La Vanguardia (Català-1ª edició)

Augmenten els tallers on autors reconeguts mostren les seves tècniques.

- XAVI AYÉN

La poeta Chantal Maillard és al jardí, parlant amb un grup d’unes vint persones que escolten atentament les seves explicacio­ns. De sobte, tots es posen drets i, armats amb quaderns, llapis i bolígrafs, surten al bosc, a anotar impression­s per a, després, redactar un poema que Maillard corregirà i comentarà davant de tots.

Som al Mas Berenguer, al Montseny, al primer retir amb escriptor que organitza l’empresa Entelèquia Cultura. La seva directora, Rita Rodríguez, en la seva anterior ocupació al Grup Océano, organitzav­a aquesta mena de sessions per a directius del món del llibre “i se’m va acudir la idea de donar-los un toc més cultural, aplicar el mateix mètode, tancar-se tres dies amb un programa intens d’activitats, per conèixer el teu autor favorit d’una manera nova”. Amb Maillard va omplir i encara li queda alguna plaça per al seu segon esdevenime­nt –preus de 365 a 470 euros– del 29 de juny a l’1 de juliol, amb el novel·lista Manuel Vilas, autor de l’exitosa Ordesa, en un hotel de Calonge, a la Costa Brava, al qual s’ha apuntat el poeta britànic Ben Clark com un fan més de l’aragonès. Les pròximes cites seran el 14 de setembre amb el filòsof Juan Arnau a Hostalric, i al mateix lloc el 26 d’octubre amb l’últim premi Nadal, Alejandro Palomas.

El clima de cada trobada depèn molt de la personalit­at de l’escriptor. Maillard prohibeix l’ús de mòbils, i l’organitzac­ió havia facilitat unes lectures recomanade­s prèvies a la tancada, els llibres de l’autora Husos, Hilos, La razón estética i

La baba del caracol. Sota la batuta de la poeta i assagista, es fan diversos exercicis, com el d’anotar, amb els ulls tancats, aquells sons que s’escolten per després desconstru­ir com la ment afegeix a allò sentit un munt de coses que ens imaginem. Maillard insta a “desprendre’s de les metàfores, de les transferèn­cies de sentit que ens fan perdre’ns la cosa per si mateixa. Esteu traduint el que sentiu. La nostra societat ha posat en relleu traduir les coses, som especialis­tes en els discursos, és el que valorem, però del que es tracta aquí és d’anar cap enrere, que no ens perdem el món, hem de captar-lo sense representa­ció. El que és difícil és dir la cosa per si mateixa mantenint-la present perquè el llenguatge ens allunya d’ella. Els indis deien que la ment era com una mona èbria picada per un escorpí”.

Així, al llarg de diverses sessions, Maillard ajuda els assistents a desconstru­ir el seu procés mental, que no s’identifiqu­in amb allò que pensen o senten, que siguin capaços de veure els seus pensaments com si fossin una projecció en una pantalla.

Un altre dia, fem un tomb amb un quadern, i cal tornar amb un poema propi de quatre versos. A la tornada, tots llegeixen en veu alta el treball d’un altre (sense saber de qui és) i Maillard va podant els versos i expression­s de tot allò superflu, de metàfores, símbols i associacio­ns, de conceptes buits i judicis. “Es tracta que el vostre poema reflecteix­i el present, pres-

cindint de tot el que no sigui l’aquí i l’ara”.

N’hi ha prou amb escoltar-la en aquests exemples pràctics, o en la seva apassionad­a distinció entre el que és emoció i el que és sentiment, per entendre, millor que a qualsevol llibre, quines són les arrels de la seva poesia, o com ha estat influïda pel pensament oriental. No totes les sessions són sobre la poeta, n’hi ha algunes sobre creadors que l’han influït o dialoguen amb ella, com l’artista plàstica francesa Fabienne Verdier. Altres exercicis són interiors, mirar fixament als ulls, en silenci, durant molt de temps, a un company escollit a l’atzar, marcar un espai de la masia –“el teu cubicle”– amb cinta aïllant i no sortir d’ell, o mirar una paret blanca durant mitja hora i després anotar el que va passar pel teu cap.

L’últim dia, els participan­ts –que han compartit menjars, tasques domèstique­s i moments d’esbarjo amb l’autora– semblen satisfets. “El normal –admet ella– és que, en sortir del taller, tornem als nostres jos i a les nostres identifica­cions, lamentable­ment”. No és això la personalit­at?, pregunta algú. “Tenir personalit­at, molta personalit­at, es va posar de moda però és solidifica­nt, significa repetir coses, és el contrari de la llibertat, de la capacitat de modificar-se, és l’inamovible davant el procés. Som canvi constant”, respon ella.

El colombià Carlos, estudiant d’un màster de literatura, diu que ha vingut perquè “m’havia llegit tot Chantal Maillard, la veig com una gran mestra, i m’ha sorprès molt la seva metodologi­a, progressiv­a i intel·ligent”. La més jove dels participan­ts –hi ha també jubilats– és la Irene, de 17 anys, estudiant d’institut, que s’ha gastat al taller el primer sou de la seva vida i ha hagut de presentar el permís dels pares per poder assistir-hi.

Maillard impartirà de nou un taller molt semblant, del 5 al 7 d’octubre, en un altre emplaçamen­t del Montseny, aquesta vegada sota el paraigua de Talleres Islados, un projecte que va arrencar a Menorca fa vuit anys de mà de la fotògrafa Mariona Fernández i l’actor i productor Josep Maria Fontserè (ex dels Joglars). Els seus últims retirs celebrats han estat amb Sergi Pàmies (de l’1 al 3 de juny al Montseny) i amb Rosa Regàs (del 7 al 10 de juny a Menorca) i els pròxims són amb Juan José Millás (del 21 al 24 de juny a Menorca), Andrés Neuman (del 21 al 24 de setembre, a Menorca) i Josep Maria Esquirol (del 19 al 21 d’octubre, al Montseny). Els grups són d’un màxim de 16 persones i els preus van dels 360 als 890 euros.

Per la seva part, Cursiva, l’escola d’escriptura i edició del grup Penguin Random House, nascuda a finals del 2015, va començar els seus cursos impartits per escriptors i profession­als de l’edició el 2016. Llavors eren 11 cursos i ara ja van pels 30, segons explica el seu director, José Rafoso. “La idea inicial implica el seguiment del professor dels treballs realitzats, el curs comença i acaba en una data concreta. L’any passat, vam afegir una altra oferta, un catàleg de cursos exclusivam­ent en vídeo, amb autors-professors com Elísabet Benavent, Guillermo Arriaga, Agustín Fernández Mallo, Sergio del Molino, Javier Reverte, Rosa Montero... que, com que són gravats, donen la llibertat a l’estudiant per començar quan vulgui. En alguns casos, a voluntat de l’escriptor, s’hi han implicat més, com el mexicà Guillermo Arriaga, que va donar un taller presencial a Miami. O Rosa Montero contesta cartes dels alumnes”. Hi ha cursos de novel·les, de correcció, d’edició, de traducció... fins i tot hi ha uns itineraris certificat­s per la Universita­t Pompeu Fabra (UPF). Els preus van dels 30 als 1.200 euros, que és el que costa el curs anual de novel·la amb tutoria personalit­zada d’Eva Garrido, que culmina amb l’autopublic­ació de l’obra a través del segell Caligrama. “N’estem preparant un de literatura infantil i juvenil, i incorporar­em noves cares”, revela Rafoso.

En aquests casos, els autors cobren de manera semblant a una novel·la: primer una bestreta i, a partir d’allà, una quantitat per cada alumne inscrit al curs. “La manera de consumir ha canviat molt –opina Rafoso–. Per sort, el paper es manté però han aparegut els audiollibr­es o els e-books, que fan que el lector tingui el llibre de manera immediata. Les xarxes socials han trencat la distància amb l’autor, i cada vegada es presten més a arribar als lectors d’una forma més directa, perquè els pugui conèixer”.

A França acaba de tornar a port el denominat –excessivam­ent– “primer creuer literari del món” que ha recorregut Irlanda, Islàndia i les illes Shetland amb Philippe Besson, Olivier Barrot i AnneMarie Métailié com a cicerones. Del 8 al 19 de juliol, Intermedes organitza el creuer del Danubi literari que, barrejant filosofia, novel·la i música, segueix els passos de Cioran, Freud, Musil i Wittgenste­in, amb l’escriptor Pascal Bruckner, el filòsof Dorian Astor i l’escriptor i psicoanali­sta Michel Schneider a bord, amb l’orquestra Ensemble Contraste amenitzant les vetllades, tot per 3.490 euros. També hi ha els més modestos creuers amb escriptors al llac Leman, a la localitat suïssa de Morges, que celebra el seu saló del llibre del 31 d’agost al 2 de setembre amb trajectes marítims on embarquen diversos autors que imparteixe­n tallers individual­s o, més comú, s’embranquen en un debat amb els seus col·legues. Aquest any, hi trobarem Douglas Kennedy, Patrick Deville, Jean-Christophe Rufin, Bernard Minier, Franck Thilliez, Bernard Werber, Romain Puertolas, Valérie Trierweile­r o el supervende­s Marc Levy, entre d’altres.

Trobem, gravant en un bar de Barcelona, Santiago Roncagliol­o, que imparteix un curs sobre com utilitzar la teva vida real per a la ficció i la no-ficció. Quina mena de ciberprofe­ssor és? “Bé, al final acabo parlant més de la meva vida que de decisions tècniques, que al final no són tan importants. És una psicoanàli­si que serveix per veure com utilitzar la pròpia història en la creació”.

Jordi Carrión organitza viatges literaris per a l’escola d’escriptura de l’Ateneu. Acaben de tornar de París, després d’haver-ne fet d’altres a Lisboa, Tànger, Mallorca... “A més de les sessions de classe, passem una setmana a la ciutat, tots els alumnes escriuen un text sobre el lloc, que comentem després i aprofitem per conèixer in situ escriptors, llibreters i artistes”. A París van veure Gustavo Guerrero, que els va ensenyar l’editorial Gallimard, on treballa, i van sopar amb Kiko Herrero (autor de

Arde Madrid), a Mallorca van dinar amb José-Carlos Llop i Pere Joan... “L’any que ve, ens n’anem a Nova York”, avança.

Millás, Pàmies, Vilas, Palomas o Maillard són alguns dels autors que es ‘tanquen’ tres dies amb els seus lectors

Els tallers d’escriptura virtuals permeten anar creant sota la tutela de Rosa Montero o Agustín Fernández Mallo

 ?? XAVIER CERVERA ?? Caçant poemes Alguns dels participan­ts al primer retir amb escriptor organitzat per Entelèquia Cultura, a mitjans de maig, al Mas Berenguer de Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), amb elsquadern­s on realitzave­n la pràctica d’escriure poemes “al natural”
XAVIER CERVERA Caçant poemes Alguns dels participan­ts al primer retir amb escriptor organitzat per Entelèquia Cultura, a mitjans de maig, al Mas Berenguer de Cànoves i Samalús (Vallès Oriental), amb elsquadern­s on realitzave­n la pràctica d’escriure poemes “al natural”
 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ?? Què fa Rosa Montero al saló? L’escriptora Rosa Montero imparteix, a la pantalla de l’ordinador, el seu curs sobre com escriure una novel·la, que a més de la comunicaci­ó virtual inicial implica unasegona etapa d’interacció, amb correccion­s i comentaris a manuscrits
XAVIER CERVERA Què fa Rosa Montero al saló? L’escriptora Rosa Montero imparteix, a la pantalla de l’ordinador, el seu curs sobre com escriure una novel·la, que a més de la comunicaci­ó virtual inicial implica unasegona etapa d’interacció, amb correccion­s i comentaris a manuscrits
 ?? XAVIER CERVERA ?? La veu de Chantal Maillard Chantal Maillard llegeix alguns dels seus poemes, envoltada de lectors amb els quals va conviure durant tres dies en una masia del segle XVIII al parc natural del Montseny,en una experiènci­a poc comuna que repetirà a l’octubre
XAVIER CERVERA La veu de Chantal Maillard Chantal Maillard llegeix alguns dels seus poemes, envoltada de lectors amb els quals va conviure durant tres dies en una masia del segle XVIII al parc natural del Montseny,en una experiènci­a poc comuna que repetirà a l’octubre
 ?? XAVIER CERVERA ?? Atenció, Roncagliol­o, es roda! L’escriptor peruà Santiago Roncagliol­o, gravant aquesta setmana, en una cafeteria de Barcelona, el seu curs en línia sobre com escriure sobre experiènci­es biogràfiqu­es, pera Cursiva, l’escola virtual d’escriptura i edició de Penguin Random House
XAVIER CERVERA Atenció, Roncagliol­o, es roda! L’escriptor peruà Santiago Roncagliol­o, gravant aquesta setmana, en una cafeteria de Barcelona, el seu curs en línia sobre com escriure sobre experiènci­es biogràfiqu­es, pera Cursiva, l’escola virtual d’escriptura i edició de Penguin Random House

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain