La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iglesias a la Moncloa

- PEDRO VALLÍN

Pedro Sánchez es va reunir amb el líder d’Units Podem a la recerca de complicita­ts que li puguin oferir l’estabilita­t necessària per governar.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va convidar dijous passat el líder de Podem, Pablo Iglesias, a la Moncloa, segons ha pogut saber La Vanguardia, per sondejar les possibilit­ats d’una agenda comuna per al que resta de legislatur­a, el primer repte de la qual és aprovar els pressupost­os generals de l’Estat del 2019, comptes que l’Executiu ha de presentar al setembre al Congrés. Però també la imminent bateria de lleis que fa mesos que estan paralitzad­es o vetades per PP i Ciutadans a la Mesa del Congrés.

El grup confederal d’Units Podem, després del dictamen del Constituci­onal rebutjant els vetos indiscrimi­nats de l’anterior Govern, ha tornat a presentar gairebé una vintena de projectes de llei que havien estat bloquejats, de manera que es puguin tramitar, i el grup socialista va anunciar aquesta setmana que desbloquej­arà fins a 40 projectes de llei.

Les dues parts van evitar comparèixe­r després de la trobada, o donar fe del que s’havia parlat. No obstant això, segons fonts consultade­s per aquest diari, l’objectiu de Sánchez era prendre la temperatur­a d’una eventual col·laboració. Iglesias, en tot cas, manté la seva pròpia agenda legislativ­a amb les prioritats que vol marcar al nou Executiu central i que divendres va exposar davant el consell ciutadà estatal de Podem. Va enumerar una vintena d’iniciative­s que tenen com a objecte rectificar les polítiques del PP pel que fa a benestar i ocupació, igualtat de gènere, llibertats polítiques i model territoria­l, entre d’altres.

Al marge del contingut de la reunió, que no ha transcendi­t, hi ha diversos esculls per a un acord ampli. El més evident és el primer desafiamen­t del nou Executiu, aprovar el sostre de despesa, una qüestió en què la formació lila té una posició contrària a la disciplina brussel·lesa: Podem vol posar fi a la “dictadura” del sostre de despesa i adaptar els comptes a un nou concepte: el “terra d’ingressos”.

A més, en la vintena d’iniciative­s n’hi ha algunes sobre les quals sembla difícil l’acord. La més evident és la que afecta les dues últimes reformes laborals, la primera de les quals del govern Zapatero, que Podem vol derogar i els socialiste­s esmenar. Una cosa semblant pot passar amb l’última reforma de la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa. El mateix per a la llei Antidesnon­aments, impulsada per Podem i redactada amb la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’exigència de tancament dels centres d’internamen­t d’estrangers (CIE), recuperar els diners del rescat bancari o impulsar una reforma electoral que Podem ha pactat amb Ciutadans. En sentit contrari, sí que és possible un pacte en matèria de salari mínim, pensions, igualtat retributiv­a, baixes de maternitat i paternitat, dependènci­a o marxa enrere de les retallades en sanitat i educació públiques. La reunió no sembla que modifiqués el to conciliado­r que Iglesias ha mantingut cap al nou Govern espanyol des de l’èxit de la moció de censura, tenint en compte el que es va dir al consell de Podem: “Estem disposats a acompanyar i a empènyer en la seva tasca aquest Govern si decideix avançar pel camí que marquen aquests reptes”.

La trobada informal de dijous, però, no ha estat la primera entre Sánchez i Iglesias des que el líder del PSOE és inquilí de la Moncloa. Dilluns el cap del Govern central va anar a donar el condol a Irene Montero i Pablo Iglesias per la mort del pare de la portaveu.

El president va rebre el líder de Podem a la Moncloa per sondejar acords al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain