La Vanguardia (Català-1ª edició)

Doncs sí, hi ha socialisme

- Fernando Ónega

Pedro Sánchez, com a president, no ens ha sortit gaire xerraire. Des del 2 de juny, quan va accedir a la Moncloa, i ja som el 16, només se li ha sentit el “prometo per la meva consciènci­a i honor”. Per no parlar, no va explicar ni la caiguda de Huerta. Sembla que segueix la norma dels jutges, que només parlen mitjançant les interlocut­òries i sentències. Sánchez, de moment, només parla a través dels nomenament­s i les decisions del Consell de Ministres. No passa res: ja parlarà quan arribin les sessions de control o es consideri preparat per fer declaracio­ns. Des de l’oposició es parla molt bé: n’hi ha prou d’estar a la que salta. Al govern, de callar mai se’n sap prou. El que seria preocupant és que Pedro Sánchez hagués arribat a la presidènci­a sense guió.

És possible que hi hagi alguna cosa d’això. Als ministres, que treballen amb passió de principian­ts que necessiten fer mèrits, se’ls nota que no tenen una guia doctrinal i operativa. Acabada la fase d’exaltació del diàleg i la bondat, no sembla que Josep Borrell i Meritxell Batet tinguin el mateix discurs sobre Catalunya, per esmentar l’exemple més visible i potser més inquietant. La primera impressió després del segon Consell i dels propòsits expressats pels ministres és que s’adopten o s’anuncien mesures a impulsos de l’actualitat (cas Aquarius )o simplement per fer la política contrària a la que va fer el Partit Popular.

I així, si Rajoy va permetre al seu ministre de l’Interior col·locar concertine­s a la tanca de Melilla, Grande-Marlaska es proposa suprimir-les. Si en els càlculs de Rajoy no hi entrava la possibilit­at de reunir-se amb Torra sense una renúncia prèvia del president català als seus principis independen­tistes, Sánchez alimenta l’esperança que una reunió tingui efectes taumatúrgi­cs. I la bomba d’ahir: si Rajoy va treure l’assistènci­a sanitària a gairebé un milió d’estrangers, la primera mesura formal de l’equip socialista ha estat tornar per decret a l’assistènci­a sanitària universal. Pel mig s’hi barreja el realisme, i una mesura tan del PP com la reforma laboral no serà derogada, sinó simplement matisada. El senyor Rajoy va fer una política tan economicis­ta que va deixar un terreny gran i fèrtil per fer el contrari i amb això recuperar identitat d’esquerres, una identitat socialista per reconqueri­r electorat. A Sánchez les enquestes encara li somriuran més.

La conclusió provisiona­l és que Espanya torna a descobrir que hi ha socialisme. Com a mínim que és possible una mica de socialisme, quan fa un mes les mateixes enquestes el posaven en cada edició camí del cementiri. S’assembla tot bastant a Zapatero, en les formes i en moltes de les paraules ensucrades que es fan servir (il·lusió, consens, ganes de treballar...), però el socialisme ha tornat. Ara només falta discurs perquè no es quedi en socialdemo­cràcia melosa, administra­tiva, moguda per impulsos o per pura estratègia anti-PP. I el petit detall final: que, si augmenta la despesa pública com sembla previsible, surtin els comptes. Ai, els comptes! Quan es fan d’esquerres, es compleix la maledicció de Rajoy: solen acabar malament.

 ?? SERGIO PEREZ / REUTERS ?? La ministra Meritxell Batet
SERGIO PEREZ / REUTERS La ministra Meritxell Batet
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain