La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ministre transversa­l

- Luis Sánchez-Merlo

Els radicals més incoercibl­es han trigat poc a convertir el ministre transversa­l per a afers exteriors i interiors, Josep Borrell, en la reencarnac­ió del que va ser D. Francisco Álvarez de Toledo y Pimentel per als rebels flamencs.

Sense arribar tan lluny, cal reconèixer que, indòmit en el més essencial i malcarat en la forma, no serà recordat com a algú amb l’ànima fràgil i el coratge a la defensiva.

No va esperar a fer-ho en espais més litúrgics i, rialler, ho va deixar anar en un plató de televisió, on va generar un enrenou notable: “Catalunya és a punt de l’enfrontame­nt civil”. Evidència per a uns, exageració per a d’altres.

Alguns protagonis­tes de l’atiament de la flama es van posar les mans al cap i van negar la realitat amb escarafall­s. Una “irresponsa­bilitat inaudita”, va arribar a dir el president de la Generalita­t, mentre s’impedia, a cops, un acte d’homenatge a Cervantes a la Universita­t de Barcelona.

Borrell va aprofitar per manifestar la seva preferènci­a perquè Junqueras “estigués en condicions de participar en el debat polític”; va anunciar que el Govern espanyol oferirà diàleg en el marc constituci­onal i va aprofitar l’ocasió per demanar a l’oposició que no es dediqui a “buscar tres peus al gat”, quan el Govern espanyol està “mirant de dialogar”.

En la seva estrena com a canceller ha disposat de poc temps per aterrar, ja que sense gairebé posar els peus al seu despatx del palau herrerià, al Madrid dels Àustries, ja s’ha pronunciat sobre dos temes espinosos: la tensió a Catalunya i la crisi migratòria, a propòsit de l’últim drama en aigües del Mediterran­i.

Sobre el primer, el seu catecisme és clar com el vidre: “La primera obligació del Govern espanyol és mantenir la integritat territoria­l d’Espanya, que avui està en perill”. I amplia els perquès: “Hi ha molta tensió i és un moment greu a la història d’Espanya”.

El català en exercici més reconegut a Europa no té dubtes sobre una qüestió cardinal: “La sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol”, i amplia el perímetre de la seva visió per no esquivar el malaise catalanist­a: “Caldrà trobar fórmules que incorporin aquest reconeixem­ent de la personalit­at nacional catalana a la Constituci­ó espanyola que no impliquin greuges ni privilegis”.

No ha vacil·lat a l’hora d’acusar el govern independen­tista d’haver danyat “el prestigi d’Espanya” al món i d’haver propiciat la tornada de la llegenda negra: “L’Espanya actual no és una imitació del franquisme”.

I, de passada, tampoc no ha estalviat el retret als que no acaben de reconèixer la infinitat territoria­l: “Les esquerdes que amenacen l’estabilita­t del sistema territoria­l espanyol són les actituds carpetovet­òniques de l’Espanya unitària, de matriu castellana, que es nega a treure les conseqüènc­ies de la seva diversitat”.

La principal tasca que té al davant és recuperar la iniciativa en la batalla que Espanya ha perdut en l’opinió pública internacio­nal, a propòsit de la qüestió sobiranist­a.

Sobre el segon tema, després de l’oferiment del president del Govern espanyol de donar protecció, al port de València, a l’Aquarius, amb sis-cents desventura­ts a bord, Borrell se les va haver amb el nou ministre de l’Interior italià, procedent de la ultradreta­na Lliga, Matteo Salvini, que després de l’acollida d’Espanya, va exclamar: “Victòria!”, i el ministre espanyol va respondre: “Sens dubte és una victòria per a la gent que és al vaixell”.

Per apaivagar les objeccions dels que temen que aquesta decisió avivi “l’efecte crida”, el ministre (també de Cooperació) ha qualificat la decisió d’“un acte simbòlic efectiu”, ja que “fins ara tothom es posava de perfil i deixava que afrontés la càrrega el país que era més a prop”.

Les seqüeles de trencar la convivènci­a, alterar la vida social, foragitar els inversors i expulsar les empreses de la seva biosfera són una llavor infal·lible per a l’enfrontame­nt civil. I el desterrame­nt d’aquest epifenomen requereix adoptar decisions (referides als presos, fins que existeixi una condemna ferma) que no són fàcils de prendre, pel fet que es troben en seu judicial, i altres (contenció, bon sentit, diàleg, intel·ligència emocional, realisme) destinades a impedir el conflicte.

Cap d’aquests ingredient­s, capaços de rebaixar la tensió, no sembla que figuri a l’agenda. Ben al contrari, l’escalada de violència social mobla una convivènci­a cada vegada més complexa entre les dues parts en què la societat catalana està fragmentad­a.

El nou Govern espanyol es disposa a inaugurar un temps de diàleg, amb un progrés directamen­t proporcion­al a l’allunyamen­t de la disputa que dependrà de l’actitud dels interlocut­ors.

En espera de posar en marxa aquesta conversa, el Molt Honorable Quim Torra ha dirigit, amb data d’11 de juny, un correu electrònic de quatre paràgrafs als 28 caps de govern dels estats membres de la Unió Europea, en què es presenta com a homòleg. I en aquesta epístola inclou una declaració solemne: “Compartim els valors en què està basada la UE: l’Estat de dret...”.

Una vegada aixecat el control dels comptes de l’Executiu català, al qual seguirà la reactivaci­ó del Diplocat i la reobertura de les ambaixades, aquesta audaç iniciativa podria ser un indici més que el procés 2.0 ha començat.

Al ministre transversa­l li tocarà estar, com diu un fervent tomasino, “on cremen els peus”.

La gran tasca de Borrell és recuperar la iniciativa en la batalla que Espanya ha perdut en l’opinió pública internacio­nal

 ?? CHEMA MOYA / EFE / ARXIU ?? Josep Borrell, ministre d’Exteriors, a la Moncloa el 8 de juny passat
CHEMA MOYA / EFE / ARXIU Josep Borrell, ministre d’Exteriors, a la Moncloa el 8 de juny passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain