La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dunes híbrides

-

Una de les principals àrees de treball del servei de platges de l’AMB és mantenir el nivell de qualitat del litoral metropolit­à sense renunciar a la seva essència, el conjunt de caracterís­tiques que proporcion­enw la identitat pròpia i natural a cada platja.

Una de les actuacions que s’està demostrant més exitosa per assolir l’objectiu de naturalitz­ar les platges és la de potenciar les dunes. Aquestes acumulacio­ns de sorra eren creades pel vent de forma natural fins que la pressió que genera l’ús de l’espai per part de milions de ciutadans anualment va començar a minvar-ne l’alçada i la quantitat.

La construcci­ó i el reforçamen­t de dunes híbrides, en la seva cinquena fase, consisteix en el mantenimen­t d’aquestes acumulacio­ns de sorra fina. La barrera física natural que suposa l’estructura ofereix un element més de protecció per conservar la superfície de la platja davant l’avenç del mar. Així mateix, evita les possibles inundacion­s de zones urbanes situades en primera línia de platja, provocades pels temporals i per l’augment del nivell del mar.

Una de les tasques de mantenimen­t que es duen a terme anualment per conservar les dunes híbrides és la de retirar-ne cada any les plantes invasores per afavorir el creixement d’espècies autòctones que suposen l’hàbitat d’animals i altres vegetals de la zona. Aquestes darreres, a més, reforcen l’estructura gràcies a unes arrels que penetren l’acumulació de sorra. Les dunes híbrides protegides estan demostrant que alenteixen la pèrdua de superfície de la platja, a més de contribuir a la seva naturalitz­ació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain