La Vanguardia (Català-1ª edició)

Massa perillós

La Generalita­t té l’última paraula sobre el futur de l’exemplar

- JAVIER RICOU

Nombroses veus a la Vall d’Aran reclamen la captura de l’ós Goiat, provinent d’Eslovènia, pels seus constants atacs al bestiar de la vall.

En Goiat podria tenir els dies comptats al Pirineu. L’ós eslovè alliberat el 6 de juny del 2016 al Pallars Sobirà per acabar amb el monopoli sexual d’en Pyros (pare, avi i besavi de la majoria d’exemplars que habiten en aquestes muntanyes) no ha complert, almenys que se sàpiga, amb la missió encomanada. I que no era cap altra que tenir descendènc­ia per augmentar la diversitat genètica de la quarantena de plantígrad­s que conformen aquella colònia. En aquests dos últims anys en Goiat ha estat més famós pel seu caràcter agressiu que per la seva habilitat –que és el que s’esperava d’ell– per propiciar aventures amoroses.

Vistos els resultats d’un “fitxatge” en el qual s’havien dipositat moltes esperances, el Conselh Generau d’Aran acaba d’acordar per unanimitat, en un ple celebrat divendres, sol·licitar a la Generalita­t la captura i repatriaci­ó de l’ós. Els motius? La seva perillosit­at (és l’autor de bona part de la vintena d’atacs a bestiar d’aquesta primavera) i la barra que ha tingut a l’hora d’elegir les seves preses.

En Goiat, amb especial predilecci­ó pel bestiar equí, demostra molt poc temor de la presència humana i no dubta a passejar-se per jardins, acostar-se a pocs metres dels pobles o plantar-se en portes de granges si sap que allà hi trobarà menjar.

En les dues dècades d’experiènci­a del programa de reintroduc­ció de l’ós al Pirineu mai no s’havia adoptat una mesura tan dràstica amb cap dels exemplars portats a aquestes muntanyes, com la proposta feta ara pel Conselh Generau d’Aran amb en Goiat. L’última paraula la tindrà, tot i això, la Generalita­t ja que les autoritats araneses no poden acordar de forma unilateral una mesura tan radical com la captura d’un ós reintroduï­t al Pirineu i la seva expulsió del territori.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, justifica l’acord unànime del ple “pels atacs reiterats, el comportame­nt anòmal i l’instint agressiu d’en Goiat”. El jove ós s’ha convertit, a més, en un expert caçador de bestiar equí, conducta insòlita en aquesta espècie. Té una especial debilitat per les eugues i els poltres i ha demostrat una gran perícia i força a l’hora d’atacar i causar la mort d’aquests animals, amb una corpulènci­a molt més gran que la de les ovelles, preses molt més dèbils i preferides per la resta dels óssos quan busquen menjar.

El model d’explotació extensiva del bestiar equí, que pasta en llibertat a les muntanyes a la primavera, l’estiu i la tardor “dificulta enormement l’aplicació de mesures de protecció d’eugues i poltres”, afegeix Barrera, al contrari del que passa amb els ramats d’ovelles que pasturen agrupades o en espais protegits amb pastors elèctrics.

Les autoritats araneses sostenen que la captura i repatriaci­ó d’en Goiat al seu país d’origen s’hauria d’emprendre sense més demores, abans que l’animal protagonit­zi nous atacs i s’incrementi el malestar entre els ramaders o el temor dels ciutadans per les repetides incursions de l’ós en zones poblades. “Les muntanyes del Pirineu estan humanitzad­es amb una important activitat ramadera i lúdica, que ha de poder ser compartida amb la presència de l’ós; per tant, si existeix un exemplar que posa en risc aquesta convivènci­a cal prendre les mesures oportunes per garantir la pervivènci­a d’aquests objectius”, afirma Carlos Barrera.

En el mateix sentit s’ha manifestat aquesta setmana l’entitat ecologista Depana. Des d’aquesta organitzac­ió es comparteix la proposta de prendre mesures amb en Goiat abans que es produeixin nous incidents. “La convivènci­a entre els habitants del Pirineu i la població d’óssos és

La conducta anòmala i agressiva de l’animal podria posar en perill tot el programa de reintroduc­ció La insòlita sol·licitud es formula després de les repetides incursions del plantígrad en àrees molt properes a pobles

perfectame­nt possible”, recull el comunicat de Depana. L’entitat tem que tota la feina feta en les dues últimes dècades pels encarregat­s del programa de reintroduc­ció “pugui veure’s ara afectada per la falta d’adaptació i conducta agressiva d’un sol ós”. I critica que no s’hagin pres mesures anteriorme­nt per corregir el comportame­nt anòmal i agressiu d’en Goiat.

 ?? DEPARTAMEN­T DE TERRITORI I SOSTENIBIL­ITAT ?? En Goiat va ser capturat a Eslovènia fa dos anys i alliberat al Pallars Sobirà per substituir en Pyros
DEPARTAMEN­T DE TERRITORI I SOSTENIBIL­ITAT En Goiat va ser capturat a Eslovènia fa dos anys i alliberat al Pallars Sobirà per substituir en Pyros

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain