La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els EUA separen les famílies sense papers a la frontera

La Casa Blanca utilitza la Bíblia per separar els fills dels sensepaper­s

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Avui és el dia del pare als Estats Units.

“Volem retre homenatge especial als homes que amb devoció s’aboquen a l’afecte i la cura dels seus éssers estimats... Ells exhibeixen amb els seus exemples els valors fonamental­s d’Amèrica de l’esforç i la dedicació... Els pares han d’aprofitar el seu poder per configurar el futur dels fills... Honrem els que serveixen les seves famílies amb humilitat i entregant el seu cor...”.

Totes aquestes frases figuren en el comunicat rubricat pel president Donald Trump per commemorar l’efemèride.

Mentre que enalteix la figura paterna amb la seva retòrica, la condemna amb els seus actes, en una altra demostraci­ó de la seva “habilitat comercial”.

La seva Administra­ció ha separat 1.995 menors d’edat dels 1.940 adults amb qui van arribar com a immigrants sense papers entre el 19 d’abril –inici de l’anomenada tolerància “zero”– i el 31 de maig, segons dades del Departamen­t de Seguretat Nacional. Van entrar com a indocument­ats per la frontera sud buscant un futur o provant d’eludir la violència als seus països d’origen. Els grans han anat a parar a centres penitencia­ris. El seu fills, alguns gairebé nadons, es troben “atesos” en llocs especials. Els especialis­tes afirmen que aquesta separació està dissenyada per “esborrar l’esperança, amb devastador­es conseqüènc­ies per als nens”.

D’aquests “refugis” n’hi ha més d’un centenar. Acullen prop de 12.000 nens i adolescent­s. El més gran de tots aquests enclavamen­ts és l’antic Walmart de Brownsvill­e (Texas). Allà se’n comptaven uns 1.500 fins dijous. Com que el còmput global ha anat creixent el Govern ha triat El Tornillo (Texas) per aixecar un campament amb capacitat per a 450 llits. El primer.

La qüestió s’ha convertit en un retrat de la deshumanit­zació de l’actual Govern a l’hora de tractar el tema de la immigració. “El president Trump calcula que obtindrà guanys polítics en la negociació al Congrés per aconseguir una legislació en la matèria si continua aplicant una política, que ell diu odiar, com és la de separar les famílies”, segons van indicar fonts oficials.

El patiment aliè com a eina de pressió.

Aquesta setmana es preveu que al Capitoli es discuteixi­n i es posin a votació un parell de propostes republican­es sobre el tema. Els analistes creuen que, de moment, ni l’una ni l’altra no compten amb suports. Trump va assegurar divendres que vetarà qualsevol llei en què es prohibeixi separar famílies. Després, el seu portaveu va treure un comunicat en què es corregia.

Els líders republican­s ja havien anunciat que no llançaran una iniciativa que no tingui el beneplàcit del president.

Als seus tuits i declaracio­ns, el president culpa els demòcrates, pel seu presumpte bloqueig i per la regulació existent. No és més que una altra de les seves falsedats. Ni amb Bush (fill) ni amb Obama (malgrat els seus rècords de deportacio­ns) no es va produir aquesta situació. Aquesta és una pràctica de la seva Administra­ció, que a l’abril va ordenar posar fi al que s’anomena “agafar i alliberar”. Els indocument­ats sortien lliures en espera de la compareixe­nça judicial. Trump va eliminar aquesta pràctica. Si detenen els adults, algú ha d’atendre els menors.

Per atiar el foc, el fiscal general, Jeff Sessions, va defensar la separació emparant-se amb la Bíblia. “Us citaré l’apòstol Sant Pau que en la seva sàvia ordre de Romans 13 afirma que s’ha d’obeir la llei del govern perquè Déu ho ha ordenat a fi de mantenir l’ordre”, va subratllar.

“És molt bíblic aplicar la llei”, va replicar la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders davant l’escàndol provocat.

Els diferents credos, des dels més conservado­rs fins als més progressis­tes, es van exclamar i van criticar no només la cita, sinó la injustific­able conducta que volia justificar. “La unitat de la família és una prioritat”, van coincidir. Curiosamen­t, una lectura igual de parcial de Romans 13 també va ser utilitzada pels sudistes en la guerra civil per defensar l’esclavitud.

“L’Administra­ció Trump hauria separat Jesús de Josep i Maria?”. És la pregunta que es va plantejar un càrrec religiós.

El Govern Trump interna en sis setmanes 2.000 nens arribats al país per la frontera sud

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? Nens sense papers internats en un centre de Brownsvill­e (Texas)
HANDOUT / REUTERS Nens sense papers internats en un centre de Brownsvill­e (Texas)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain