La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un salmó no és un barret

- Màrius Carol

L’Alícia de Lewis Caroll té una frase que és tot un manual d’instruccio­ns per anar per la vida sense fer el ridícul: “Qui decideix el que és apropiat? I si decidissin posar-se un salmó al cap, tu l’utilitzari­es?”. En els temps que corren, gairebé tot sembla valer, però hi ha coses que no tenen ni cap ni peus. O pitjor encara, que ens poden perjudicar. I el més aconsellab­le és rebutjar-les. O, almenys, no seguir-les per més que alguns insisteixi­n. Des de la bona fe o des de la vilesa.

Una de les idees menys intel·ligents que s’han posat sobre la taula en els últims dies és l’intent de l’ANC de crear una llista d’empreses afins “a la república”. O dit d’una altra manera, es tractaria de posar en marxa una campanya contra empreses que han decidit traslladar la seu de Catalunya, a més de debilitar les companyies de l’Ibex. El secretaria­t de l’ANC es va reunir dissabte passat a Caldes de Malavella per donar llum verda a aquesta ocurrència. Així que van tocar a sometent per posar-se un salmó al cap.

Afortunada­ment en aquest país no estem tan malament i el sentit comú no s’ha esgotat. El president de la Generalita­t, Quim Torra, ha dit que no toca fer llistes durant un fòrum empresaria­l a la Seu d’Urgell, on va afegir que les empreses que treballen a Catalunya són catalanes i que els donava tot el seu suport. En una línia semblant, el president del Parlament, Roger Torrent, va declarar a La Sexta que està en contra que es faci qualsevol tipus de llistes, que és un disbarat fer relacions de bons i dolents. Ni d’empreses ni de ciutadans.

El moment que ens toca viure ofereix oportunita­ts per sortir del laberint en què els catalans estem tancats des de fa mesos. És el moment de la política i dels polítics. Els representa­nts dels catalans són els que han passat per les urnes en les eleccions. Els altres que es prenguin una tassa de til·la i que no ens facin creure que un salmó és un barret per saludar l’audiència.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain