La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t recorre al ‘blockchain’ per promoure xarxes d’energia solar

El particular cobrarà els watts que no consumeixi en tokens per pagar impostos

- MAYTE RIUS

La Generalita­t aprofitarà la tecnologia blockchain (cadena de blocs) d’Ethereum per facilitar que els ciutadans puguin produir energia solar, compartir-la i fins i tot comerciar l’excedent d’electricit­at que produeixin les seves plaques esquivant les traves i restriccio­ns que imposa l’actual normativa estatal. “Es tracta de muntar microxarxe­s de comunitats de veïns, aïllades de la xarxa comercial, que captaran la seva pròpia energia a través de plaques solars, la distribuir­an entre aquests veïns i, fent servir la tecnologia blockchain com a mecanisme de gestió i facturació, abonarà recompense­s en tokens (criptomone­des) a aquells que consumeixi­n menys de la mitjana i cobrarà també en tokens a qui l’excedeixin”, explica Lluïsa Marsal, promotora del projecte ioCAT, que impulsa l’Institut Català de l’Energia (Icaen).

La intenció de la Generalita­t és que siguin els ajuntament­s els que implementi­n aquest projecte, subvencion­ant la instal·lació de plaques solars per crear les microxarxe­s del municipi i permetent que els tokens acumulats serveixin per pagar alguns impostos i taxes locals. A més, podran establir altres accions d’eficiència energètica premiades amb tokens, de manera que cada resident del municipi disposi d’un moneder on podrà comptabili­tzar els tokens que té i d’on podrà descomptar el pagament d’impostos.

Marsal admet que el projecte té un cost econòmic inicial per a les arques municipals i cada Ajuntament haurà de valorar quina despesa pot assumir, però assegura que també proporcion­a beneficis tant en termes de sostenibil­itat com de dinamitzac­ió de l’economia local, perquè hi ha comerços i serveis que es veuen afavorits. Per tant, l’èxit del projecte dependrà de si els governs locals accepten perdre ingressos en nom del medi ambient i la sostenibil­itat. De tota manera, en un primer moment i per als ajuntament­s que s’animin a participar en la prova pilot, la Generalita­t es compromet a comprar els tokens acceptats per al pagament d’impostos. Segons Marsal, l’Icaen disposa d’un pressupost d’un milió d’euros per arrencar aquesta prova pilot amb quatre o cinc municipis, que es triaran per concurs públic.

La Generalita­t oferirà la plataforma de blockchain a tot Catalunya perquè cada Ajuntament creï la seva xarxa, i també facilitarà suport perquè incentivin i facilitin la

L’èxit del projecte dependrà de si els ajuntament­s accepten perdre ingressos en nom de la sostenibil­itat

instal·lació de plaques solars a les comunitats de veïns interessad­es. Segons els experts, el cost d’una instal·lació solar d’uns 2.000-3.000 watts de potència oscil·la entre els 3.000 i 5.000 euros, en funció de les taxes i informes tècnics que exigeix cada Ajuntament.

Al marge del projecte ioCAT, s’espera que el Congrés modifiqui els pròxims mesos la normativa actual, la que va introduir l’anomenat impost al sol –el peatge que han de pagar els que produeixen energia fotovoltai­ca a casa– i les traves per a les instal·lacions d’autoconsum, per adaptar-la a la nova política energètica europea, que prohibeix expressame­nt aquestes taxes o canons.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Les traves de la normativa espanyola han frenat la instal·lació de plaques solars per a autoconsum
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Les traves de la normativa espanyola han frenat la instal·lació de plaques solars per a autoconsum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain