La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aposta valenciana

Carmen Montón va estendre la Sanitat malgrat el Constituci­onal

- València

El president valencià, Ximo Puig, es va comprometr­e a instal·lar la sanitat universal a la Comunitat Valenciana, i ha mantingut l’objectiu malgrat que a finals de l’any passat el Tribunal Constituci­onal tombés la norma. A dir veritat, aquesta va ser una de les mesures estrella del nou Executiu valencià –PSPV i Compromís amb el suport parlamenta­ri de Podem– que el maig del 2015 va sorgir de les urnes.

Immediatam­ent, i en espera que les Corts Valenciane­s legislessi­n per donar cobertura legal a l’objectiu, la Conselleri­a de Sanitat que dirigia l’actual ministra Carmen Montón, ja va donar instruccio­ns internes a tots els departamen­ts de salut perquè es donés assistènci­a primària, i no només d’urgència, als “sensepaper­s”. Poques setmanes després el Govern valencià aprovava un decret llei que legitimava la sanitat universal valenciana, i superava les limitacion­s imposades per l’executiu de Mariano Rajoy al decret 16/2012.

Aleshores el Govern espanyol va recórrer contra la norma davant el Tribunal Constituci­onal, que es va pronunciar el desembre de l’any 2017. Els jutges interpreta­ven que la norma valenciana “amplia la cobertura sanitària en l’àmbit subjectiu de les prestacion­s no prevista per la normativa estatal”, que inclou “entre els subjectes que tenen la condició d’assegurats els estrangers titulars d’una autoritzac­ió per residir en territori espanyol (en situació regular), però no els que no estan registrats ni autoritzat­s

El Govern de Puig va aprovar un decret per atendre els immigrants en contra del criteri de l’executiu espanyol

com a residents a Espanya”.

La decisió del Constituci­onal va suposar un fort cop per a una de les polítiques centrals del denominat govern del Botànic. Malgrat això, la consellera Carmen Montón va mantenir la directriu inicial perquè els ciutadans en situació irregular poguessin continuar sent atesos als centres hospitalar­is. “El que nosaltres volíem era que es fes visible clarament el dret. Si el Constituci­onal, instat pel Govern espanyol, no ens vol legitimar aquest dret, cosa que em sembla una profunda inhumanita­t, buscarem una altra via, com la subvenció personalit­zada”, va assenyalar aleshores Carmen Montón.

“No hi ha desobedièn­cia al tribunal. No és la nostra voluntat, i respectem la sentència, però per al Govern de la Generalita­t Valenciana la sanitat universal és irrenuncia­ble, i la continuare­m donant per aquestes instruccio­ns que estan en vigor des del juliol del 2015. Per això enviem un missatge de tranquil·litat”. El pla B de l’Executiu de Ximo Puig ha continuat, per aquesta raó, donant cobertura universal a tots els residents a València.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain