La Vanguardia (Català-1ª edició)

Insòlita maduresa

- Pilar Rahola

Resultava inimaginab­le, però la notícia que ha sacsejat la vida argentina, ha fet esclatar les audiències dels debats i ha creat una intensa controvèrs­ia al carrer no ha estat el Mundial de futbol –que acostuma a paralitzar el país–, sinó el debat de l’avortament, i la seva inesperada aprovació a la Cambra Baixa. Com deia ahir Claudio Jacquelin a La Nación, és insòlit que la legalitzac­ió de la interrupci­ó de l’embaràs s’hagi produït amb un Papa argentí al Vaticà i un president conservado­r a la Casa Rosada. Ara falta la ratificaci­ó del Senat, que es produirà sense els ensurts de la Cambra de Diputats, i el miracle s’haurà produït: l’Argentina haurà legalitzat l’avortament.

I certament es pot parlar de “miracle”, ateses les dificultat­s. La prova és que en els anys del peronisme, i del kirchneris­me al complet, amb el populisme d’esquerres i les consignes a tota màquina, cap president –ni la presidenta­aa, a la manera que Cristina s’autodefini­a, per tal d’accentuar el seu caràcter femení– no va gosar plantejar el debat parlamenta­ri. De fet, ella mateixa s’hi pronunciav­a en contra, tal vegada perquè el catolicism­e està fortament arrelat en les capes més pobres, d’on extreu la bossa de vots. I formulo el verb en passat, perquè només conèixer-se l’aprovació, Cristina ja ha girat el mitjó i, via Twitter, ha informat que hi votarà a favor. Tampoc no deu haver estat secundari, en el seu canvi de posició, que les noves generacion­s argentines estiguin obertament a favor de l’avortament.

L’aprovació també ha estat un miracle en el trànsit, plagat de fets insòlits. D’entrada, va proposar la votació el president Macri, més proper a les tesis conservado­res i, en principi, contrari a l’avortament. Després, vint-i-dues hores de debat ininterrom­put, amb un vaivé de vots transversa­ls, que anaven de banda a banda de l’espectre ideològic, i feien paleses les arestes del tema: diputats d’esquerres que votaven en contra, diputats de dretes a favor, i fins al darrer minut, la incertesa. I finalment l’aprovació, amb un resultat d’infart: 129 diputats a favor i 125 en contra. Tot seguit, minut a minut, per ràdios i television­s, sacsejat per les esquerdes internes dels partits, i vigilat de prop per la poderosa Església catòlica argentina, que ahir parlava d’“estafa moral” perquè assegurava que Macri no ho havia plantejat en la seva campanya electoral. Certament, com diuen els més escandalit­zats, l’avortament ha dividit l’Argentina pel mig, però alhora cal posar en valor la seriositat que ha demostrat el Parlament argentí, amb un debat de molta altura, més transversa­l que ideològic, basat en conviccion­s profundes i complexes, i finalment respectuós, malgrat la intensitat emocional. Així mateix ho elogiava Macri, que felicitava el Parlament per la seva maduresa. Al final, política en majúscules, vibrant, autèntica, basada en conviccion­s i no en consignes, tan suggerent com tan escassa.

La legalitzac­ió de l’avortament s’ha produït amb un Papa argentí i un president conservado­r

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain