La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Tu nombre me sabe a hierba”

- Jordi Basté

La selecció de l’Uruguai s’ha endut a Rússia 180 quilos de mate, la beguda nacional

E l diari El Observador, de l’Uruguai, titulava aquesta setmana: “Que no falti el mate ni el dolç de llet”. Resulta que la selecció del país ha carregat 180 quilos de mate i han necessitat un certificat especial per entrar a Rússia la barreja de codony, batata i llet. És la beguda preferida de Luis Suarez. No l’he tastat mai. Per això he anat fins al carrer Elisabets de Barcelona, on hi ha l’herboriste­ria Llansà, que suma 110 anys d’història. El local és davant del restaurant Dos Palillos i al costat de la llibreria La Central. Fa olor d’herbes, probableme­nt de te.

“Ja no venc mate. D’ençà que les grans superfície­s tenen paquets enviats des de l’Uruguai he decidit que no paga la pena”, explica la Francesca, neta del fundador, el farmacèuti­c Ricard Llansà. El que sí que ven és el que realment és el mate, l’estri petit en forma de carbassa on es posa l’herba. Val 10 euros. També cal comprar la bombilla, una espàtula que fa de colador (com una cullereta) que s’ha d’absorbir per treure el líquid. L’última dècada s’ha venut mate bàsicament per l’augment de la població sud-americana. La Francesca cita els uruguaians però també els argentins. No m’estranya que la selecció de Luis Suárez s’hagi emportat 180 quilos d’herba al Mundial.

La petita botiga és al bell mig del barri del Raval i és una preciosita­t amb mobles verds i blancs que també sumen 100 anys de vida. Explica la Francesca que els últims mesos les herbes més sol·licitades són les tranquil·litzants (una barreja de passiflora, flor de taronger, sàlvia, melissa i til·la) i les que ajuden a evitar l’insomni. Me’n vaig del local i em dirigeixo a un supermerca­t proper. Trobo mig quilo de mate marca Cruz de Malta, un paquet que recorda el d’arròs Nomen. Arribo a casa i, com si preparés una mescla química, poso l’herba al mate, escalfo aigua, la barrejo al recipient, remeno i a beure. Té gust amarg. A YouTube trobo un cuiner que explica com és el mate que pren cada dia Messi. Ell hi afegeix vodka i suc de llima. Doncs jo també. Els desitjos de Messi són ordres per a mi. Això ja és una altra cosa. Al sofà comença l’Uruguai-Egipte amb el mate a la mà. Vinga, uruguaixo!

 ?? JORDI BASTÉ ??
JORDI BASTÉ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain