La Vanguardia (Català-1ª edició)

Històries que inspiren

Una jornada a Girona dona a conèixer iniciative­s d’èxit del teixit empresaria­l, social i de millora de la qualitat de vida

- Girona

En quin moment la vida humana ha perdut tant valor, fins al punt de rebutjar una cosa tan bàsica com és l’acollida de persones?”, es demanava ahir l’emprenedor social Mohamed el Amrani, creador amb només 17 anys d’una plataforma d’ajuda a joves amb risc d’exclusió social. La resposta la donava després: “Hem d’assumir que la societat és diversa i que la diferència no és dolenta. No es tracta de canviar, sinó d’entendre l’altre”, va exposar a La Girona de les solucions, una jornada organitzad­a per l’associació En Positivo per fer visibles iniciative­s inspirador­es i d’èxit.

Històries com la d’Ahmad Bassal, que es va escapar de la Síria en guerra i, després de recórrer nou països en 45 dies, va arribar a l’estació d’autobusos de Girona amb deu euros a la butxaca. Des de fa dos anys regenta la pastisseri­a Palmira juntament amb Rafaat Sarajeddin i Soumaya Waez, el matrimoni que el va acollir els primers mesos a Salt. L’Ahmad vol estudiar Turisme a la universita­t, i els que el van acollir continuen mostrant altruisme. Fa poc han creat l’associació Els Passos de la Voluntat per ajudar persones amb risc d’exclusió social. L’empresa de jardineria El Brot, que facilita la formació i la inserció laboral de joves i adults, va ser la taula de salvació per a Carles Navarro i Hamidou Camara. El primer va descobrir amb 35 anys la seva autèntica vocació després de treballar en l’hostaleria, la construcci­ó i la logística, i el segon va trobar una gran oportunita­t.

La psicòloga Mireia Cabero, va deixar el públic atònit amb una tirallonga de dades per a la reflexió:

Viles pel Benestar és un projecte que vol posar fi al consum d’antidepres­sius

en un any a Catalunya es van vendre 15 milions de psicofàrma­cs, en 18 anys el consum d’antidepres­sius ha crescut un 200%. El seu pla per posar-hi fi és Viles pel Benestar, un projecte pioner que ha començat a Breda i Hostalric i que vol donar eines als ciutadans per ser feliços. Un altre element que ajuda l’estat anímic és fer exercici: ho va demostrar la llicenciad­a en Educació Física Maica Rubinat. Amb 30 minuts n’hi ha prou.

La jornada també va posar el focus en empreses triomfador­es de Girona, com GoodGut, que ha ideat un sistema no invasiu per al diagnòstic precoç del càncer de còlon, o el Girona FC, que en la seva estrena a Primera Divisió ha tingut un impacte econòmic de 22 milions d’euros.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Delfí Geli i Marta Madrenas moderats per Jordi Grau
PERE DURAN / NORD MEDIA Delfí Geli i Marta Madrenas moderats per Jordi Grau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain