La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pesca arqueològi­ca

Un pescador de Roses dona al municipi 240 peces antigues recollides al fons del mar els últims 40 anys

- BÀRBARA JULBE

Paco Falcó, pescador de Roses ja jubilat, ha fet entrega a l’Ajuntament de la seva localitat les 240 peces d’arqueologi­a submarina que durant la seva vida ha recuperat amb les xarxes de la seva barca.

De família de pescadors, Paco Falcó va saber que si volia arribar a port carregat de peix el que havia de fer amb la seva petita barca d’arrossegam­ent, anomenada La Dolores, era anar a llocs on altres embarcacio­ns més grans encara no haguessin estat. I així ho va fer. I el que va passar –d’aquesta certesa ja fa quaranta anys– va ser que mentre pescava no només va trobar peixos sinó també moltes peces d’arqueologi­a submarina, algunes del segle III i IV a.C.

Aquest pescador, ara ja jubilat, va anar guardant les seves troballes a casa i ho va posar cada vegada en coneixemen­t de la Generalita­t. En total, conserva fins a 240 peces, de les quals el 80% van ser pescats amb les xarxes de la barca, que tenia amb seu cunyat. La resta, les va trobar fent immersions, una altra de les seves aficions, que finalment es va convertir també en la seva professió.

Home de mar i de profundita­ts subaquàtiq­ues, Paco té una màxima: “És molt important que la gent tingui accés a la col·lecció”, diu. Per això, ha donat totes les seves peces, que ja han estat catalogade­s, a Roses. L’Ajuntament té previst exposar-les en diferents equipament­s: una part es traslladar­à a la Ciutadella i altres al futur museu de la Pesca, projectat a la zona del Far, i al Castell de la Trinitat, la museïtzaci­ó del qual es presentarà en el ple. “Han estat 40 anys d’emocions. Sempre he tingut clar que aquest material havia de quedar per a la ciutat”, confessa Paco.

Entre les diferents relíquies, hi ha àmfores romanes i gregues, ceràmiques o estris de pesca. Destaca una vaixella romana negra amb 2.300 anys d’antiguitat. “Era d’un vaixell enfonsat a la zona del Cap de Creus, que anava a Empúries. Va ser fabricada a Nàpols i els cònsols romans se la feien portar per a la seva comoditat. Una vegada aquí, es creu que intentaven vendre el material o intercanvi­ar-lo per oli, vi o olives, amb la qual cosa començaria el comerç marítim”, relata aquest pescador, de 73 anys.

Precisamen­t, aquesta vaixella està inscrita en l’Inventari General de Béns Mobles de Patrimoni Històric del Departamen­t de Cultura de la Generalita­t. La seva col·lecció, a més, reuneix coraleres (peces romanes per pescar coral), una àncora d’un vaixell romà o un llum d’oli del segle XVI que es posava als pals per navegar de nit.

Dins de la vitrina guarda una bombeta que pertany a SaintProsp­er, un vaixell mercant de bandera francesa que va naufragar el 1939 a la badia de Roses al topar amb una mina submarina i en el qual van morir els seus 27 tripulants. A 50 metres de profundita­t, entre punta Falconera i punta Montgó, Paco la va trobar enfundat al seu vestit de submarinis­ta mentre desenredav­a les xarxes d’uns pescadors que li van demanar ajuda. I és que, després

Les peces, algunes del segle III a.C., s’exposaran a la Ciutadella i el futur Museu de la Pesca

de dedicar-se a la pesca –feina que va deixar fa 30 anys–, aquest col·leccionist­a va crear la seva pròpia empresa de treballs submarins i escola de busseig, negoci que actualment regenta el seu fill.

Segons l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, l’aportació de Falcó és “importantí­ssima” i posa en relleu l’“altruisme” d’aquest veí. “Gràcies a aquesta donació el patrimoni arqueològi­c municipal s’engrandeix i augmenta la seva importànci­a”, assegura.

“Queden moltes restes al fons marí perquè era una zona molt transitada. Amb tramuntana el cap de Creus era molt perillós. Però la badia de Roses ha estat sempre un port de refugi, una vegada aquí els vaixells estaven salvats del temporal”, comenta Paco. Com ho estaran ara les seves peces, que han trobat una bona empara i un lloc on seran exposades al gran públic.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Paco Falcó amb algunes de les peces de la col·lecció que guarda actualment al seu domicili
PERE DURAN / NORD MEDIA Paco Falcó amb algunes de les peces de la col·lecció que guarda actualment al seu domicili

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain