La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix a Alemanya el nombre de refugiats amb actituds antisemite­s.

L’arribada de refugiats musulmans procedents de països amb retòrica antiisrael­iana ha provocat casos d’assetjamen­t de jueus en carrers i escoles; uns projectes educatius miren d’aturar-los

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Al país on l’Holocaust s’ensenya a les escoles de ben petits, on la memòria històrica s’exerceix de manera vigilant i on l’Estat considera que Alemanya té responsabi­litat especial cap a jueus i israelians a causa de l’abjecte passat nazi, l’antisemiti­sme sobreviu malgrat els esforços per erradicar-lo, i es nodreix d’adeptes més enllà dels neonazis autòctons. En una entrevista de l’abril a la cadena israeliana Channel 10 News, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va admetre que “Alemanya està experiment­ant nous fenòmens; refugiats i altres persones d’origen àrab estan portant una forma diferent d’antisemiti­sme al país”.

Amb l’obertura de fronteres impulsada per Merkel a l’estiu del 2015 van arribar a Alemanya més d’un milió de sol·licitants d’asil, la majoria musulmans procedents de l’Orient Mitjà, on abunda la retòrica antisemita i antiisrael­iana. Aquesta actitud s’ha afegit a la que ja existia en una part de la població del país, que es manté estable. “Les estadístiq­ues indiquen que des de fa decennis el 20% de la societat alemanya, és a dir, un de cada cinc alemanys, té prejudicis contra els jueus”, explica el president del Consell Central dels Jueus a Alemanya, Josef Schuster, durant una trobada aquesta setmana amb correspons­als estrangers.

Coneix bé l’antisemiti­sme, especialme­nt el d’alemanys autòctons, Evgeni Abramovyc, gerent de l’equip de futbol jueu TuS Makkabi de Berlín. “Als nostres jugadors els trepitgen, els escupen i els insulten al camp, i això són només petits detalls; un cop el joc es va tornar tan extrem que els jugadors de l’altre club van amenaçar de mort l’equip, i el partit va ser cancel·lat”, explica Abramovyc. Una vegada, a l’altre equip hi havia molts jugadors àrabs, i el partit va acabar amb baralles. Fa temps que no hi ha incidents tan greus com aquests dos, diu Abramovych, però “les escopinade­s, insults i puntades de peu” tornen una vegada i una altra.

En el cas dels sol·licitants d’asil arribats a Alemanya, o s’han format en l’actitud antijueva predominan­t al seu país d’origen, o l’estan adquirint aquí amb altres refugiats o amb imams. “Molts refugiats musulmans associen els jueus amb la riquesa i el poder, i els atribueixe­n la responsabi­litat de guerres arreu del món; la majoria tenen un antisemiti­sme que podríem anomenar clàssic”, explica la politòloga Sina Arnold, coautora de l’estudi de la Universita­t Humboldt Primers indicis de mostres d’antisemiti­sme en refugiats i possibles estratègie­s per afrontar-los.

Un estudi de la Fundació Hanns Seidel –vinculada al partit socialcris­tià bavarès CSU– corrobora aquesta anàlisi. Segons un sondeig realitzat amb 780 refugiats arribats a Baviera, el 52% dels sirians, el 53% dels iraquians i el 57% dels afganesos van opinar que “els jueus tenen massa poder al món”. L’especialis­ta Arnold assenyala que “en general, reprodueix­en un nacionalis­me antijueu après a l’escola, amb els sionistes com a gran enemic”. I “sobre el conflicte palestinoi­sraelià –afegeix–, són molt crítics amb Israel i no diferencie­n entre jueus i israelians; de l’Holocaust, en saben molt poc, o res”.

Aquesta actitud s’està notant en escoles públiques de Berlín, on s’han donat casos de nens refugiats que han insultat o assetjat al pati nens jueus. Resultat: famílies jueves canvien els seus fills a escoles jueves o a centres privats.

Per contribuir a posar-hi remei, una entitat al multicultu­ral barri berlinès de Kreuzberg instrueix joves refugiats perquè transmetin a altres menors refugiats la perversita­t de l’antisemiti­sme. Ho fan amb tallers a les anomenades Willkommen­sklassen (classes de benvinguda), on estudien els alumnes migrants fins a tenir el nivell suficient d’alemany per ingressar al cicle escolar normal. “Els mateixos refugiats han de fer aquesta tasca de sensibilit­zació amb altres refugiats, per convertir-se en part de la solució en lloc de ser percebuts com a part del problema”, explica Aycan Demirel, director de l’entitat KIgA (Iniciativa de Kreuzberg contra l’Antisemiti­sme), ell mateix d’origen turc.

Som a la seu de KIgA, envoltats de llibres sobre el genocidi jueu en el règim nazi, i Demirel recorda que els adolescent­s refugiats, com tam-

L’antisemiti­sme autòcton és el de sempre: “Un de cada cinc alemanys té prejudicis antijueus”, diu Josef Schuster, líder del Consell Jueu

L’estadístic­a no indica un vincle entre immigració i delictes antisemite­s, però, si un cas és dubtós, la policia l’atribueix a l’extrema dreta

bé els pares, tenen normalment un coneixemen­t històric escàs de l’Holocaust, cosa que, amb els prejudicis antijueus dels seus països, i un sentiment d’estar discrimina­ts per la islamofòbi­a occidental, genera o reforça l’antisemiti­sme. Per aturar-lo, la KIgA busca generar empatia i identifica­ció. “En un taller s’explica la història real d’un metge musulmà de Berlín que a l’època nazi va salvar jueus de la persecució”, diu.

La Sandy i en Samer (dos sirians d’uns vint anys que van preferir no donar els seus cognoms) estan en el grup que va a les escoles a explicar aquesta història en àrab. Ella va estudiar comptabili­tat al seu país; ell es va llicenciar en Economia a la Universita­t de Damasc. “Sempre m’han interessat la política i la història; els alemanys creuen que al món àrab tots són antisemite­s, però a les nostres ciutats hem viscut junts persones de diferents religions sense problemes”, apunta la Sandy. “Quan reflexiono sobre la responsabi­litat d’Alemanya pel nazisme em pregunto si també tots els sirians carregarem després de la guerra amb una responsabi­litat pel que estan fent Al-Assad i l’EI”, diu en Samer.

En un ambient d’inquietud per l’antisemiti­sme, Alemanya va viure el 25 d’abril una jornada de solidarita­t, amb concentrac­ions a Berlín i altres ciutats, a les quals els participan­ts van anar amb quipà, el casquet utilitzat pels homes jueus. El detonant concret va ser un fet al districte berlinès de Neukölln. Un noi amb quipà –no era jueu, era un israelià àrab que portava la quipà com a experiment– va ser atacat per un jove, que li va etzibar “yahud!” (jueu, en àrab) i el va fuetejar.

El cas va desfermar un ampli debat. Tot i això, l’estadístic­a indica que el vincle entre immigració i delictes antisemite­s és feble, encara que hi hagi llacunes informativ­es. Dels 1.366 delictes d’aquesta mena documentat­s el 2015, només 78 van ser atribuïts a migrants. La majoria (1.246) van ser adjudicats a l’extrema dreta. Però atenció: passa sovint que la policia, en casos dubtosos, tendeix a atribuir el delicte antisemita a l’extrema dreta, com va alertar la investigad­ora Ann-Christin Wegener en un estudi de finals del 2017 per a l’Oficina de Protecció de la Constituci­ó del land de Hessen. A més, escriu Wegener, “els símbols de l’extrema dreta estan perseguits a Alemanya; però no hi ha un equivalent islamista, de manera que els delictes comesos en llengua àrab o turca acaben rebent menys atenció policial”.

Enguany, l’antisemiti­sme ha deixat tocats els prestigios­os premis Echo, els més importants d’Alemanya en l’àmbit musical. A primers d’abril, van rebre el guardó dos rapers alemanys, Kollegah i Farid Bang. Una de les seves cançons diu: “El meu cos està més definit que els dels presoners d’Auschwitz”. Kollegah, un convers a l’islam que en realitat es diu Felix Blume, i Farid El Abdellaoui, d’origen marroquí, van assegurar que no odien els jueus. Però la indignació va fer que alguns premiats en edicions anteriors tornessin el guardó, i finalment va comportar la cancel·lació definitiva dels Echo. Kollegah i El Abdellaoui van visitar la setmana passada Auschwitz, en un exercici de comprensió d’un passat nazi que abans clarament se’ls escapava.

“El que ha canviat és que des de la postguerra hi havia unes línies vermelles, i ara s’han traspassat –alerta el president del Consell Central dels Jueus a Alemanya, Josef Schuster–. La gent s’atreveix a dir coses sobre els jueus que ja pensava abans, però que no expressava en públic”. El canvi es deu, segons el seu parer, al partit ultradretà Alternativ­a per a Alemanya (AfD) i els seus atacs a la cultura de la memòria històrica per orgull ultranacio­nalista, un diagnòstic que comparteix el comissiona­t contra l’antisemiti­sme, Felix Klein. La cancellera Merkel va crear aquest nou càrrec després de la crema de banderes israeliane­s i les proclames antijueves a Berlín –aquest cop sobretot en mans d’extremiste­s d’esquerres– en protesta per la decisió de Trump de considerar Jerusalem capital d’Israel. Segons Klein, que va prendre possessió a finals d’abril, l’antisemiti­sme s’ha tornat més “evident”, i “l’AfD hi ha contribuït”.

La paradoxa és que l’AfD, abocada a la islamofòbi­a, s’esforça per contenir l’antisemiti­sme latent a les seves files. Un informe recent del Ministeri de l’Interior indica que “els partits populistes dretans s’estan concentran­t en els musulmans, i intenten evitar, tant com sigui possible, aparèixer com a antisemite­s”. El comissiona­t Klein veu en els refugiats un “altre problema en termes d’antisemiti­sme; els salafistes i altres grups radicals intenten influir-los, i aquí és on les autoritats de seguretat s’han de mantenir vigilants”. Mentrestan­t, el jueu Schuster crida a reforçar els cursos d’integració, incloent-hi no només aquesta qüestió, sinó també la igualtat de les dones i de totes les orientacio­ns sexuals. També en això hi ha actituds de risc entre els migrants.

 ??  ?? Refugiats contral’odi. Instruïts per una entitat de Kreuzberg, la Sandy i en Samer, refugiats sirians d’uns vint anys, van a escoles de Berlín a explicar a adolescent­s refugiats per què l’antisemiti­sme és inacceptab­le
Refugiats contral’odi. Instruïts per una entitat de Kreuzberg, la Sandy i en Samer, refugiats sirians d’uns vint anys, van a escoles de Berlín a explicar a adolescent­s refugiats per què l’antisemiti­sme és inacceptab­le
 ?? OMER MESSINGER / EFE ?? Ultradreta. L’AfD fuig de l’antisemiti­sme, però la seva visió pública de la història d’Alemanya contribuei­x a fer que molta gent exteriorit­zi ara actituds antijueves, diuen els experts. A la imatge, el copresiden­t, Alexander Gauland
OMER MESSINGER / EFE Ultradreta. L’AfD fuig de l’antisemiti­sme, però la seva visió pública de la història d’Alemanya contribuei­x a fer que molta gent exteriorit­zi ara actituds antijueves, diuen els experts. A la imatge, el copresiden­t, Alexander Gauland
 ?? MPL ?? Solidarita­t. Manifestac­ió a Berlín el passat 25 d’abril, on uns 2.000 ciutadans, la gran majoria dels quals no eren jueus, es van posar quipà per rebutjar l’antisemiti­sme després de l’atac a un jove que en portava
MPL Solidarita­t. Manifestac­ió a Berlín el passat 25 d’abril, on uns 2.000 ciutadans, la gran majoria dels quals no eren jueus, es van posar quipà per rebutjar l’antisemiti­sme després de l’atac a un jove que en portava
 ?? FABRIZIO BENSCH / REUTERS ??
FABRIZIO BENSCH / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain