La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Limitant-ne el temps o l’espai. Tot i que és habitual dir que és la infantesa, en realitat és un ens amb la qual sentim un cert vincle de pertinença. 2 Fumis sense deixar rastre. Cabelleres de documental­ista pentinades a la manera d’Elvis. Preposició de vincle. 3 Passegi amb la vespa, com en Moretti. Porters de palau. El primer de tots.

4 En un tres i no res. Cossos amb molts ossos. Polides com les mans d’un dirigent aliè a la corrupció.

5 La part superior dels arbres. Clavícules que t’obres. La lletra grega que ens fa fora dels cinemes. 6 Expliqui històries. Llisqueu a la pista d’hoquei. 7 Relació molt directa i dilecta. Poden ser de taronja, de pinya, de poma, de préssec... 8 Fonament d’un equip de bàsquet. Un zero a l’esquerra, amb punt volat. 9 Pop escapçat. S’hi atreveix. De l’iris.

10 Fer malbé la més bonica. Obstacle a la higiene. El cor d’en Cougar.

11 A les portes de Bratislava. Fets fora amb una rapidesa notable. Conjunt de cantaires molt sentimenta­ls. Res no és. 12 S’infatuà. Roba masegada al safareig. 13 Mena d’onomatopei­a molt escaient pels germans Gibb. Aquesta era seguidora d’Ari, però no pas d’Ariadna. Al capdamunt de l’edifici treu el nas l’Eduard. 14 No ho sabeu pas. Us dirigeixi.

VERTICALS 1 Tenyir. Tregui l’aigua del pou. 2 Casa sense teulada. S’estira al sofà amb tranquil·litat vaticana. Començo a posar-me negatiu.

3 Nitrogen. Els gasos més apreciats per l’aristocràc­ia. Foraden el terra a la recerca d’ampolles de xampany.

4 Símbols geomètrics de les operacions tornada a la carretera. Ensinistra­va una bèstia per a la feina. Ens cal per respirar. 5 Adobats a còpia de Marie Brizard. Buidar la bufeta. 6 El NODO quan ens deixava sense oxigen. Ajuntament­s. El medi ambient que ens envolta. 7 Apartament­s tan petits que no s’hi pot viure, normalment de fusta de pi. Lligant. Així comencen totes les pintures rupestres. 8 Dit del calze que té dos sèpals. Os. 9 Àpex escapçat. Parteixis peres. Grup feixista argentí que perseguí comunistes. 10 El ruquet més higiènics. Que tendeix a perdre els estreps amb facilitat. 11 En un tres i no res. Aguantà. Pregar. 12 Sèrie de coses posades l’una al costat de l’altra. Operària que es dedicava a entreteixi­r els serrells de les tovalloles. Est. 13 Principi imperial. Trincotrin­co. Comença a decorar-ho tot.

14 Preus excessius. Plagui.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain