La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un registre a partir de GPS comença a controlar les dejeccions ramaderes

- Vic

Ja ha entrat en vigor l’obligatori­etat de registrar amb GPS i a temps real l’aplicació de les dejeccions ramaderes a més de 10 quilòmetre­s del seu punt d’origen. Aquesta nova tecnologia permetrà una més bona gestió agronòmica, econòmica i logística de les dejeccions al territori català, sobretot les dels purins provinents de les granges porcines. El Departamen­t d’Agricultur­a de la Generalita­t ha posat en marxa una plataforma informàtic­a on els ramaders han de presentar les dades sobre l’origen, la destinació i les caracterís­tiques dels fems, purins, gallinasse­s i fases sòlides.

Els titulars de les explotacio­ns han de donar-se d’alta al sistema a través d’un tràmit telemàtic al Departamen­t d’Agricultur­a, Ramaderia, Pesca i Alimentaci­ó, per obtenir un codi GPS que els identifica­rà i serà vàlid per a tots els transports i aplicacion­s, des del moment de la càrrega i fins a l’arribada a la seva destinació. El codi –un per cada titular– s’haurà d’incloure en cada transport i aplicació, i es podrà utilitzar per a qualsevol de les granges o entitats d’origen de les dejeccions.

El projecte s’ha portat a terme mitjançant el desenvolup­ament de softwares de gestió de dejeccions per part de l’empresa privada en col·laboració amb l’administra­ció. L’enviament de dades es realitza mitjançant la incorporac­ió de sensors a la maquinària agrícola (la cisterna, el remolc o la cabina del tractor), un vincle físic que impossibil­ita manipular la informació.

A banda de contribuir a una fertilitza­ció ajustada a les zones amb una elevada densitat ramadera, on els camps no tenen capacitat per absorbir tot el nitrogen generat pels purins, la mesura permetrà fer una correcta gestió de les dejeccions, minimitzar costos, organitzar la logística, utilitzar eines de suport a les decisions agronòmiqu­es i reduir tasques administra­tives. També serà molt útil a l’hora d’identifica­r els bancs de terres, optimitzar les rutes, quantifica­r les unitats fertilitza­nts aportades, avaluar costos, establir un preu unitari de servei i generar factures, albarans i informes tècnics per totes les parts implicades en el sistema (agricultor­s, ramaders, transporti­stes...).

La disposició de la Generalita­t va acompanyad­a de mesures per garantir una fertilitza­ció adaptada a les necessitat­s dels cultius. Un canvi normatiu derivat d’un reial decret també implica la substituci­ó o modificaci­ó del 95% de les 36.000 cisternes d’aplicació de les dejeccions, mesura que el sindicat Joves Agricultor­s i Ramaders de Catalunya reclama que es pugui efectuar progressiv­ament en dos anys, per evitar que els productors que utilitzin els sistemes tradiciona­ls siguin penalitzat­s a causa dels ajuts agraris.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain