poder veure el seu pare 40 minuts darrere un vidre cada setmana, o dues hores al mes durant el vis-a-vis.

L’evolució de les causes judicials a l’estranger els ajuda?

Està deixant en evidència una part molt important del sistema judicial espanyol. No hi ha cap motiu per mantenir-nos empresonat­s.

El jutge els fa responsabl­es d’atiar el “gen de la violència”.

Que el jutge ens mostri una sola declaració pública o privada en què tant en Jordi Sànchez com jo mateix haguéssim fet ni la més petita insinuació que algú actués violentame­nt! És un delicte imaginari, judici d’intencions. El moment és greu.

Des de Soto del Real, Cuixart continuarà al capdavant de la principal entitat cultural catalana, amb 120.000 socis: “La cultura ens brinda una oportunita­t única per avançar en la construcci­ó d’una societat més justa i lliure” “Cal treure el procedimen­t judicial de qualsevol prioritat de la negociació”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain