La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adeu a la troica

- JAUME MASDEU

El proper agost finalitzar­à el control que, durant 8 anys, ha mantingut l’Eurogrup sobre les finances gregues a canvi del rescat financer de més de 260.000 milions.

Els homes de negre estan fent les maletes per abandonar definitiva­ment Grècia. Dijous vinent l’Eurogrup sembla que donarà llum verda a tancar definitiva­ment el 20 d’agost. A partir d’aquest dia, Grècia recuperarà l’autonomia perduda fa vuit anys, quan el llavors primer ministre, Iorgos Papandreu, va haver de demanar el primer rescat. Grècia volarà sola, deixarà d’estar fèrriament controlada per la troica, però a canvi s’haurà de finançar pel seu compte. Abans d’arribar a aquest punt, els ministres europeus d’economia avaluaran si Grècia ha complert les 88 accions prioritàri­es que li van imposar, moltes de les quals van ser aprovades pel Parlament grec aquest dijous, i prendran mesures per alleujar-li el deute i establir el control que s’exercirà sobre la Grècia postrescat. Per suavitzar el llast que suposa el deute d’un 180%, s’allararà, una vegada més, l’amortitzac­ió dels préstecs, es rebaixaran els interessos i es desemborsa­rà un nou tram del rescat, d’entre 11.000 i 20.000 milions d’euros, que servirà de matalàs per fer front a les seves obligacion­s de deute fins a finals del 2019. A més, es posarà en marxa un mecanisme que relacioni el ritme d’amortitzac­ió del deute amb el creixement de l’economia per evitar penalitzar els períodes de baix creixement. Grècia necessita un “paquet creïble” de mesures per fer front al deute durant els primers anys postrescat “per assegurar que pugui tornar als mercats gradualmen­t”, va afirmar el vicepresid­ent de la Comissió Europea Valdis Dombrovski­s de visita a Atenes aquest divendres. El paquet, però, arribarà acompanyat de vigilància. No hi ha condicions noves”, va insistir Dombrovski­s, i és veritat, però es controlarà que es vagin complint les que ja s’han acceptat. Per això, la supervisió serà elevada, amb quatre inspeccion­s a l’any a Atenes, dels membres de la Comissió Europea i el Mede. “Com que Grècia ha rebut més diners que cap altre país i, com que hi ha hagut i hi haurà més alleujamen­t del deute, la supervisió serà més estricta que en altres casos”, va afirmar Klaus Regling, responsabl­e del Mede, que també es va desplaçar a Atenes la setmana passada. Un punt important per a la credibilit­at de Grècia davant els mercats serà la posició de l’FMI".És important que diguin que l’acord és creïble”, comenten fonts de la Comissió Europea. Això injectaria confiança.

Serà el final del que s’ha qualificat com el rescat més gran de la història, 260.000 milions d’euros prestats en vuit anys convulsos, dramàtics i dolorosos per a la població grega, que ara comença a entreveure una sortida al túnel.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain