La Vanguardia (Català-1ª edició)

La directiva més cotitzada d’Alemanya és espanyola

AMB MÉS DE 25 ANYS D’EXPERIÈNCI­A AL SECTOR, BELÉN GARIJO, ALTA EXECUTIVA EN L’EMPRESA FARMACÈUTI­CA MERCK, ÉS LA DONA D’EMPRESA MÉS BEN REMUNERADA AL PAÍS

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Belén Garijo és una de les executives més poderoses dins de la indústria farmacèuti­ca mundial, després de més de 25 anys d’experiènci­a al sector. Des de fa set anys, exerceix la seva tasca en diferents càrrecs i responsabi­litats a l’empresa química i farmacèuti­ca alemanya Merck, fins a assolir el gener del 2015 una cadira al consell executiu de la companyia.

Segons el diari econòmic alemany Handelsbla­tt, l’espanyola Belén Garijo va percebre l’any passat un sou d’uns 5,7 milions d’euros anuals, el que la converteix en la dona més ben remunerada entre els directius de les empreses que constituei­xen el DAX, l’índex borsari germànic. Garijo figura a més entre les deu dones més influents de l’empresaria­t alemany.

Belén Garijo López, de 57 anys, va aterrar al consorci Merck fa gairebé set anys, quan el grup farmacèuti­c travessava una crisi. Amb altres executius, Garijo va modificar l’anterior ampli catàleg de medicines de Merck per concentrar-lo en hormones de fertilitat i tractament­s contra el càncer, l’esclerosi múltiple i la diabetis, i va reorganitz­ar també les àrees bàsiques de recerca i desenvolup­ament.

“Merck sempre ha tingut bons projectes en productes farmacèuti­cs, però hem millorat molt en la implementa­ció i la comunicaci­ó amb les autoritats reguladore­s”, va declarar Garijo al diari Handelsbla­tt el gener passat. Nascuda a Almansa (Albacete) el 1960, de pare funcionari i mare mestressa de casa, Belén Garijo López es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la Universita­t d’Alcalá de Henares i es va especialit­zar en farmacolog­ia clínica. Segons detalla sobre la seva biografia el web corporatiu de l’empresa Merck, Belén Garijo va exercir la medicina a Espanya durant sis anys, per després iniciar la seva carrera en la indústria farmacèuti­ca, en l’àmbit de recerca i desenvolup­ament. Van ser vuit anys, primer en la filial espanyola de Laboratori­s Abbott i després al quarter general de la firma als Estats Units. I hi va haver altres destinacio­ns abans de recalar a Merck.

Avui dia, la directiva Garijo gestiona uns 7.000 milions d’euros en vendes i té al seu càrrec a més de 20.000 empleats a Merck Healthcare, la divisió del gegant farmacèuti­c alemany que engloba des de biofarmàci­a fins a tractament­s contra les al·lèrgies i salut del consumidor. El setembre de l’any passat va assumir també la responsabi­litat de recursos humans del grup. Fora d’això, és consellera independen­t de la cosmètica francesa L’Oréal, del banc espanyol BBVA i de la farmacèuti­ca dels Estats Units PhRMA.

L’alemanya Merck, amb seu a Darmstadt (land de Hesse), es prea de ser l’empresa farmacèuti­ca més antiga del món, amb 350 anys a la seva esquena. Va ser fundada el 1668 per Friedrich Jacob Merck, que va comprar la farmàcia de l’Àngel a Darmstadt; allà va començar tot. Ara és una potent multinacio­nal del sector, amb uns 50.000 empleats a 66 països. Merck agrupa les seves activitats sota el grup Merck KGaA: el 70% de les accions pertanyen a la família Merck, i el 30% restant cotitza a la borsa.

Per no ser lluny de Darmstadt, Belén Garijo resideix a Frankfurt. Està casada amb un metge, també espanyol, amb qui té dues filles ja grans. Abans de començar la seva actual i exitosa trajectòri­a a l’alemanya Merck, Garijo va ser vicepresid­enta sènior d’operacions globals a Europa a Sanofi-Aventis, gerent general d’Aventis España (2003-2006), vicepresid­enta global d’oncologia a Aventis (2000-2003), i directora de la unitat de negocis d’oncologia en l’empresa Rhône-Poulenc Rorer el 1996. Tot això l’ha portat a viure a diversos països, com els Estats Units, França, Suïssa i ara Alemanya, on obté titulars pels bons resultats de la seva feina.

Especialis­ta en farmacolog­ia clínica, Garijo gestiona 7.000 milions en vendes i 20.000 empleats

 ?? WIKIPEDIA ?? Belén Garijo, de 57 anys, viu a Frankfurt, no lluny de Darmstadt, on Merck té la seva seu central
WIKIPEDIA Belén Garijo, de 57 anys, viu a Frankfurt, no lluny de Darmstadt, on Merck té la seva seu central

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain