La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya manté en el 2,7% el creixement del PIB per al 2018

-

El Banc d’Espanya manté en el 2,7% la seva estimació de creixement del PIB per a aquest any i n’ha elevat una dècima, fins al 2,4%, la previsió per al 2019, segons les noves projeccion­s macroeconò­miques de l’economia espanyola per al període 2018-2020, que també mantenen en el 2,1% el creixement per al 2020.

Les primeres previsions econòmique­s del Banc d’Espanya després de l’arribada de Pablo Hernández de Cos al capdavant de l’organisme destaquen que la revisió a l’alça del PIB per a l’any vinent es deu a l’orientació una mica més expansiva de la política fiscal i, en menys mesura, a la perspectiv­a d’un tipus de canvi de l’euro més depreciat que l’observat en trimestres anteriors.

Segons l’autoritat monetària, es prolonga l’actual fase expansiva del PIB, afavorida pels avenços assolits en la correcció dels desequilib­ris macrofinan­cers de l’economia, que l’han dotat d’una capacitat “més gran de resistènci­a” davant pertorbaci­ons adverses de diversa naturalesa, si bé projecta una moderació del creixement del PIB a causa, entre altres factors, de l’encariment del cru, d’una desacceler­ació dels mercats exteriors i una moderació de l’impacte positiu procedent de la política monetària.

No obstant això, indica que el caràcter expansiu de les recents mesures fiscals recollides en el projecte dels pressupost­os generals de l’Estat del 2018 contrarest­aria “parcialmen­t” els factors de signe positiu. Entre aquestes mesures destaquen la pujada de les pensions, el creixement del salari dels funcionari­s, la rebaixa de l’IRPF o l’augment de la inversió pública.

De fet, com a conseqüènc­ia d’aquesta expansió fiscal més gran, l’organisme ha empitjorat les seves previsions de dèficit públic els tres anys. Així, preveu ara un dèficit del 2,7% aquest any, del 2,3% el 2019 i del 2% el 2020, tres dècimes més cada any respecte a les estimacion­s anteriors del mes de març.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain