La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un cuiner fet a si mateix El restaurant Cal Gall és al cor del Baix Empordà

- RECOMANEM

Adrià Rubió és un cuiner jove a qui la cuina l’apassiona i li toca el cor. Susanna Ruart és la seva mare, i Jesús Garcia, el company de la Susanna. Entre tots tres –l’Adrià a la cuina, la Susanna i en Jesús a la sala– porten el restaurant Cal Gall des del mes de febrer de l’any passat.

Cal Gall és al cor de Sant Feliu de Boada, un poble tranquil i petit del Baix Empordà. Hi vam dinar dissabte passat. L’Adrià ens va preparar un micuit de fetge d’ànec de l’Empordà, una ostra amb kimchi i granissat de cireres i unes croquetes de rostit, com a aperitius. Vam seguir amb un steak tartar amb moll de l’os a la brasa, un tataki de vaca gallega madurada, servida a cappela, gustosíssi­ma, un arròs caldós de conill, sèpia i rabassoles –agradablem­ent flairós i suau– i finalment un mero salvatge a la brasa, d’una qualitat ingent i melodiosa. L’Adrià ens el va servir amb una base de puré de patates i petites i delicades verdures ecològique­s –espàrrecs, naps, rabassoles i brots– comprades ben a prop, en un hort veïnal. La cuina de les verdures és simple. No vol maldecaps. Les que ens vam menjar ens van portar l’inoblidabl­e Per picar: anxoves, croquetes de rostit, ostres. Com a entrants freds: ceviche de corball, steak tartar amb moll de l’os a la brasa. Arrossos: arròs caldós del dia, arròs a la cassola i de conill, cargols, mongeta verda i allioli suau. Peixos: gambes a la brasa, txuleton de tonyina, peix a la brasa. Carns: tataki de vedella, madurada 60 dies, a la brasa. Postres: tiramisú fet a casa acompanyat de gelat de llet de cabra. De dimarts a divendres menú del dia: un entrant, tres primers, tres segons i tres postres, pa, aigua i dues copes de vi (18 euros). perfum de la primavera. Com a postres, un bon tiramisú fet a casa com es feia antigament, amb crema de búfala i vi de Marsala, acompanyat d’un gelat de llet de cabra de Fonteta.

Vam tenir una estona per parlar amb l’Adrià. Evidentmen­t de cuina, com era d’esperar. Aquest cuiner és el paradigma de la joventut i del somni. Té recorregut i passió. És llest, caparrut i pertinaç i, tot i haver estat en cases com el Zuberoa, l’Esguard i Ca l’Enric, és un cuiner fet a si mateix amb una conducta culinària pròpia i unes ganes i il·lusió descomunal­s.

Després d’un any de brega, l’Adrià sap que els començamen­ts són durs, que el camí no és llis i pla i que continuar costa Déu i ajut. Sap que cal esforç i fer-ho bé, que la creativita­t més agosarada també requereix mesura.

Aconseguir reconeixem­ent vol temps. No hi ha res que sigui inèdit que maduri d’un dia per l’altre.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Susanna Ruart (sala), Adrià Rubió (cuiner) i Jesús Garcia (sala) del restaurant Cal Gall
PERE DURAN / NORD MEDIA Susanna Ruart (sala), Adrià Rubió (cuiner) i Jesús Garcia (sala) del restaurant Cal Gall

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain