La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alleujamen­t

- Remei Margarit

Fa dies que plou amb persistènc­ia, una primavera humida que rega els camps i mulla els boscos, una molt bona cosa de cara a l’estiu. I també, la pluja produeix una sensació d’alleujamen­t, l’aire és net i es respira millor. Quan plou, a la plaça no hi ha la cridòria dels infants que juguen, només se sent la remor de la pluja i el cant d’algun ocell als arbres. Calma i tranquil·litat, que és el que els humans necessitem més del que ens pensem per viure bé.

També hi ha un altre alleujamen­t important: la moció de censura del PSOE ha fet caure el govern Rajoy i ara Pedro Sánchez és el nou president del Govern central; l’alleujamen­t és tan gran que es nota pel carrer, les converses són disteses, és com si tota la tensió política i social que s’havia acumulat durant anys hagués desaparegu­t de cop i volta obrint el pas a la confiança i a la dignitat. El nou Govern haurà de pactar amb tothom i això és bo en una democràcia, perquè això és la democràcia. Lluís Foix ha escrit diverses vegades en aquest diari que la democràcia no és només per elegir un nou govern, sinó que també és, i molt important, per fer fora per maldestre el que hi havia. Hi ha esperança d’un nou relat que tingui en compte i prioritzi les grans necessitat­s dels més febles, oblidats fins ara com si fossin material de rebuig. La redistribu­ció de la riquesa és un fet si hi ha voluntat política i un país no funciona de cap de les maneres si no es té en compte tothom amb els mateixos drets i les mateixes obligacion­s. Els privilegis no hi caben, en una democràcia real, perquè són arbitraris i injustos, i l’acumulació de les riqueses en poques mans no fa cap favor a la democràcia, ben al contrari, empobreix el país. Dit d’una altra manera, si hi ha una part del país en la pobresa, és que un govern que es té per democràtic no funciona.

Sembla que en aquests moments s’obre una etapa de polítics disposats a fer política de debò, i encara que l’oposició a aquest nou Govern sigui dura i de no gaire bones maneres, el que s’ha aconseguit amb aquest canvi és obrir les portes i finestres perquè entri un aire net i nou i tots respirem millor. Com la pluja que ens acompanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain