La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona vol que els gossos vagin lligats pels parcs públics

Propietari­s d’animals protesten contra la iniciativa municipal i exigeixen més llibertat

- LUIS BENVENUTY

Després de la guerra de les terrasses, i en ple conflicte entre partidaris i detractors de l’extensió dels carrils bici, Barcelona entra en un altre debat sobre la gestió de l’espai públic. Què fem amb els gossos? On poden córrer? On han d’anar lligats? A Barcelona n’hi viuen uns 150.000. L’Ajuntament de la ciutat vol que després de l’estiu aquestes mascotes només es puguin moure sense corretges en almenys una desena d’espais de lleure caní d’uns 700 m2 cadascun distribuït­s per tots els districtes, així com en 73 racons més de l’urbs: carrers, places, parcs... És a dir, indrets en tots els barris on els gossos podran córrer alegrement en determinad­es hores. Són actuacions que deriven de l’aplicació d’una ordenança aprovada en el mandat anterior que no es va arribar a aplicar mai i que ja no es pot endarrerir més.

De totes maneres, els plans de l’Ajuntament desplauen molts propietari­s de mascotes. Aproximada­ment un de cada quatre habitants de Barcelona conviu amb un gos. La setmana passada desenes d’aquests habitants es van concentrar a la plaça Lesseps a tall de protesta, i abans-d’ahir molts d’altres ho van tornar a fer. Estan disposats a manifestar-se tantes vegades com calgui. Denuncien que les mesures municipals empitjorar­an d’una manera molt pronunciad­a la qualitat de vida dels animals, que això repercutir­à en el seu comportame­nt, que molts amos els abandonara­n... I exigeixen que el Consistori barceloní fomenti els grans espais verds compartits, els llocs on tothom pugui conviure i els gossos es puguin comportar com a gossos.

Moltes entitats ciutadanes com Espai Gos volen tenir més protagonis­me, participar en la construcci­ó del nou pacte de ciutat que s’està forjant.

Flor Bicain lamenta que ja no pot passejar amb els seus dos fills petits i els seus dos schnauzer gegants. “Abans anàvem al Turó Park, però hi van prohibir el pas de gossos, i ara hem d’anar a la nova zona de lleure per a gossos del parc de Piscines i Esports. Però és massa petita, i els gossos s’estressen i s’enfronten entre ells tota l’estona. Fins i tot els veïns dels voltants es queixen, tips dels lladrucs. Els gos- sos ho passen molt malament, i, com que tot el terra és de sorra, aixequen un munt de pols, d’una pols barrejada amb orins que fa pudor i fa mal als ulls. Tot resulta molt desagradab­le. Els nens no ho suporten. O sigui que ja no podem anar tots junts. Així no hi ha manera de conciliar. La gent gran tampoc no està a gust, ni tan sols té bancs amb respatller”.

“Els agents de la Guàrdia Urbana ja estan canviant d’actitud –afegeix Lluís Igueste, conegut entre els amics dels gossos del lloc com el president del pipicà de Can Miralletes–. Al Guinardó sempre traiem els gossos pel parc d’El Nen de l’Aro. Allà es poden desfogar, córrer lliures, relacionar-se com els agrada, mantenint les distàncies si volen... Però des de fa setmanes els policies municipals ja adverteixe­n la gent que ha de portar els gossos lligats, que, si no, els posaran una multa. Pel que sembla, per Sarrià ja estan posant multes”. De fet, Igueste és un pseudònim que fan servir molts propietari­s de gossos, una bro-

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Activistes. Concentrac­ió de defensors del benestar caní a la plaça Lesseps de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Activistes. Concentrac­ió de defensors del benestar caní a la plaça Lesseps de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain