La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mateusz Morawiecki

Tres expresiden­ts denuncien davant la UE la presa del Suprem pel règim

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

PRIMER MINISTRE DE POLÒNIA

La indissimul­ada ingerència del govern polonès per aconseguir el control total del poder judicial, inclòs el Tribunal Suprem, ha desencaden­at un clam de figures com Lech Walesa i altres expresiden­ts que demanen a la UE que actuï.

Lech Walesa, l’històric líder de Solidarnos­c i primer president de la Polònia democràtic­a, dos expresiden­ts més, diversos excaps de govern i exministre­s d’Exteriors, com també dirigents clandestin­s dels vuitanta, han demanat que la Comissió Europea denunciï la presa del poder judicial pel règim nacionalis­ta polonès davant el Tribunal de Justícia de la UE i ajudi a aturar la destrucció de l’Estat de dret a Polònia.

Suprimit el Tribunal Constituci­onal i l’autonomia del Consell del Poder Judicial i sotmesos els tribunals de justícia ordinaris al control del ministre de Justícia, que és també el fiscal general, un assalt al Tribunal Suprem és l’últim acte que falta per a la instauraci­ó d’un règim nacionalis­ta autoritari. Els autors de les protestes, tots ells autors de la transició de Polònia cap a la democràcia, posen el crit al cel davant la pròxima entrada en vigor d’una llei que sotmet el Suprem al Govern –que dirigeix el primer ministre Mateusz Morawiecki– i reclamen que el Tribunal de Justícia de la UE faci ús de la seva facultat de suspendre la reforma pel fet de ser incompatib­le amb les normes de l’Estat de dret contingude­s al Tractat Europeu.

“La llei del Tribunal Suprem liquidarà la divisió de poders, essència mateixa de l’Estat de dret i nucli institucio­nal de la identitat de la Unió Europa”, escriuen els expresiden­ts Walesa, Aleksander Kwasniewsk­i i Bronislaw Komorowski, com també els líders obrers de Solidarnos­c Władysław Frasyniuk, Bogdan Lis i Zbigniew Bujak. Malgrat la resistènci­a i les protestes de la societat civil, el partit governant –Llei i Justícia (PIS), liderat per Jaroslaw Kaczynski– està acabant d’enllestir la demolició de la separació de poders i la Constituci­ó de Polònia. “La ultima instància capaç de defensar l’imperi de la llei és la Unió Europea. Els polonesos van lluitar tenaçment per conquerir la democràcia i un poder judicial autònom. La UE té el deure de socórrer els seus ciutadans i defensar l’imperi de la llei”, escriuen 14 destacades figures de la vida política.

A aquesta crida cal afegir la del col·legi d’advocats i 120 organitzac­ions no governamen­tals poloneses, juristes d’Oxford, Princeton i Yale, com també els milers de manifestan­ts que surten als carrers de Varsòvia i la ciutats poloneses defensant la independèn­cia judicial i la democràcia liberal assetjada per l’ofensiva autoritàri­a del règim nacionalis­ta. Els dramàtics missatges enviats a la UE coincideix­en amb una rebel·lió dels mateixos jutges polonesos. Malgorzata Gersdorf, presidenta del Tribunal Suprem, va protestar contra la seva pròxima destitució perquè la trobava il·legal: “La Constituci­ó em confereix el càrrec per sis anys. Per tant, ja que la Constituci­ó ha estat violada, considero que continuo sent presidenta del Suprem fins que venci aquests termini el 2020”.

Una actitud semblant van adoptar prop de la meitat dels jutges del Tribunal Suprem, que es resisteixe­n a passar obligatòri­ament a la jubilació decretada pel Govern.

Cinc grups del Parlament Europeu, incloent-hi els demòcratac­ristians, socialdemò­crates, liberals i socialiste­s, van secundar la crida a la CE perquè recorri la llei polonesa davant el Tribunal de Justícia. L’acceptació a tràmit del recurs comportari­a automàtica­ment la suspensió de la llei.

L’abril passat una sentència del Tribunal de Justícia de Luxemburg ja va posar fre a la tala del bosc de Bialowieza, l’última selva primària d’Europa, decretada pel Govern polonès.

La presidenta del Tribunal Suprem i prop de la meitat dels seus jutges rebutgen la destitució

 ??  ??
 ?? AGENCJA GAZETA / REUTERS ?? El premier polonès, Mateusz Morawiecki, dimarts passat
AGENCJA GAZETA / REUTERS El premier polonès, Mateusz Morawiecki, dimarts passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain