La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es preveu que aquest estiu visitin les platges metropolit­anes uns 10,5 milions de persones

En marxa l’estiu metropolit­à 2018 amb unes platges cada cop més naturals gràcies a una gestió integral

- ANNA CANO

Arranca la temporada d’estiu al litoral metropolit­à, i el que per molts banyistes suposa el començamen­t d’una època de lleure i descans en unes platges cada cop més ben valorades, implica també la culminació de la feina de mantenimen­t i gestió que ha dut a terme l’equip del servei de platges de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) durant l’època de menys afluència de públic. Aquest inici comporta, de la mateixa manera, que es multipliqu­in els esforços destinats a mantenir el nivell de qualitat de tot el litoral, que es prepara per rebre l’impacte previst de més de 10 milions i mig de persones, segons les dades de la temporada d’estiu 2016. “L’activitat econòmica que genera l’entorn de la platja és important, però també depèn d’una qualitat ambiental i uns serveis adequats”, puntualitz­a Ramon Torra, gerent de l’AMB.

Les tasques que preserven les virtuts de la costa metropolit­ana són conseqüènc­ia d’un treball integral que s’ha beneficiat de l’experiènci­a de l’AMB en l’administra­ció de les platges dels darrers vint anys. Inclouen les feines de neteja i mantenimen­t de la sorra, potser l’aspecte més visible de l’operatiu, però també les diferents actuacions en l’àmbit de la gestió dels temporals, cada cop més freqüents, el tractament dels residus tan orgànics com antròpics i la protecció d’una identitat mediambien­tal molt sensible que requereix atencions especials orientades a protegir-la i “recuperar la naturalita­t i la biodiversi­tat que ajuda a enriquir el territori”, assenyala Torra. “Tenim una àrea metropolit­ana singular, més de la meitat del territori és un espai lliure o un espai natural”, afegeix, tot indicant la necessitat de donar-li “una estabilita­t” que el canvi climàtic posa en perill constant.

ACTUACIONS COMPLETES DE MANTENIMEN­T

Les tasques de mantenimen­t de les platges metropolit­anes tenen lloc durant tot l’any, però durant la temporada alta es multipliqu­en els esforços i n’augmenta la freqüència Vint anys d’expertesa i coneixemen­t en la gestió del litoral permeten anar més enllà dels serveis bàsics i considerar les platges espais naturals

Les diferents tasques de conservaci­ó per mantenir la sorra en bones condicions comencen amb una neteja diària, que combina les actuacions manuals amb l’ajuda de maquinària especialit­zada. El garbellame­nt és el procés més habitual, durant el qual un tractor unit a una garbellado­ra realitza una neteja mecànica que consisteix en remoure la sorra fins a 10 centímetre­s de profundita­t per fer-la passar per un sedàs que atraparà totes aquelles partícules de major calibre. Durant la temporada d’hivern, aquest procedimen­t es repeteix un mínim de dues vegades cada mes i, de juny a octubre, s’intensific­a per passar a ser una activitat diària. El personal de neteja mensual també es reforça amb la incorporac­ió de fins a 60 persones, que multipliqu­en per set els membres habituals de l’equip.

Durant la primavera, el garbellame­nt es complement­a amb la llaurada, que es du a terme amb tractors equipats amb arades. En aquesta ocasió, s’aprofundei­x fins als 50 centímetre­s per aixecar la sorra i permetre el seu sanejament mitjançant el contacte directe amb l’aire i el sol. Es tracta d’un dels tractament­s específics destinats a l’adequació de les platges abans d’iniciar-se l’època de més afluència de banyistes.

L’augment de la freqüència dels temporals durant l’hivern, amb una mitjana d’entre 7 i 8 episodis en les darreres temporades, també implica un treball constant de prevenció i reparació de danys. “[La gestió de les platges] té un futur de repte, en el que ens trobem un canvi climàtic […] que implica que tenim cada cop més temporals de llevant”, explicava Tomàs Molina, meteoròleg convidat durant la presentaci­ó de l’Estiu Metropolit­à 2018, l’inici de la temporada de platges. Els efectes del canvi climàtic són una contingènc­ia constant a la que s’enfronta el servei de platges de l’AMB. Un cop CECAT (protecció civil) informa de la proximitat d’un temporal, es posa en marxa el pla INUNCAT, que activa l’equip tècnic per portar a terme les actuacions de prevenció habituals: tenir a punt la maquinària necessària, netejar les rieres per evitar bloquejos al pas de l’aigua i construir canals per facilitar-ne la desembocad­ura. Durant el temporal, el mateix equip realitza un informe de les afectacion­s per prendre decisions immediates i, també, per començar a preveure les tasques necessàrie­s de recuperaci­ó un cop finalitzat.

L’operativa per a després del temporal de l’AMB comprèn un seguit de mesures que inclouen des de les inevitable­s reparacion­s d’equipament i accessos fins als treballs de redistribu­ció de la sorra per solucionar desnivells, acumulacio­ns i reforçar les dunes híbrides. Aquesta darrera és una de les solucions previstes per naturalitz­ar les platges i evitar l’avançament del litoral, protegint alhora la pròpia biodiversi­tat de cada platja. També es duen a terme feines de recollida de residus, aplicant l’indispensa­ble protocol de diferencia­ció entre els que tenen origen humà, que s’envien a una planta de triatge en destí, i els d’origen vegetal, especialme­nt canyes i troncs arrancats pel vent i l’onatge, que es destinen a plantes de compostatg­e. El darrer temporal va tenir lloc entre l’11 i el 12 d’abril i va comportar la retirada de 126 tones de residus, bàsicament orgànics, a les platges de Montgat, Badalona i Sant Adrià de Besòs.

 ?? Foto: ROBERT RAMOS ??
Foto: ROBERT RAMOS
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain