La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dones viuen d’una manera més saludable però es veuen més malaltes

- Barcelona

L’enquesta de salut sol ser una bona eina per comprovar que la gent fuma menys i s’engreixa més i que vuit de cada deu ciutadans estan satisfets del seu estat de salut i, fins i tot, dels serveis que utilitzen. Però de vegades apareixen paradoxes que obliguen els governants a estudiar més bé la situació i a prendre mesures.

A l’ESCA, l’enquesta catalana de salut, del 2017 en sorgeix una: les dones guanyen per golejada els homes en gairebé tots els manaments d’una vida saludable. És a dir, fumen molt menys, segueixen molt millor la dieta mediterràn­ia i beuen menys refrescos ensucrats i moltíssim menys alcohol, malgrat que fan una mica menys d’exercici físic i dormen menys hores. Però, en canvi, la salut que perceben és molt pitjor. I, a més a més, tenen una prevalença més alta de problemes crònics i discapacit­ats.

“Hem d’aprofundir a saber què passa”, va afirmar la flamant consellera de Salut, Alba Vergés, a la presentaci­ó d’aquestes dades. “Una hipòtesi possible és que els costa més accedir als serveis sanitaris a temps i sempre es queden per a l’última visita. La salut no són només les dades de les anàlisis i el diagnòstic. Hi ha

L’enquesta de salut de Catalunya detecta també una bretxa de gènere en les depression­s greus

molts altres factors que hi influeixen, des de la solitud fins a la sobrecàrre­ga passant per les mancances, i són difícils de visualitza­r a les consultes”, assenyala Cristina Nadal, directora d’Atenció Sanitària.

Aquest biaix de gènere torna a aparèixer a les dades de salut mental. Pel que fa a les depression­s greus, per exemple, les dones en tenen en un grau molt superior als homes, més del doble.

L’ESCA 2017 també posa en relleu l’augment de l’oci sedentari en els nens i com uns nivells socioeconò­mic i cultural més baixos de les famílies influeixen negativame­nt en els indicadors d’estils de vida saludable. L’excés de pes, el consum freqüent de productes hipercalòr­ics i l’oci sedentari han crescut en l’última onada, en comparació amb anys anteriors.

“El que també mostra l’enquesta és que quan es fan intervenci­ons poblaciona­ls hi ha un efecte clar de disminució de la desigualta­t i que la capacitat d’entendre l’autocura, el que anomenem alfabetitz­ació sanitària, és un objectiu important per millorar la salut col·lectiva”, va afegir la consellera.

 ??  ?? FONT: Departamen­t de Salut de la Generalita­t de Catalunya
LA VANGUARDIA
FONT: Departamen­t de Salut de la Generalita­t de Catalunya LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain