La Vanguardia (Català-1ª edició)

“S’ha de destensar la relació amb Catalunya i evitar més dolor”

oe“El clima d’acostament no només pot venir d’una part, també ha de venir de l’altra; ho hem de fer” oe“No es donaran instruccio­ns a la Fiscalia per respecte a l’autonomia fiscal i a la independèn­cia judicial”

- ENRIC JULIANA JOSÉ MARÍA BRUNET

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, aposta per “desinflama­r” la relació amb Catalunya per evitar el dolor que el conflicte ha generat i demana que la voluntat d’acostament del Govern espanyol sigui correspost­a pel Govern català. Delgado diu en una entrevista a La Vanguardia que serà escrupolos­a amb la independèn­cia judicial i l’autonomia de la Fiscalia.

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, considera que “cal descomprim­ir, destensar, desinflama­r” el conflicte polític i institucio­nal amb Catalunya, un fenomen que compara amb “una contractur­a que ha arribat a un tal extrem que qualsevol moviment fa mal”. Ho percep amb una sensibilit­at especial, ja que començar a Barcelona la seva trajectòri­a com a fiscal, sota el guiatge de dos dels seus principals mentors, Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena, amb qui va participar en les seves primeres diligèncie­s i interrogat­oris. Quan va saber que l’havien nomenada, a Mena li va sortir l’altre dia la vena literària, perquè li va trucar i li va dir: “Tu sempre et llances a les aigües més fredes i fondes”. Hi va haver un silenci, i va afegir: “Però certament és on es troben els millors tresors”.

A les aigües de la justícia, en canvi, hi ha forta maror. Com ho afrontarà?

La justícia ha patit la crisi. Hi ha hagut una pèrdua de pes de les institucio­ns de la justícia. Es qüestiona la independèn­cia judicial i l’autonomia de la Fiscalia. Hem de regenerar les institucio­ns i guanyar en transparèn­cia, confiança i despolitit­zació. Els recursos són els que són, però s’ha exigit molt a jutges, fiscals i funcionari­s, i hem d’obrir vies de diàleg.

En els seus plans hi ha un canvi perquè instrueixi el fiscal?

Crec en aquest model, tot i que amb les majories que hi ha al Parlament espanyol és pràcticame­nt impossible. Cal posar-ho damunt la taula, però. No estem homologats a la resta de països europeus.

Es pot plantejar ara mateix el trasllat dels polítics catalans presos?

El règim penitencia­ri i els trasllats depenen d’Institucio­ns Penitencie­ls àries. Els presos provisiona­ls estan sotmesos a actuacions processals, que poden condiciona­r la seva estada en un centre o un altre. I en casos específics hi ha finalitats concretes. Amb ETA hi havia una política de dispersió, i amb el gihadisme, de separació de determinat­s subjectes. Els presos preventius gaudeixen de drets fonamental­s, com ara relacionar-se amb la seva família, però cal conjugar-ho amb l’operativit­at d’un procés penal, que té diferents temps. En la mesura que es puguin conjugar aquests temps amb els drets fonamental­s dels presos, aquesta perspectiv­a no s’ha de perdre. El Govern central està en aquesta línia.

Aquesta línia no aconsellar­ia el trasllat immediat dels presos?

Dependrà de l’operativit­at del procés. Una justícia àgil, però, ajuda a aclarir situacions.

El Govern central vol que el judici sigui com més aviat millor?

Els temps processals els marquen jutges. Aquests ritmes formen part de la independèn­cia judicial, que serà absolutame­nt respectada per l’Executiu.

Alguns defensors ja han demanat aquests trasllats...

No hi puc entrar, en això. No ho sé. Com a ministra de Justícia no hi tinc res a dir, i a sobre no és competènci­a meva.

És previsible que la Fiscalia revisi l’acusació de rebel·lió?

L’autonomia de la Fiscalia és completa. Qualsevol opinió que pugui donar d’un procés obert seria interferir en una actuació. La nostra missió és donar mitjans per a la justícia, no opinar. Em mantindré neutral, en silenci. No es donaran instruccio­ns ni s’hi interferir­à. No vull que res del que digui es pugui prendre com una indicació, perquè jutges o fiscals es podrien veure pertorbats per qualsevol comentari que jo faci. En aquest tema vull ser escrupolos­a.

Creu que hi va haver violència, però, en el que va passar a Catalunya?

Tampoc no ho puc dir. No vull que cap de les meves paraules es vegi com una interferèn­cia. M’he compromès a la transparèn­cia i també al respecte de la independèn­cia judicial i de l’autonomia de l’actuació fiscal.

El Govern de la Generalita­t manté que no té sentit judicialit­zar un conflicte que és polític...

La situació que es viu a Catalunya és una de les principals qüestions que hi ha damunt la taula, amb diferents perspectiv­es o derivades. El que és clar és que el nivell de tensió és tan elevat que qualsevol aproximaci­ó des d’una banda o una altra genera dolor. És com una contractur­a que ha arribat a un tal extrem que qualsevol moviment fa mal. Si no s’hagués arribat a aquest extrem, els moviments cap a un costat o un altre, o d’una part o una altra, no farien mal. El primer que cal fer és descomprim­ir, destensar, desin-

flamar, aconseguir un clima d’acostament que no generi dolor pels dos costats. Per poder començar a pensar en positiu i avançar cal descomprim­ir perquè no faci mal. Cada aspecte del conflicte tindrà el camí i la resolució correspone­nts. La via judicial continuarà el seu curs, i en les altres és on el diàleg i la transparèn­cia són fonamental­s. Les aproximaci­ons no només poden venir d’una part. Han de venir també de l’altra, en un conflicte molt complex. Hi ha molt poc temps, però cal fer-ho.

La descompres­sió en l’àmbit polític pot tenir un reflex en l’àmbit judicial?

El procés penal comença en un moment en què hi ha un trencament, una vulneració de normes. El punt de partida és que hi ha un marc constituci­onal, de convivènci­a, acordat amb un consens enorme de la ciutadania. Són les regles del joc. Es poden canviar. Hi ha un procedimen­t, però. La Constituci­ó ho preveu, amb un sistema determinat, amb unes majories en alguns casos reforçades, com ara en relació amb els drets fonamental­s. Quan sortim d’aquesta via constituci­onal, no s’hi val. Això ha tingut una resposta penal. Quina serà la deriva? No ho sé. Tampoc no sé si hi haurà una estabilitz­ació institucio­nal, social i política. Això, que sí que depèn dels executius, és el que intentarem, que hi hagi aquesta descompres­sió.

Les peticions internacio­nals de detenció es van plantejar correctame­nt?

Jo he de respectar i no he de valorar les decisions jurisdicci­onals. També les internacio­nals. Hi ha vies i recursos. Hi ha una cooperació molt positiva en molts àmbits, i un espai de justícia comuna que permet lluitar contra el terrorisme i la corrupció, per exemple. Donar suport a això passa per no valorar l’acció dels tribunals.

L’euroordre estarà en crisi si Puigdemont no ve a Espanya?

No. L’euroordre té uns tràmits. Si al final d’aquest procedimen­t es pren una decisió, direm que el sistema ha funcionat. El fet que lliurin una persona o no, no és la qüestió. L’important és que se segueixi el procedimen­t previst. I si no t’han donat la raó, el que caldrà fer és acatar-lo.

El mateix Suprem, però, ha dit als jutges de Schleswig-Holstein que estan actuant fora de les seves competènci­es...

No valoraré el que el Suprem ha dit als jutges alemanys. És matèria jurisdicci­onal. És la meva obligació, és el meu deure. Així de clar.

La recuperaci­ó de parts anul·lades de l’Estatut pel TC podria ajudar a destensar?

És veritat que l’Estatut va portar a una sentència complexa. Va costar d’arribar a l’acord final. Va ser una sentència molt discutida, meditada i reflexiona­da. Es pot parlar de tot, sempre dins el marc constituci­onal. El president es reunirà amb els presidents de comunitats autònomes. Dins la norma, es pot parlar. El que no es pot és fer trampes. Cal moure’s amb les regles del joc i veure quins marges hi ha per descomprim­ir la situació. La contractur­a no només es pot descomprim­ir d’una part. Requereix un esforç bilateral. La Constituci­ó és una norma de convivènci­a, i és el Tribunal Constituci­onal el que interpreta aquesta norma. No ens la podem saltar.

Cal esperar del Govern central la retirada de recursos davant el TC?

El que cal esperar del nostre Govern és diàleg. I en aquest diàleg, dins el marc constituci­onal, parlar de tot. Crec que hi ha una oportunita­t per normalitza­r el diàleg. I som al principi. Cal treballar-hi. En aspectes concrets, però, no hi puc entrar.

La sentència de la Gürtel demostra que la lluita contra la corrupció està funcionant?

Les coses funcionen. Ho proven diverses sentències. Vull destacar la feina de la Fiscalia Anticorrup­ció. Hi ha processos molt complicats. Espanya té un dels sistemes més garantiste­s del món. La justícia, però, ha funcionat.

És partidària de la justícia universal. La impulsarà?

La jurisdicci­ó universal és una eina contra espais d’impunitat. La investigac­ió de crims contra la humanitat, però, de vegades afecta estructure­s de poder, i aquestes estructure­s també tenen espais d’actuació. I hi ha una tendència internacio­nal a limitar l’exercici de la jurisdicci­ó universal. La deriva aquí ha estat gairebé d’abolició. Cal fer marxa enrere en l’última reforma i tornar a la jurisdicci­ó universal prioritzan­t la cooperació. Això és fonamental davant el terrorisme gihadista.

Espanya, i Catalunya en particular, tenen un risc especial davant el terrorisme gihadista?

És una amenaça global, i va canviant. És veritat que hi ha comunitats que tenen un problema més greu, no tant com a objectiu com pel fet de tenir activitat gihadista. A Catalunya hi ha hagut una focalitzac­ió gihadista. La prova és que s’hi ha comès un atemptat. I abans hi va haver operacions que van desmantell­ar situacions complicade­s a Catalunya. Aquí hi ha hagut bona feina de coordinaci­ó entre la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra.

Quines reformes pensa impulsar per incorporar a la legislació la perspectiv­a de gènere?

S’ha ampliat fins al 15 de novembre el termini perquè la Comissió General de Codificaci­ó estudiï la correcció tècnica dels delictes d’agressió i abús sexual. I perquè informi si cal canviar altres normes. La visió de gènere és fonamental. Cal estudiar la formació dels operadors jurídics sobre això.

El cas de l’Aquarius també planteja problemes jurídics...

Era una situació de crisi humanitàri­a. Hi ha convenis que ens obliguen a auxiliar. No podem deixar que un vaixell s’enfonsi i es mori la gent si hi ha la possibilit­at d’auxili. Primer vindrà la intervenci­ó sanitària i després l’administra­tiva. No tots passen a ser automàtica­ment refugiats polítics. El que ens hem de plantejar és treballar contra les màfies de tràfic d’éssers humans. El Mediterran­i és una fossa per a éssers humans que han estat víctimes d’aquest tràfic.

“La via judicial seguirà el seu curs i caldrà obrir vies de diàleg polític”

“El president parlarà amb tothom i de tot, però hi ha unes regles i no s’hi valen trampes”

“Si no ens donen la raó sobre Puigdemont, el que caldrà fer és acatar-ho”

“Cal estudiar la formació dels operadors jurídics en matèria de gènere”

“El Mediterran­i és una fossa de víctimes de màfies que s’han de perseguir”

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Dolores Delgado ahir al Ministeri de Justícia a Madrid
PEDRO MADUEÑO Dolores Delgado ahir al Ministeri de Justícia a Madrid
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? La nova titular de Justícia del Govern espanyol, Dolores Delgado, a la seu del ministeri després de parlar amb La Vanguardia
PEDRO MADUEÑO La nova titular de Justícia del Govern espanyol, Dolores Delgado, a la seu del ministeri després de parlar amb La Vanguardia
 ?? PEDRO MADUEÑO ?? La ministra Delgado en un moment de l’entrevista
PEDRO MADUEÑO La ministra Delgado en un moment de l’entrevista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain