La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dona impossible de 007

- JAUME COLLELL

Va ser set vegades la superior de 007 fent d’M, la cap dels serveis secrets britànics, fins que en l’última aparició va perdre la vida a la pantalla. Aquesta va ser la fi com a dona implacable, l’única que no va caure als braços de James Bond. Al contrari, ella el tractava amb cert sentiment d’odi, titllant-lo de misogin i de relíquia de la guerra freda, encara que també li va dispensar un aire maternal. Les regnes d’un personatge d’aquest calibre només podien estar en mans de Judi Dench, una dama forjada als escenaris, digna de la prestigios­a tradició dramàtica anglesa.

Dench és una actriu molt activa als seus 83 anys. Tan sols el 2017 va estrenar un parell de pel·lícules, un remake d’Assassinat a l’Orient Express i La reina Victoria y Abdul .En aquest últim film es posa a la pell de l’aguerrida monarca que ja va interpreta­r a Su majestad Mrs. Brown (1997). Recentment ha declarat que malgrat l’edat manté el desig sexual. D’altra banda, pateix una degeneraci­ó macular que li impedeix llegir i necessita que algú li reciti els guions per memoritzar-los. Al marge de la carrera cinematogr­àfica, sent una passió especial pel teatre.

El seu pare, l’anglès Reginald Arthur, va estudiar medicina al Trinity College de Dublín on va conèixer qui seria la seva mare, la irlandesa Eleanora Olive. Judith Olivia Dench va néixer el desembre del 1934 a York, al nord de Londres. Que un dels seus germans, Jeffrey, A dalt, Dench asseguda en una barra de bar el 1968. En color, l’actriu fotografia­da el novembre passat fos actor la va empènyer cap a la professió, però potser hi va influir més el fet de freqüentar de petita el teatre de la ciutat on el pare exercia de metge resident i la mare s’encarregav­a del guarda-roba. Dench va demostrar aviat aptituds per a la interpreta­ció. L’encantava disfressar-se i ballar mentre la mare tocava el piano. A l’escola de teatre del Royal Albert londinenc va tenir com a companya Vanessa Redgrave.

Va debutar el 1957 en un Hamlet amb l’Old Vic Company. Al cap de poc, el 1961, es va unir a la Royal Shakespear­e Company. D’aquesta manera, Dench va explorar tot l’univers femení del dramaturg, d’Ofèlia a Julieta, passant per Lady Macbeth. No ambicionav­a el món del cinema però la qüestió era tenir feina. Aviat va ser contractad­a per a una sèrie de la BBC i el 1968 va captivar els espectador­s en una versió de Cabaret on feia de Sally Bowles. Els musicals no van acabar aquí perquè el 1981 va intervenir en una producció de Cats i el 1995 en una reposició d’A little night music de Stephen Sondheim.

Les aparicions a les pel·lícules de James Bond van començar al costat de Pierce Brosnan a Goldeneye (1995) i van acabar amb Daniel Craig a Skyfall (2012). Quan li van notificar que moriria en aquesta ocasió, l’actriu es va posar a plorar. L’assassí de l’excelsa senyora va ser interpreta­t per un Javier Bardem amb el cabell oxigenat. Dench, per articular el personatge, es va inspirar en Stella Remington, la dona que en la realitat va ser directora de l’MI5 de sa majestat entre 1992 i 1996.

La intèrpret va guanyar un Oscar com a millor actriu secundària per una aparició de vuit minuts a Shakespear­e in love (1998) i ha estat nominada diverses vegades més. Entre els films en què ha participat hi ha Una habitació amb vista (1985),

Chocolat (2000), Iris (2002), Mrs. Henderson presenta (2005), Orgullo y prejuicio (2005), Diari d’un escàndol (2006), Philomena (2013) i El nuevo exótico hotel Marigold (2015). Els gairebé trenta anys de matrimoni amb l’actor Michael Williams es van truncar amb la seva mort el 2005. Junts havien rodat diverses sèries de televisió. La filla de tots dos, Finty Williams, que també és actriu, la va fer àvia el 1997. Fa dos anys, Dench no va dubtar a fer-se el primer tatuatge. Des del 2010 viu amb David Mills, un ecologista vuit anys més jove que ella, amb qui li agrada passejar pel bosc. El cabell curt i blanc que realça el blau dels seus ulls és la millor expressió elegant de la sobrietat que encomana.

L’actriu continua molt activa als seus 83 anys: tan sols el 2017 va estrenar un parell de pel·lícules

 ?? LARRY ELLIS / GETTY ??
LARRY ELLIS / GETTY
 ?? PA ENGLAND ??
PA ENGLAND
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain