La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home fort de la Moncloa

iván redondo

- SILVIA HINOJOSA

La primera crisi del Govern de Pedro Sánchez, resolta aquesta setmana en temps rècord amb la dimissió del ministre de Cultura, ha suposat també una prova de foc per al principal assessor del president en la Moncloa: Iván Redondo (Sant Sebastià, 1981). Com a director del seu gabinet, Redondo és una de les persones que exerceixen més influència sobre el cap de l’Executiu. Molt més que alguns ministres. Tot i això, la seva feina es desenvolup­a en l’ombra, amb màxima discreció. D’alguna manera aclareix les canonades per les quals circula el poder, la qual cosa suposa conèixer i gestionar els entrellats de les negociacio­ns i de les decisions al més alt nivell. Amb tot, l’última paraula –i el protagonis­me– és sempre del president.

Redondo ha arribat a la Moncloa de la mà de Pedro Sánchez, amb una àmplia experiènci­a profession­al en l’àmbit de la consultori­a política, des de la firma que va fundar fa gairebé deu anys, Redondo & Asociados. A diferència dels seus antecessor­s, no pertany al partit del president. És un profession­al independen­t que de fet ha assessorat diversos polítics del PP.

Entre els seus primers treballs figura la campanya del dirigent del Partit Popular basc Antonio Basagoiti en les eleccions autonòmiqu­es del 2009, que va ser premiada per l’Associació Americana de Consultors Polítics. També va assessorar Xavier García Albiol el 2011 i el va ajudar a ser alcalde de Badalona fent de la immigració el seu cavall de batalla. I un altre triomf de Redondo és l’estratègia que va fer a José Antonio Monago president de la Junta d’Extremadur­a, contra pronòstic, després de presentar una imatge moderna del candidat, distant d’un PP antic i caciquista.

A més, ha col·laborat en mitjans de comunicaci­ó i fins al mes de maig passat compartia en el seu blog The War Room les seves opinions i coneixemen­ts sobre política, aplicats a casos pràctics. La solució a la crisi desencaden­ada aquest dimecres pels problemes fiscals del ministre de Cultura porta el seu segell: donar una resposta ràpida i oferir imatge de lideratge, que s’està al comandamen­t.

Llicenciat en Humanitats i Comunicaci­ó per la Universita­t de Deusto, Iván Redondo es va traslladar a Madrid a l’acabar la carrera per cursar un màster en informació econòmica a la Universita­t Complutens­e i es va formar als seminaris de la Universita­t George Washington. Als seus inicis, va treballar en la consultora Llorente & Cuenca, a l’equip que entre d’altres assumptes va portar la comunicaci­ó de l’opa de Gas Natural sobre Endesa. Però la política ha estat sempre la seva gran passió. “No només li interessa la política a Espanya. Parles amb ell d’Itàlia i s’ho sap tot, d’Alemanya, del Regne Unit –explica una persona del seu entorn–. I en concret, del mercat dels Estats Units”.

La política nord-americana és des de fa anys un dels seus objectes d’interès. Viatja amb freqüència als Estats Units, on aprofita també per fer provisió de tota mena d’artefactes de marxandatg­e polític, a què és gran aficionat. I tant a Washington com a Nova York té localitzad­es diverses llibreries en les quals passa hores buscant llibres, llegint i trobant altres que no sabia que existien. És un bon client de la novaiorque­sa Barnes & Noble.

La relació amb Pedro Sánchez ve d’abans de les primàries que el dirigent socialista va guanyar a la seva gran adversària, Susana Díaz. Amb Redondo van congeniar des del primer moment i, de forma personal, sense contracte, li va donar alguns

consells per guanyar les primàries. Ja com a secretari general, Sánchez el va contractar el desembre del 2017, amb l’objectiu que el PSOE recuperés la seva hegemonia tradiciona­l a l’esquerra i la condició d’alternativ­a al PP. En aquelles dates, l’assessor ja havia teoritzat en el seu blog sobre la possibilit­at d’una moció de censura per desallotja­r Mariano Rajoy de la Moncloa.

Fervent seguidor de les sèries de televisió de política i lluites de poder, com Juego de tronos, Borgen, Boss, House of cards o El ala oeste de

la Casa Blanca, la seva ficció de capçalera, Redondo confessa que va gaudir igualment amb Els Soprano i

Breaking bad. La política requereix també aquest punt de malícia.

Els mapes són el seu instrument de treball més valuós. Mapes que pinta de colors diferents, després d’haver creuat dades estadístiq­ues que l’ajuden en les seves conclusion­s. Quan s’encarregav­a de portar campanyes electorals, el seu afany era integrar a tots els que treballave­n en l’entorn. Al final, un consultor polític no és la panacea; es una peça important, que dona una visió diferent, que aporta una metodologi­a particular de fer les coses, que ajuda a definir els objectius i a identifica­r problemes i resoldre’ls, però l’equip ha de ser la gent del partit. I a l’assessor també li toca fer de psicòleg i aixecar la moral del polític.

Té un gran sentit de l’humor i, entre les seves múltiples lectures, hi ha els còmics, un interès que li ve de nen, de quan llegia històries de superheroi­s. Una altra afició és dibuixar. Al gener, se’n va anar amb la seva dona al Japó, on va quedar encantat amb el Museu del Manga de Kioto. Li agrada viatjar i no només als Estats Units. Però quan es tracta de platja, fan una escapada a Cadis. Allà té també algunes llibreries localitzad­es.

La solució a la primera crisi de Sánchez, amb la dimissió del ministre, du el seu segell: resposta ràpida i lideratge

 ??  ??
 ?? J.M. CUADRADO / POOL MONCLOA ?? Iván Redondo rep la felicitaci­ó de Pedro Sánchez, a la Moncloa, el dia en què va prendre possessió del càrrec de cap del gabinet de la Presidènci­a
J.M. CUADRADO / POOL MONCLOA Iván Redondo rep la felicitaci­ó de Pedro Sánchez, a la Moncloa, el dia en què va prendre possessió del càrrec de cap del gabinet de la Presidènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain