La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un model per a les Espanyes

- LA PELL DE BRAU Lorenzo Bernaldo de Quirós

El Cercle d’Economia acaba de publicar un interessan­t informe amb el títol Propostes per millorar l’autogovern de Catalunya i el funcioname­nt del model territoria­l de l’Estat. Hi planteja una alternativ­a per fer front a l’evident crisi de l’Estat de les autonomies l’evolució de les quals ha desembocat en un sistema ineficient des d’una òptica economicof­inancera i inadequat per restaurar l’ancoratge de Catalunya a les Espanyes. Per afrontar els dos problemes és fonamental fer un esforç de racionalit­at i desplegar una altura de mires capaç de transcendi­r les misèries i el curttermin­isme de la petita política que domina l’escena pública en aquests moments.

En els seus Political thoughts and reflection­s, lord Halifax va escriure: “Una constituci­ó és modificabl­e i sense adaptar-la als diversos temps i circumstàn­cies, no podrà sobreviure”. Aquest plantejame­nt és rellevant a l’hora d’abordar l’organitzac­ió territoria­l de l’Estat, la reforma del qual està sotmesa a un procedimen­t summament rígid. D’altra banda, aquesta rigidesa és inconsiste­nt amb la pròpia essència del títol VIII de la Constituci­ó, que no va determinar amb claredat les competènci­es de cada nivell de govern i el seu desenvolup­ament ha liquidat la distinció primigènia, establerta per la llei de lleis, entre les autonomies de l’article 143 i les del 151. El cafè per a tothom va descafeïna­r, valgui la redundànci­a, l’esperit del denominat Estat autonòmic i es troba a l’arrel de l’emergència de les tensions financeres, polítiques i institucio­nals l’expressió dramàtica de les quals és la “qüestió catalana”.

El primer pas cap a una solució, problemàti­ca però raonable, del conflicte Estat-Catalunya és esmenar l’absurd error de negar a Catalunya el seu reconeixem­ent com una comunitat nacional dins d’aquella nació de nacions que són les Espanyes. No fer-ho suposa ignorar la seva evident singularit­at cultural, política, jurídica i històrica i, en qualsevol cas, desdenyar una convicció assentada des de fa segles en la ment de la gran majoria dels catalans sigui quin sigui el seu ideari. Per afegiment, el reflex del fet diferencia­l català no requereix per se una reforma constituci­onal. Es pot plasmar en un nou Estatut o bé en una disposició addicional de la llei de lleis similar a l’existent per al País Basc i Navarra, o bé en una combinació de les dues fórmules.

Dit això, la “qüestió catalana” ha d’emmarcarse en una profunda revisió de l’Estat autonòmic vigent. D’acord amb l’evidència empírica disponible i sense infravalor­ar els obstacles normatius assenyalat­s, l’avenç cap a un model de federalism­e competitiu és un excel·lent mitjà per aconseguir una articulaci­ó harmònica de la pluralitat existent en l’Estat, ajustar l’oferta de béns i serveis públics a les demandes dels qui viuen als diversos llocs del seu territori i fer efectiu el binomi autogovern-responsabi­litat. En aquest model hi ha un mínim de competènci­es que l’Administra­ció central ha d’exercir: el subministr­ament dels béns públics purs, la protecció de les llibertats essencials dels ciutadans consagrade­s a la Constituci­ó, assegurar la unitat de mercat i la competènci­a, introduir una efectiva correspons­abilitat fiscal per assegurar l’estabilita­t i transparèn­cia de les finances públiques, supervisar el sistema financer i els mercats de valors o realitzar les infraestru­ctures de dimensió i abast estatal.

En aquest catàleg de funcions cal afegir la garantia a tots els ciutadans, sigui quin sigui el seu lloc de residència, de l’accés a una xarxa bàsica de seguretat, representa­da pels programes clàssics de benestar social, per exemple l’educació i la sanitat. Si els governs autonòmics volen superar aquest sòl garantit, han de finançar-ne el cost. Això suposa donar a les autonomies una capacitat tributària, similar a aquella de què gaudeixen els estats als EUA, que ara no tenen. En paral·lel, si no volen assumir aquelles tasques han de poder renunciar a la seva gestió i deixar-la en mans de l’Administra­ció estatal, una clara expressió d’asimetria voluntària, d’autogovern a la carta. En un escenari o l’altre es compliria el principi de solidarita­t, això sí, podat dels seus presents i coneguts excessos.

La tesi segons la qual un model d’aquesta naturalesa perjudicar­ia les regions menys desenvolup­ades és una fal·làcia. El règim de finançamen­t autonòmic vigent desincenti­va l’ús per part d’aquelles autonomies dels instrument­s que tenen a l’abast –nivells d’imposició i de regulació, seguretat jurídica, etcètera– per explotar els seus avantatges comparatiu­s i convergir amb les de més renda. Els subsidis i les transferèn­cies “solidàries” deslligade­s de tota connexió amb l’actuació dels qui els perceben creen un risc moral, promotor i perpetuado­r de les males polítiques. Com pitjors són aquestes i més pobresa generen, més assistènci­a s’exigeix i es rep de l’Estat.

En el federalism­e competitiu, les forces del mercat tendeixen a reduir el diferencia­l entre els PIB per càpita de les diferents jurisdicci­ons integrades en un espai econòmic comú. Sota condicions de mobilitat, els recursos productius es desplacen cap a les àrees geogràfiqu­es on la seva escassetat és relativa i, en conseqüènc­ia, la taxa de retorn esperada per la seva utilitzaci­ó és més elevada al serho, per definició, el seu potencial de creixement. Les regulacion­s, els impostos i la despesa pública alteren els salaris relatius i la rendibilit­at del capital. Per tant, acceleren o retarden la dinàmica de convergènc­ia real. En suma, no existeix cap element exogen, cap maledicció que condemni les autonomies endarrerid­es a un estancamen­t secular. Superar aquesta situació és a les seves mans.

L’any 1955, Salvador de Madariaga escrivia: “El problema per mi més gran de tots els que assetgen Espanya, el de la pluralitat davant la seva unitat, ha de ser la qüestió més anguniosa que se’ls plantegi als qui heretin de la dictadura el Govern d’Espanya”. A hores d’ara del segle XXI, la inquietud de l’il·lustre assagista liberal manté tota la vigència, això sí, agreujada, cosa que exigeix una resposta intel·ligent si es desitja preservar a llarg termini l’estabilita­t i viabilitat de les Espanyes. Per això han de ser benvingude­s idees com les del Cercle d’Economia.

El primer pas cap a una solució del conflicte Estat-Catalunya és esmenar l’error de negar a Catalunya el seu reconeixem­ent com una comunitat nacional dins de les Espanyes

No existeix cap element exogen, cap maledicció que condemni les autonomies endarrerid­es a un estancamen­t secular; superar aquesta situació és a les seves mans

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain