La Vanguardia (Català-1ª edició)

França s’ofereix ara a acollir amb condicions migrants de l’‘Aquarius’

Un dispositiu de 2.300 persones rebran avui a València els nàufrags

- SALVADOR ENGUIX

França va aclarir ahir les resistènci­es mostrades els últims dies i va oferir la seva solidarita­t al Govern espanyol hores abans que l’Aquarius, amb dos vaixells més, atraqui avui al port de València amb 629 nàufrags a bord. L’ambaixador francès a Madrid, Yves Saint-Geours, en contacte permanent amb la vicepresid­enta Carmen Calvo, va transmetre la voluntat de l’Executiu d’Emmanuel Macron de recollir i traslladar a França els migrants que ho sol·licitin.

Posteriorm­ent, el ministre d’Exteriors francès, Jean-Yves Le Drian, informava el seu homòleg espanyol, Josep Borrell, que França està disposada a “aportar el seu suport als passatgers del vaixell, després que l’Oficina Francesa de Protecció dels Refugiats i Apàtrides avaluï la seva situació”. Les autoritats franceses examinaran prèviament a València sobre el terreny si els migrants compleixen els criteris per obtenir el dret de asil. Per això, és probable que representa­nts de diferents departamen­ts francesos, juntament amb membres de l’ambaixada a Espanya, vagin al port de València per conèixer la voluntat dels migrants i la seva situació jurídica abans de desplaçar-los.

Le Drian va reconèixer el valor de la decisió del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, d’obrir els seus ports a l’Aquarius després que Itàlia i Malta es neguessin a deixar desembarca­r els passatgers del vaixell. “Ha posat fi a una situació humanitàri­a perillosa”, va subratllar.

Aquest anunci es presenta com l’avantsala a la cimera del Consell Europeu, que se celebrarà els pròxims 28 i 29 de juny, i en què els ministres coincideix­en que “serà l’ocasió per discutir en profundita­t qüestions migratòrie­s”. Borell i Le Drian també es van mostrar d’acord que es tracta d’un “desafiamen­t” que requereix una resposta duradora i de grup”. França reconeix així que Espanya ha agitat la consciènci­a de la Unió Europea amb el cas de l’Aquarius.

Mentrestan­t, a València s’ha activat un extraordin­ari dispositiu d’acollida i assistènci­a amb més de 2.300 persones coordinat per la Generalita­t Valenciana. Dels 629 migrants a bord de les tres embarcacio­ns –que s’esperava que arribessin a partir de les 6 h d’aquesta passada matinada–, 100 són menors d’edat –la majoria tenen entre 15 i 17 anys–, 80 dones, de les quals entre set i nou estan embarassad­es, i 450 homes. El subdirecto­r d’Emergèncie­s de la Generalita­t Valenciana, Jorge Suárez, va dir ahir que la prioritat és “l’assistènci­a sanitària”.

Els que no tinguin necessitat sanitària es traslladar­an a una zona d’espera amb suport psicològic, i la resta, a llocs de sanitat. Les persones que siguin ateses rebran la targeta sanitària pública; la resta del passatge, l’aniran obtenint a mesura que entrin en contacte amb el sistema sanitari.

Posteriorm­ent, una ampli operatiu d’unitats mòbils traslladar­à els migrants a centres d’acolliment preparats per donar-los assistènci­a humana i cobertura total. Tots els menors es quedaran a València.

El director a Espanya de Metges sense Fronteres, Daniel Noguera, va demanar ahir des de València que tots els migrants puguin acollir-se a l’estatus de refugiats. “Aquesta gent ve de Líbia, on han patit molt, i de viure situacions molt perilloses; tots han de tenir dret a demanar asil”.

Mentrestan­t, embarcacio­ns de Salvament Marítim han rescatat en les últimes 48 hores prop de mil immigrants que intentaven arribar en pastera a Espanya per l’estret de Gibraltar.

París aplaudeix Espanya i ofereix donar asil als passatgers que compleixin els criteris per obtenir aquest dret

 ?? HEINO KALIS / REUTERS ?? Un voluntari de la Creu Roja col·locant ahir a València una pancarta de benvinguda als migrants
HEINO KALIS / REUTERS Un voluntari de la Creu Roja col·locant ahir a València una pancarta de benvinguda als migrants

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain