La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cs, ERC, PSC i PP, en contra de suspendre llicències

Els suports polítics als plans d’habitatge d’Ada Colau cauen en picat després d’una mesura que arriba sense un diàleg previ

- RAÚL MONTILLA

La proposta que un 30% de l’habitatge nou que es construeix­i a la ciutat sigui social agradava i agrada a la majoria dels partits de l’oposició. Es va constatar a la votació de la moció que va plantejar la idea i que va ser presentada per la PAH i altres entitats socials al ple del febrer. Però aquell consens pot quedar en res o gairebé res dilluns, a la comissió d’Urbanisme que havia de donar llum verda a la proposta. El PP ja en desconfiav­a plenament, i ara Cs, ERC i PSC desconfien d’una mesura que ha ignorat els actors immobiliar­is, però també sindicats i el tercer sector. No s’entén, i ni de bon tros es comparteix, que la proposta inclogui la suspensió de llicències per construir pisos nous i fer grans rehabilita­cions superiors als 600 m2, tal com va avançar La Vanguardia.

Per començar, ERC demanarà que la suspensió es retiri del punt a debatre. Els republican­s encara no han decidit el seu vot, com el PDECat, que l’anunciarà dilluns al matí. Cs i PSC també es guarden el sentit del seu vot, malgrat que des d’ahir tots dos estan més a prop del no que de qualsevol altra opció. El PP sempre ha estat clar: hi votarà en contra.

“Un altre anunci que són focs d’artifici!”, va lamentar la líder de Ciutadans a l’Ajuntament, Carina Mejías, que va criticar la “incapacita­t” de Colau en matèria d’habitatge i que ara recorri a una iniciativa que, precisamen­t, el que pot fer és generar una pujada de preus i insegureta­t jurídica.

“El PSC no avalarà una suspensió de llicències que penalitza la construcci­ó d’habitatges”, va avisar, per la seva part, la portaveu socialista a l’Ajuntament, Carmen Andrés, en una dura compareixe­nça en què va demanar al govern de l’alcaldessa Ada Colau que “deixi de fer anuncis de propaganda” i “operacions cosmètique­s” i el va animar que “busqui solucions consensuad­es serioses i ben treballade­s per ampliar l’habitatge públic a Barcelona”.

L’expedient que preveu dedi- car el 30% de l’obra nova o rehabilita­da de més de 600 m2 va entrar a l’Ajuntament dijous. Des de l’oposició també s’apunta que hi ha massa llacunes, d’entrada, en la manera com s’aplicaria el 30%.

“No construirà habitatge social, encarirà l’habitatge lliure i foragitarà les inversions”, va avisar el president del grup popular a l’Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, que va insistir que la seva formació ja es va oposar a la proposta quan es va aprovar, el febrer d’aquesta any. “PSC, PDECat i Cs són còmplices de l’intervenci­onisme d’Ada Colau i de la possible fugida d’inversions per construir habitatge nou a la ciutat”, va afegir el líder del PP. “Barcelona té més de 80 solars buits que permetrien la construcci­ó de 5.000 habitatges socials”, va afegir.

Diversos promotors van aprofitar el dia d’ahir per presentar via correu certificat sol·licituds de llicències, sense haver tramitat el projecte, pel temor que obres milionàrie­s es puguin quedar estancades. Des del sector –en la línia del que s’ha dit des de l’Associació de Promotors i Constructo­rs d’Edificis de Catalunya (APCE), el Gremi de Constructo­rs i la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona– s’advertia que amb la moratòria es congelarà l’oferta de pisos d’obra nova i d’habitatges en finques rehabilita­des, però que la demanda continuarà creixent i, consegüent­ment, els preus també. I es lamentava una vegada i una altra que l’Ajuntament no compti amb el sector (el Col·legi d’Arquitecte­s de Catalunya fins i tot va fer un comunicat).

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va dir que no es paralitzar­an llicències sempre que es compleixi amb el requisit que el 30% de l’immoble es dediqui a habitatge social. I va assegurar que la nova normativa serà vigent des que s’aprovi, malgrat que encara haurà de rebre el vistiplau de la Generalita­t perquè implica una modificaci­ó del Pla General Metropolit­à.

Diversos promotors van aprofitar el dia per presentar, via correu certificat, sol·licituds de permisos

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? La del carrer Tànger és una de les últimes promocions d’habitatge social
XAVIER CERVERA / ARXIU La del carrer Tànger és una de les últimes promocions d’habitatge social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain