La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avaries a l’ascensor social

-

AEspanya l’ascensor social comença a tenir avaries serioses, especialme­nt en els camps de l’educació i en les mesures per afrontar l’atur de llarga durada. Malgrat això, un informe fet públic ahir per l’OCDE constata que la mobilitat social a Espanya no és de les pitjors d’Europa i fins i tot supera països com Alemanya o França.

Segons les dades extretes d’aquest informe, els espanyols descendent­s de famílies que tenen ingressos baixos poden trigar fins a quatre generacion­s a arribar a assolir el nivell d’ingressos mitjà. Cosa que vol dir que el talent que hi pugui haver en aquests nivells de renda baixa es malgasta, amb la pèrdua d’oportunita­ts de creixement econòmic consegüent. Això, a més, genera insatisfac­ció, malestar, pèrdua d’autoestima i llasta la cohesió social dels ciutadans. La conseqüènc­ia és que només el 25% dels espanyols consultats deien tenir esperances que la seva situació financera millorés.

Les oportunita­ts de mobilitat social a Espanya, a tots els nivells, són limitades. Segons el parer de l’OCDE, la falta d’ascensor social en els nivells més baixos de renda del nostre país es deu a l’elevat percentatg­e d’atur de llarga durada i als contractes temporals que impedeixen que aquesta mobilitat funcioni i el treballado­r pugui escalar posicions.

Són causes que afecten no només Espanya sinó tots els països de l’OCDE. L’ascensor no funciona perquè mentre les persones que provenen de famílies que són a dalt de tot del nivell d’ingressos es quedaran a dalt, els ciutadans amb menys ingressos han de lluitar molt per intentar ascendir a un nivell de renda mitjà. Les desigualta­ts són certament demolidore­s.

Saber si una generació viu millor o pitjor que els seus pares és molt important per raons econòmique­s i polítiques. Econòmique­s, perquè la mobilitat social influeix en la productivi­tat econòmica d’un país i la qualitat de vida del ciutadà. I polítiques, perquè la pèrdua d’estatus social mina la cohesió social, en especial en els estrats més baixos, i augmenta l’escepticis­me i la crítica cap al sistema polític amb la consegüent minva de la qualitat democràtic­a d’un país. I a més, com recorda oportuname­nt l’OCDE, tot això no fa sinó afavorir l’augment del populisme.

La mobilitat social vinculada al nivell d’estudis dels pares és especialme­nt baixa a Espanya comparada amb l’OCDE. Mentre que un 69% dels fills espanyols de pares amb estudis superiors van a la universita­t, un 56% dels fills de progenitor­s que no van assolir el segon cicle de l’ESO es queden amb un baix nivell educatiu. A l’OCDE aquests percentatg­es són del 63% i del 42%, respectiva­ment. Tot i això, les possibilit­ats d’ascens en termes econòmics a Espanya està per sobre de la mitjana.

S’evidencia, doncs, que Espanya necessita solucions urgents en matèria educativa, en especial per l’elevat índex d’abandoname­nt escolar, i en el camp de l’ocupació, molt marcada per l’atur de llarga durada. Paradoxalm­ent, el nostre és un dels països amb més mobilitat entre generacion­s en termes d’ingressos.

Sigui com sigui, els indicadors assenyalen que a l’ascensor social que tan bé va funcionar a Espanya durant els anys del desarrolli­smo i la bonança econòmica hi ha actualment peces que han de ser canviades i posades al dia. El risc de fractures socials motivades per les desigualta­ts –els rics es perpetuen i els pobres no aconseguei­xen sortir de la seva situació– és massa elevat per desatendre’l.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain