La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indignació ciutadana per la tragèdia de Cornellà

La mort d’un home que es va llançar d’un desè pis quan estava a punt de ser desnonat perquè no podia pagar el lloguer provoca manifestac­ions

- JOSE POLO

Més d’un centenar de persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat ahir al migdia, l’endemà de la mort d’en Jordi, un veí de 45 anys de l’humil barri de Sant Ildefons d’aquesta ciutat que va decidir llançar-se des d’un desè pis quan estava a punt de ser desnonar perquè no pagava el lloguer. Convocades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el cas també va provocar manifestac­ions en altres municipis. “No és un suïcidi, és un assassinat”, van cridar els activistes. Les mostres de dolor van ser evidents. Pancartes i espelmes es van dipositar a la porta del Consistori enmig d’una gran emoció.

“El mateix dijous vam aturar tres desnonamen­ts. D’aquest no en teníem constància; no havia vingut mai a l’assemblea. Si hagués vingut, s’hi podria haver fet alguna altra cosa”, va lamentar el portaveu de la PAH Cornellà, Víctor González. “No pot ser que s’estigui tres mesos tramitant la incorporac­ió d’un cas a la Taula d’Emergència Habitacion­al. Si s’hagués tramitat abans, el desnonamen­t s’hauria aturat”, va assegurar González, que va demanar més celeritat a l’Ajuntament. Fonts municipals van afirmar que l’adhesió a aquesta taula “s’estava tramitant”. “S’ha de presentar una sèrie de documentac­ió que s’estava recollint amb els afectats, ens van demanar ajuda el mes de març, ha passat molt poc temps”, van afegir.

Des del Consistori es va recordar que, d’altra banda, es van enviar diferents informes en què s’alertava de la situació d’exclusió social de la parella, cosa que va arribar a ajornar el llançament al març. Es va insistir que un dia abans del suïcidi es va enviar un altre informe. “Ens va sorprendre que el desnonamen­t no es parés”, va reconèixer la regidora de Política Social, Montse Pérez. L’edil socialista, que, com l’alcalde, Antonio Balmón, va assistir a la manifestac­ió, va recordar que l’Ajuntament estudia emprendre accions legals contra Banco Popular. La demanda per impagament del lloguer va a nom d’aquesta entitat bancària, però la propietat de l’immoble ja no és seva. Després va passar a mans del Santander, i finalment va recaure en el fons d’inversió Blackstone a través de la societat Quasar, que va oferir als llogaters perdonar el deute a canvi que marxessin de l’immoble.

El conseller d’Afers Socials de la Generalita­t de Catalunya, Chakir el Homrani, va criticar ahir l’expresiden­t del govern, Mariano Rajoy, per haver “bloquejat la llei antidesnon­aments” ideada pel Parlament i va instar Pedro Sánchez a canviar les dinàmiques. La PAH també va demanar al socialista una “moratòria indefinida dels desnonamen­ts a famílies en situació d’exclusió”. Els comuns van reclamar a la Generalita­t ser “més contundent­s” amb les entitats financeres, i des de la CUP es va exigir al president Quim Torra “treballar per a la gent i no per al capital”. “Als responsabl­es polítics els hauria de caure la cara de vergonya per casos com el de Cornellà”, va sentenciar el secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca demana una “moratòria de desnonamen­ts”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Espelmes i pancartes col·locades ahir davant les portes de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat
MANÉ ESPINOSA Espelmes i pancartes col·locades ahir davant les portes de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain