La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Manon Lescaut’ arriba avui al Liceu a la Fresca

L’òpera de Puccini s’emetrà al 33 i La 2, i també a Portugal

- BARCELONA Redacció

Aquesta nit la nova producció de l’òpera Manon Lescaut, de Giacomo Puccini, es podrà seguir de diverses maneres: de manera tradiciona­l, al Gran Teatre del Liceu, i al carrer o per televisió, en una nova edició del Liceu a la Fresca, que aquest any espera reunir més de 100.000 persones. Més de 300 emplaçamen­ts projectara­n l’òpera de Puccini, amb un augment d’un 81% respecte de l’any passat. A més dels 266 municipis de Catalunya, l’òpera arribarà en fals directe (amb un retard de dues hores per estalviar a l’espectador els temps de descans durant la representa­ció de l’obra) a una vintena de ciutats de la resta d’Espanya, en sis de la Catalunya Nord (França), a l’Alguer (Itàlia) i a Porto i Lisboa (Portugal).

A Catalunya el canal 33 emetrà a partir de les 22 hores un programa especial des de l’Arc de Triomf de Barcelona presentat per Carolina Rosich i Toni Puntí. Al mateix temps, La 2 emetrà el senyal cap a tot Espanya a través del programa El palco, des de la plaça Mayor de Madrid i amb la presentaci­ó d’Eva Sandoval, de Radio Clásica. La ràdio i televisió de Portugal també s’uneix enguany a aquest projecte.

En total, 41 comarques i les quatre capitals de demarcació “faran d’ambaixador­s del Liceu” a Catalunya, en paraules de l’alcalde d’Igualada i president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells. D’altra banda, a Barcelona, a més de l’Arc de Triomf,

Manon Lescaut es podrà veure des de la plaça Salvador Seguí, el Palau Robert, el centre cívic de Sant Martí i la plaça Major de Nou Barris. A Madrid, la música del Liceu es podrà seguir també des del CaixaForum. Pel que fa a la retransmis­sió a l’estranger, a més de les ciutats ja esmentades, la quarta edició arribarà a les poblacions franceses d’Arles, Cotlliure, Morellàs, Perpinyà, Pesillà de la Ribera i Prats de Molló.

Des que es va engegar el projecte, el 2015, amb només 15 municipis, l’equipament ha mantingut l’aposta d’anar “més enllà d’un entretenim­ent col·lectiu”, i aconseguir “un aprofundim­ent en les capacitats intel·lectuals de les persones”, apunta Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu, mentre que el seu president, Salvador Alemany, destaca que “amb iniciative­s com aquesta es torna a la societat tot allò que la societat ens dona. El Liceu és molt conscient que també serveix per a la difusió de la cultura per a tota la societat”.

Vicent Sanchis, director de TV3, defineix el Liceu a la Fresca com “una festa de les ciutats i dels barris” i explica que, “dins de les activitats que TV3 fa relacionad­es amb el món de la cultura, aquesta és una de les principals”. Per la seva banda, Juan Manuel Hidalgo, director de La 2, considera aquest esdevenime­nt una oportunita­t per difondre la cultura en el més ampli sentit de la paraula: “Als grans temples de l’òpera, com el Liceu, que sembla que sigui només per a un públic concret, amb iniciative­s com aquesta es permet acostar l’òpera al carrer”.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? La soprano Liudmila Monastirsk­a i el tenor Gregory Kunde
MARTA PÉREZ / EFE La soprano Liudmila Monastirsk­a i el tenor Gregory Kunde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain