La Vanguardia (Català-1ª edició)

Discrepànc­ies sobre el tracte que s’ha de donar als migrants de l’‘Aquarius’

Oltra rebutja l’aplicació de la llei d’Estrangeri­a, però l’Executiu no ho descarta

- SALVADOR ENGUIX JUAN CARLOS MERINO

Quin serà el tractament jurídic que rebran els 629 migrants de l’Aquarius? La resposta no és clara. La portaveu del Govern espanyol, Isabel Celaá, va advertir que hi pot haver expulsions i devolucion­s als seus països d’origen en cas que algun d’ells presenti antecedent­s penals o tingui prohibida l’entrada a Espanya. “El Govern no pot descartar res”, va admetre Celaá.

Tot i això, la vicepresid­enta valenciana, Mónica Oltra, es va mostrar totalment contrària a aplicar-los la llei d’Estrangeri­a: “No han arribat aquí, ha estat el Govern Espanyol qui els ha convidat a causa de la situació d’excepciona­litat i emergència”. Més contundent es va mostrar davant la possibilit­at que alguns puguin ser traslladat­s a un centre d’internamen­t d’estrangers (CIE). Sobre aquest fet, Oltra va recordar alguns acords de les Corts Valenciane­s adoptats des del 2015 en què s’insta al tancament d’aquests centres. “La posició del Consell valencià és clara, perquè dona suport totalment al criteri de les Corts”, va afegir.

La vicepresid­enta valenciana va revelar que, en les tres reunions coordinado­res d’aquest dispositiu, la posició dels representa­nts del Govern central ha estat que quan arribin aquestes persones se’ls doni l’entrada a Espanya per raons humanitàri­es. I que, per tant, se’ls ofereixi la possibilit­at de manifestar la voluntat de demanar asil, amb la qual s’acollirien al pla de protecció i no se’ls hauria d’aplicar la llei d’Estrangeri­a, que és la vigent quan arriben migrants en pastera.

Aquest criteri contradiu el que va manifestar el dia abans a València la vicepresid­enta del Govern, Carmen Calvo, que va donar a entendre que s’estudiaria cas per cas qui podria acollirse a aquest estatut i que alguns serien traslladat­s als CIE.

Ahir la portaveu de l’Executiu espanyol va informar que, una vegada arribin els tres vaixells, entre aquests l’Aquarius, previsible­ment demà al migdia, els migrants rebran en primer lloc atenció mèdica abans de desembarca­r. Entre ells, hi ha sis dones embarassad­es i més d’un centenar de menors.

Després se’ls tractarà “un a un, per saber on se’ls acomoda i poder proveir-los de totes les seves necessitat­s”. I a partir d’aquí se’ls aplicarà el protocol de frontera europea, en què, va insistir, “res no és descartabl­e”. És a dir, cada cas serà analitzat de manera individual, i d’aquí en resultarà la protecció a aplicar si se’ls reconeix l’estatus de refugiat o el d’immigrant econòmic, o si efectivame­nt té delictes que el fan creditor de ser expulsat”.

Celaá va assegurar que l’actuació del Govern espanyol davant aquesta “crisi humanitàri­a” pretén ser “un catalitzad­or, un toc d’alerta perquè Europa intervingu­i”. I així ho exposaran en el pròxim Consell Europeu, on volen reobrir “una vegada per sempre” el debat sobre la política de migracions.

La portaveu de l’Executiu, amb tot, va assegurar que la decisió d’acollir els migrants de l’Aquarius no suposarà un risc d’efecte crida per a Espanya. “No hi ha cap efecte crida avui dia”, va concloure la portaveu. Els vaixells atracaran al Port de València amb intervals de tres hores perquè puguin ser atesos correctame­nt tots els migrants.

En paral·lel, ahir cinc persones van morir al mar intentant arribar a Espanya. Diverses embarcacio­ns de Salvament Marítim van haver d’anar a totes des de les cinc de la matinada de divendres per rescatar les desenes de pasteres que van anar arribant als voltants de l’Estret de Gibraltar.

En poc més de deu hores, els rescatador­s van auxiliar 366 persones –d’aquestes, almenys 16 són dones– que viatjaven a bord de 45 pasteres. En aquest lapse de temps, també van poder confirmar una vegada més la tragèdia a la frontera sud: quatre morts que van ser rescatats, presumible­ment ofegats, del mar.

A més, 127 migrants van poder ser auxiliats amb vida dijous passat, mentre es rescatava el cadàver d’una altra persona. En total, van ser 498 immigrants –entre ells, els cinc morts– els que van arribar a les costes andaluses en una mica més de 24 hores.

Desenes de pasteres arriben a les costes andaluses amb 498 persones a bord, cinc d’elles mortes

 ?? ALBA FEIXAS / EFE ?? Salvament Marítim ajudant un grup d’immigrants a Motril
ALBA FEIXAS / EFE Salvament Marítim ajudant un grup d’immigrants a Motril

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain